Capital.ba

Bratunac: Rasadnik za podsticaj razvoju malinarstva

15.02.2016. / 11:58

malineBRATUNAC, Opština Bratunac kupila je zemljište za formiranje rasadnika za proizvodnju sadnica jagodičastog voća u blizini Kravice, s ciljem unapređenja malinarstva i zapošljavanja stanovništva u poljoprivredi, nabavke sadnog materijala, proširenja postojećih i podizanja novih zasada maline i kupine.

Takođe, opština je finansirala formiranje i registraciju firme “Malina” koja će gazdovati rasadnikom čiji je ona osnivač i vlasnik.

Načelnik ove opštine Nedeljko Mlađenović rekao je da su se odlučili za podizanje rasadnika i formiranje vlastitog preduzeća za malinarstvo zbog velikog interesovanja stanovnika Bratunca i okoline za intenzivno uzgajanje jagodičastog voća, posebno maline, od čega živi sve veći broj porodica u ovoj opštini.

On je istakao da je u strategiji razvoja ove lokalne zajednice prioritet usmjeren na poljoprivredu i ovim potezima nastoji se podstaći razvoj te oblasti.

Posebna pažnja posvećuje se malinarstvu koje na ovom području donosi veoma dobre prihode i konstantno se povećava interesovanje seoskog stanovništva za uzgoj maline.

I porodice koje žive u urbanom dijelu Bratunca, a imaju zemlju na području ove opštine, nakon više decenija počinju je obrađivati i podizati zasade maline uvidjevši da neće doći do oživljavanja nekadašnjih industrijskih kapaciteta i zapošljavanja u industriji u skoroj budućnosti.

Prema Mlađenovićevim riječima, podršku realizaciji projekta podizanja rasadnika na pet hektara površine, te izgradnje i instalisanja objekata i sistema za navodnjavanje plantaža voća i povrća u cijeloj bratunačkoj opštini, pružaju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, UNDP i Japanska agencija za međunarodni razvoj /Džajka/.

On kaže da je na tržištu velika potražnja za sadnicama maline, što utiče na cijenu, ali, da se, zbog nedostatka sadnica na našim prostorima, često uvoze sadnice lošeg kvaliteta ili zaražene, što dovodi do zaraze njiva i prenošenja bolesti na postojeće malinjake i izaziva nesagledive štete.

U Bratuncu žele da djeluju preventivno i spriječe pojavu oboljenja maline proizvodnjom vlastitog sadnog materijala uz stalnu kontrolu njegovog kvaliteta.

Zbog toga je ova opština, koja je rekorder po proizvodnji jagodičastog voća u BiH, odlučila da zaštiti svoje proizvođače i kupila je zemljište za pokretanje rasadničke proizvodnje i već ove godine prve sadnice iz rasadnika u Kravici biće isporučene bratunačkim malinarima.

Opština je kupila lokaciju, UNDP je finansirao izgradnju objekta, ograde i sistema za navodnjavanje, a Džajka je uvezla sadni materijal za proizvodnju sadnica maline u novoformiranom rasadniku u Kravici.

Mlađenović ističe da je rasadnik na povoljnoj lokaciji pored asfaltnog puta, ima izvorište vode za navodnjavanje i prema ocjeni stručnjaka, ima izuzetno povoljan geografski položaj za uzgoj sadnica jagodičastog voća.

“Želimo da našim uzgajivačima pomognemo da što jeftinije dođu do provjereno kvalitetnih sadnica. To ćemo postići vlastitim uzgojem i praćenjem kvaliteta sadnog materijala, a ujedno otvaramo i nekoliko radnih mjesta u rasadniku”, kaže Mlađenović.

Da interesovanje za malinarstvo ne jenjava na bratunačkom području potvrđuje podatak da se na javni poziv za dodjelu sadnica, koji je opština objavila prijavilo 400 zainteresovanih uzgajivača koji se ranije nisu bavili uzgojem ove kulture, a imaju vlastito zemljište i već su ga pripremili za sadnju maline da bi mogli konkurisati za sadnice.

“Posebno je ohrabrujuće što se sve veći broj mladih opredjeljuje za ostanak na selu i bavljenje poljoprivredom, a najčešće malinarstvom, jer su uvidjeli da je to unosan posao. Na parceli od tri dunuma može se ostvariti čista zarada od oko 20.000 KM, što garantuje sigurnu egzistenciju porodicama na svojim imanjima”, pojašnjava Mlađenović.

Opština Bratunac već nekoliko godina na različite načine podstiče razvoj malinarstva i stimuliše međunarodne donatorske organizacije da pruže podršku razvoju te djelatnosti.

Mlađenović precizira da je prošle godine čist ukupan prihod od roda maline na području ove opštine bio oko 12 miliona KM, što je više nego u svim drugim privrednim oblastima zajedno na području Bratunca.

“Za tri godine u planu je da se ostvari prihod od 20 miliona KM, a sa završetkom projekta, za sedam godina, taj prihod treba da bude oko 35 miliona KM godišnje i da se na području Bratunca proizvodnja sa sadašnjih tri do četiri hiljade tona poveća na 10.000 tona jagodičastog voća”, zaključio je Mlađenović. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!