Capital.ba

Bosanskoj Krupi nedostaje 500 radnika u različitim sektorima

19.04.2019. / 7:45

BOSANSKA KRUPA, Nedavno se pojavila informacija da na području Opštine Bosanska Krupa nedostaje blizu 500 radnika u drvnoj industriji, građevinarstvu i metalnoj industriji.

ekonomija bih

Iako se još uvijek radi o procjenama iz Odnosa sa javnošću ove opštine za Klix.ba je rečeno da su brojke tačne.

“Trenutno se radi o pomenutoj brojci od 500 radnika koji se traže u drvnoj industriji, potom u građevinarstvu, a najviše u metalnoj industriji koja se u ovoj općini brže i značajnije razvija posljednjih 6-7 godina i u tom smislu tražena su zanimanja poput galvanizera, zavarivača i CNC operatera”, rekao je Kasim Šertović.

Prema njegovim riječima, Opština provodi anketiranje putem kojeg žele saznati koliko je pomenutog kadra za kojim postoji potreba u BiH i dijaspori, koji je zainteresiran da dođe ili se vrati u Bosansku Krupu te koji su njihovi uslovi i očekivanja u tom smislu.

Šertović kaže da se radi o manjku radne snage i potrebama krupskih firmi da proširuju svoje djelatnosti, zbog povećanih narudžbi od kupaca.

Nije neobično da u krupskim firmama rade ljudi iz Zenice, Tešnja, Bihaća, Cazina, Bužima, Velike Kladuše, Bosanskog Novog i drugih gradova u BiH.

“Ovim aktivnostima nastojimo biti spona između eventualnih zaposlenika i poslodavaca što bi u konačnici moglo dovesti do novih zapošljavanja, povećanja proizvodnje i jačanje ekonomije na ovom području”, ističe Šertović.

Opština Bosanska Krupa već je realizovala projekat “Povećanje konkurentnosti radne snage na prostoru opštine Bosanska Krupa” kojeg je finansirala Evropska unija čiji cilj je bio da se potakne zapošljavanje.

Ovim projektom kroz obuku zaposlene su 52 osobe, od 90 koliko je mobilizirano za obuku, a 42 osobe su stekli certifikate za zanimanje zavarivač (CERTIFIKAT EN ISO 9606-1 , EN 287-1).

“U Centru za podršku poduzetništvu u Bosanskoj Krupi je kroz projekt nabavljena sofisticirana oprema za simulaciju zavarivanja i provjeru vara, te obučeno osoblje lokalne Mješovite srednje škole “Safet Krupić” za praktičnu nastavu koja se odvijala u Centru. Projekt je implementirala Općina Bosanska Krupa u saradnji sa partnerima PLOD Centar Bihać, Mješovita srednja škola “Safet Krupić”, JU Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona i poduzećima Novi Most d.o.o, ACMA d.o.o, Krupa Kabine d.o.o, BOSANCAR d.o.o. i ZAH d.o.o.”, navodi Šertović.

Bosanska Krupa je jedno od 19 uspostavljenih lokalnih partnerstava za zapošljavanje u okviru projekta Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, kojeg Evropska unija finansira s četiri miliona evra, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

U ovoj opštini djeluje Poslovna zona “Pilana“ sa 15 privrednih subjekata s područja naše BiH i inostranstva koji su kroz nekoliko godina u izgradnju novih poslovnih kapaciteta uložili oko 30 miliona konvertibilnih maraka.

Kada je riječ o ovoj poslovnoj zoni Opština Bosanska Krupa je krajem prošle godine kupila zemljište od 15.221 kvadratnih metara sa pripadajućim objektima vlasništva “Krupatrans“ p.o. u stečaju koje se nalazi u obuhvatu regulacionog plana ove poslovne zone.

To isto zemljište putem oglasa ponudila zainteresiranim privrednicima. Najpovoljnija ponuda za kupovinu je od njemačke firme “Ringspann“ čiji su vlasnici već ranije iskazali interes za ulaganja u Bosansku Krupu. U toku su administrativni postupci nakon kojih će se, vrlo brzo, potpisati ugovor.

U planu je dodatno proširenje ove poslovne zone za još 32.000 kvadratnih metara kao i prirpema druge poslovne zone “Vatreni mlin“.

U Opštini Bosanska Krupa ističu kako će “recept“ za razvoj „Vatrenog mlina“ biti isti kao i kod “Pilane“ sa olakšicama i beneficijama za investitore.

“U prve tri godine investitori će u 100 postotnom iznosu biti oslobođeni komunalnih dažbina, sljedeće tri godine plaćat će samo 50 posto, a potom tri godine plaćati minimalnu komunalnu naknadu u zavisnosti od proizvodne djelatnosti i broja radno angažiranih građana bosanskokrupske općine. Dobre uslove stvarat ćemo i dalje kroz smanjenje naknada, olakšanje i skraćenje postupaka za izdavanje različitih odobrenja, olakšan pristup informacija”, kazao je na kraju Kasim Šertović, službenik za odnose sa javnošću Opštine Bosanska Krupa. Klix.ba

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!