Capital.ba

Bonitetno izvrsne kompanije na području tri opštine prihodovale 2,07 milijardi KM

13.09.2019. / 14:54

TEŠANJ, Na BEAR području koje čine Opština Tešanj, Opština Žepče i Opština Teslić boniteno izvrsnih kompanija je 384, što je 36,5 odsto od ukupnog broja aktivnih kompanija prema završnim računima za 2018. predatim agencijama FIA i APIF. Ove kompanije ostvarile su prihod od 2,07 milijardi KM, više od 109 miliona KM dobiti i zapošljavaju skoro 14.000 radnika. 

Analitičko-bonitetna kuća Bisnode BH u saradnji s opštinama BEAR područja – opšine Tešanj, Žepče i Teslić – organizovala je 12. 09. 2019. u Tešnju poslovni susret na temu bonitetna izvrsnost, posvećen bonitetno izvrsnim kompanijama, kao najznačajnijim akterima razvoja privrede regije u kojoj posluju.

O ovoj razvojnoj incijativi i COBEAR projektu razgovarali su načelnik opštine Tešanj Suad Huskić, Načelnik opštine Žepče Mato Zovko i načelnik opštine Teslić Milan Miličević.

“Opština Tešanj je ponosna na uspjehe u ekonomskom razvoju, te sretna što je taj razvoj baziran na uspjehu brojnih kompanija koje svoje poslovanje potvrđuju i certifikatom bonitetne pouzdanosti. Naša saradnja sa općinama u okruženju, naročito Teslić i Žepče, kroz BEAR inicijativu i projekat pokazuje opredijeljenost naših općina da se ekonomski prostor unapređuje i razvija. Tako je bilo, tako će i ostati. Pred nama u lokalnim samoupravama i svim poslovnim subjektima su novi izazovi na koje uspješno možemo odgovoriti većim stečenom profesionalnosti, odgovornosti i saradnje”, rekao je načelnik opštine Tešanj Suad Huskić.

Načelnik opštine Žepče Mato Zovko istakao je da najveći dio problema sa kojima se susreću preduzetnici dolazi zbog lošeg poslovnog okruženja i nerazumijevanja između onih koji donose odluke i onih koji te odluke moraju provesti, konkretno kompanije.

“BISNODE je prepoznao probleme preduzetnika i zbog toga su ovi susreti od velikog značaja i za jedne i za druge. Osim toga, prilika je to da prvi ljudi opština doznaju više podataka o bonitetu svojih kompanija i da kroz naredni period pokušavaju pomoći svojim kompanijama da budu još uspješnije. Lijep je osjećaj biti dio priče uspješnih ali je još ljepše kada i sami tome doprinesemo. Moje preporuke i ubuduće biće za podršku BISNODE poslovnim susretima”, rekao je Zovko.

Opština Teslić je imala čast i zadovoljstvo da sa opštinama Tešanj i Žepče bude svrstana u područje poslovne izvrsnosti. U proteklih sedam godina međuopštinska saradnja je uvijek bila na visokom nivou.

Svojim radom i aktivostima koje provodimo Opština Teslić dokazuje svoju opredijeljenost razvoju privrede i stvaranju poslovnog okruženja koje pogoduje razvoju postojećih poslovnih aktivnosti i privlačenju novih investicija”, kazao je načelnik opštine Teslić Milan Miličević.

Panel je podsjetio na BEAR razvojnu inicijativu, govorilo se o nastanku, rezultatima i daljim pravcima saradnje opšina BEAR područja, a učesnici – direktor TRA (Tešanjska razvojna agencija) dr. Ismar Alagić, , šef odsjeka za LER i EU integracije Opštine Teslić Draga Mišić, i direktorica RAŽ- Razvojne agencije Žepče Branka Janko predstavili su učesnicima rad razvojnih agencija I odjeljenja te podsjetili na potrebu saradnje sa realnim sektorom i radi što lakšeg pristupa EU fondovima.

Posebno zadovoljstvo je najaviti i dva Zlatna certifikata bonitetne izvrsnosti, međunarodno priznatu potvrdu izuzetnog kvaliteta poslovanja, koje u BiH može imati samo 3,8 odsto od ukupnog broja aktivnih kompanija koje predaju završne godišnje izvještaje. Ovo izuzetno priznanje pripada kompanijama HIFA-OIL d.o.o. Tešanj i JP Rad d.d. Tešanj.

Bonitetna izvrsnost definiše natprosječnu vrijednost kompanije a Sertifikat bonitetne izvrsnosti je potvrda dugogodišnjeg sistemskog i kvalitetnog rada, koji sertificirane kompanije svrstava u sam vrh domaće privrede, istovremeno ih stavljajući u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji. Osim što je međunarodno priznat, Bisnode sertifikat bonitetne izvrsnosti ističe se po transparentnoj, mjerljivoj metodologiji, koju su razvijali evropski stručnjaci u toku skoro 30 godina postojanja analitičko-bonitetne kuće Bisnode.

Koliko su značajne bonitetno izvrsne kompanije za BiH najbolje govori činjenica da, iako ih je nepunih 26 odsto od ukupnog broja aktivnih kompanija u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 70 odsto, u ukupnoj dobiti 80 odsto a upošljavaju 59 odsto ukupno zaposlenih u BiH.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!