Capital.ba

Bolnica u Foči: Pacijente tjeraju da se odreknu refundacije kako bi sebi prisvojili novac

02.03.2017. / 13:53

FOČA – Univerzitetska bolnica u Foči, prema saznanjima „Moje Hercegovine“, služi se koruptivnim metodama kojima dolazi do novca koji joj zakonski ne pripada. Naime, Bolnica u Foči pacijente tjera da potpišu nezakonitu izjavu kojom se odriču refundacije troškova za određene ljekarske usluge. Na ovaj način Bolnica za jednu operaciju naplati duplu cijenu – od pacijenta i od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS).

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske tvrde kako nikada nisu čuli da takav dokument postoji, te naglašavaju da se pacijent odriče refundacije jedino nepodnošenjem zahtjeva za istu.

Sedamdesettrogodišnja penzionerka Milka Prelić iz Rogatice jedna je od desetine pacijenata koji su „pokradeni“ u Univerzitetskoj bolnici Foča. Naime, Milka je za klasičnu operaciju mrene na desnom oku koju obavlja gostujući ljekar, za koju je, kako tvrdi, imala bolničku uputnicu, početkom februara ove godine Bolnici platila 150 konvertibilnih maraka iako je imala pravo na besplatnu operaciju. Ipak, zbog potpisivanja nelegalnog dokumenta kojim se obavezala da od Fonda neće tražiti refundaciju, troškove sada ne može nadoknaditi.

„Moja Hercegovina“ posjeduje dokaze o tome kako su pacijenti za oftamološke operacije kod doktora iz Beograda u fočanskoj Bolnici uplaćivali uglavnom 150 maraka, dok su nam ti pacijenti u telefonskom razgovoru kazali da „nisu ništa plaćali niti potpisivali, jer su oslobođeni troškova“.

Više je nego jasno da se radi o strahu pacijenata da progovore o svom negativnom iskustvu u fočanskoj Bolnici. Pritisnuti bolešću i željom da što prije riješe svoj zdravstveni problem, očigledno, bez pogovora, pristaju na bolničke uslove.

Milkin sin Petar jedan je od rijetkih koji se ne plaši da govori javno o ovom problemu. Za „Moju Hercegovinu“ kaže da je bio iznenađen kada mu je rečeno da za majčinu operaciju mora da plati 150 maraka, budući da je smatrao da je ona, kao penzionerka i majka poginulog borca, oslobođena plaćanja ili pak ima prava na refundaciju troškova. No, u Bolnici su ga ubijedili da griješi. Budući da nije znao koja su njegova prava, bio je laka meta za manipulaciju.

“Mi smo majku doveli i odmah sutradan je bila operacija. Odmah po dolasku na prijemnom sam platio 150 maraka. Pitao sam treba li uopšte plaćati i rekli su mi da se to plaća. Potpisao sam nešto, oni ti, bogami, samo poture papir i potpisuj. Ja sam to morao potpisati. Ja kod sebe imam priznanicu da sam to platio, imam otpusnicu i nalaze. Išao sam ovdje u Fond u Rogatici da pitam da li se mogu vratiti sredstva, ali kod njih je uvijek ista priča – nemaju para“, priča Petar za naš magazin.

Navodi da su mu u rogatičkom Fondu objasnili da troškove sporne operacije snose pacijenti i da je takva praksa i u drugim mjestima.

Dobro upućen izvor “Moje Hercegovine” tvrdi da su nepravilnosti ovakve vrste najviše zastupljene na oftamologiji i hirurgiji.

Rukovodstvo fočanske Bolnice, osim pacijentima, očigledno se odlučilo poigrati i sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS, iz kojeg su potvrdili kako nisu upoznati sa postojanjem izjave koju ucijenjeni ili prevareni pacijenti potpisuju, ali su obećali da će provjeriti naše navode.

„Fond ZO RS ugovara zdravstvene usluge sa zdravstvenim ustanovama na osnovu Cjenovnika zdravstvenih usluga koji je jedinstven za sve zdravstvene ustanove u RS“, navode iz Fonda, napominjući da se na OVOM LINKU pacijenti mogu informisati o tome koje vrste usluga finansira Fond, kako bi izbjegli manipulacije medicinskog osoblja.

Budući da je jedan od izgovora ljekara taj da operacije koje obavljaju gostujući doktori pacijenti moraju sami plaćati, u Fondu su pojasnili da to nije tačno, naglašavajući da Fond finansira određene ljekarske intervencije koje spadaju u paket obaveznog zdravstvenog osiguranja, bez obzira na to da li te usluge obavlja domaći ili gostujući doktor.

Iz Fonda ZO RS su, takođe, kazali da je broj zahtjeva osiguranika za refundaciju troškova iz godine u godinu manji. Ovakvo stanje u Fondu pravdaju poboljšanjem dostupnosti zdravstvene zaštite uopšte, a naročito skraćenjem rokova čekanja na preglede i neke dijagnostičke procedure, kao i znatno boljom snabdjevenost zdravstvenih ustanova lijekovima i sanitetskim materijalom.

No, vrlo je moguće da praksa u fočanskoj Bolnici nije usamljen slučaj, te da se broj zahtjeva smanjuje upravo zbog toga što pacijenti ne traže refundaciju troškova, jer su u bolnici potpisali dokument kojim se tog prava odriču.

Pacijenti i doktori ćute, Uprava piše SMS

Za priču o ovom problemu nisu bili raspoloženi ni pojedini doktori u Bolnici Foča, koji za spornu izjavu kažu „nikada nisu čuli“.

Više puta smo pokušali stupiti u kontakt sa direktorom Univerzitetske bolnice Foča Veljkom Marićem, kako bi nam objasnio cjelokupnu situaciju, ali on za „Moju Hercegovinu“ nije želio da govori.

Nakon više neodgovorenih telefonskih poziva Marić nam se obratio SMS porukom, te na naše pitanje da zakažemo sastanak u Foči kako bismo uradili intervju, odgovorio da se ne nalazi u državi, te da ćemo se čuti sljedeće sedmice. Nakon što smo sačekali „sljedeću sedmicu“ Marić ponovo nije odgovarao na pozive, ali je SMS porukom kazao da se možemo čuti sutra. Ni to sutra nije bilo uspješno, pa nam je na naš upit da odvoji pet minuta svog vremena i odgovori na dva pitanja, dan pred objavu ovog članka, poručio da dođemo u Foču.

Marić je inače predsjednik Gradskog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Foči, te poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, pa mu neregularnosti u radu ustanove koju vodi i ignorisanje medija ne bi trebali biti na ponos.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS za “Moju Hercegovinu” su kazali da nisu upoznati sa ovakvom praksom u Foči, te naglasili da sve i ako postoji neka nepravilnost, to nije u njihovoj nadležnosti.

Ostatak teksta možete pogledati na linku portala Mojahercegovina.com

*Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

 

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!