ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Blagojević: Problemu odlaska radnika posvetiti posebnu pažnju

Objavljeno u POSAO, PRIVREDA

BANJALUKA – Problemu odlaska radnika iz Republike Srpske i sve većem nedostatku radne snage sa potrebnim kompetencijama mora se posvetiti posebna pažnja, ukazao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.


To zahtjeva, naglasio je, puni angažman svih nadležnih organa.

“U rješavanje problema nedostatka i odliva radne snage, kao i smanjenja broja radno aktivnog stanovništva neophodno je uključivanje svih institucija sistema, kako bi se manjim oporezivanjem rada, reformom obrazovnog sistema, efikasnijom stimulacijom zapošljavanja i redefinisanjem ključnih politika doprinijelo zaustavljanju navedenih trendova, povećanju životnog standarda građana i povoljnijim uslovima za privredne aktivnosti”, naglasio je Blagojević.

To je jedan od prioriteta Privredne komore RS, koja, kako je napomenuo, zajedno sa Unijom udruženja poslodavaca RS, kao i svake godine, aktivno radi na kreiranju prijedloga za Program ekonomskih reformi, koji bi uskoro trebalo da budu gotov i predstavljen entitetskoj vladi i javnosti.

Iako se radi o radnoj verziji, u okviru ovog dokumenta, između ostalog, bit će ponovljeni zahtjevi poslovne zajednice koji se odnose na smanjenje opterećenja privredi, odnosno na unapređenje uslova poslovanja.

Jedan od zahtjeva odnosit će se, ističe Blagojević, na rasterećenje rada kroz vraćanje opterećenja po osnovu poreza i doprinosa na nivo iz 2008. godine, odnosno na nivo do 50 posto opterećenja na platu.

Podsjeća da su visoko fiskalno opterećenje rada, brojni parafiskalni nameti i uveliko nereformisan zdravstveni sektor identifikovani kao neki od ključnih izazova koji usporavaju rast i konkurentnost.

Kada su u pitanju “Smjernice za razvoj privrede”, Vlada RS pripremila je nacrt tog dokumenta, povodom kojeg je 28. septembra održana konferencija o temi “Privreda RS-a od 2019. do 2022. godine – dijalog za budućnost”.

Ponuđenim dokumentom obuhvaćene su opšte mjere usmjerene na smanjenje oporezivanja rada, podršku zapošljavanju, reformu Zavoda za zapošljavanje, podsticaje za tehnološki razvoj i za reinvestiranje, reformu obrazovanja i inspekcija, podizanje stručnih kompetencija privrednika, te promociju dobrih primjera u medijima.

Takođe, obuhvaćene su i sektorske mjere u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, drvoprerađivačke industrije, informaciono-komunikacionih tehnologija, turizma, metalske i elektro industrije, tekstila, kože i obuće.

Predstavnici Privredne komore RS će predložiti da se dopune “Smjernice za razvoj privrede RS” još nekim sektorima privrede.

“Očekujemo da ćemo sve mjere, čim ovi dokumenti budu konačni, razmatrati u direktnim razgovorima sa predstavnicima Vlade RS”, istakao je Blagojević. Fena

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+