Capital.ba

Blagi rast ekonomske aktivnosti u BiH

19.02.2015. / 10:59

rastBANJALUKA, Blagi rast ekonomske aktivnosti u BiH i postepeno pozitivno kretanje ekonomskih trendova iz prošle godine biće nastavljeno i u ovoj godini, u kojoj se očekuje i rast domaće tražnje sa blagim smanjenjem spoljnotrgovinskog deficita od 1,1 odsto, navodi se u dokumentu pod nazivom Nacionalni program ekonomskih reformi.

Postepeno smanjivanje spoljnotrgovinskog deficita očekuje se i tokom 2016. i 2017. godine kao posljedica jačanja izvozne tražnje, ali i postepenog jačanja konkurentnosti izvoza iz BiH.

Tako bi jačanje postepenog oporavka ekonomija iz okruženja tokom 2016. i 2017. godine trebalo osigurati dalji podsticaj rastu izvoza iz BiH i domaće tražnje u procentima od 4,1 odsto u narednoj i 4,4 odsto u 2017. godini.

U ovoj godini očekuje se da će u velikoj mjeri biti sanirane štete od poplava, čime bi ukupni poslovni ambijent trebao biti dosta povoljniji u odnosu na prethodnu godinu.

S druge strane industrijska proizvodnja u BiH, koja je u velikoj mjeri izvozno orijentisana trebala bi biti potpomognuta pozitivnim dešavanjima u međunarodnom ekonomskom okruženju, a što se posebno odnosi na trgovinske partnere iz EU.

Za ovu godinu u zemljama EU očekuje se nastavak trenda pozitivnog ekonomskog rasta od oko dva odsto koji će biti potpomognut i jačanjem investicija sa godišnjom stopom rasta od 2,9 odsto.

Oporavak gotovo svih sektora EU ekonomije pozitivno će se odraziti na proizvodne procese u širem regionu, pa i u BiH.

Povećani nivo izvozne tražnje dovešće do poboljšanja proizvodnje u svim sektorima industrijske proizvodnje u BiH gdje se, prema projekcijama, očekuje godišnji rast proizvodnje od oko pet odsto.

Industrijske grane koje imaju visoko učešće u strukturi prerađivačke industrije u BiH i uglavnom su izvozno orijentisane, trebalo bi da dodatno iskoriste svoj izvozni potencijal tokom ove godine.

Proces rekonstrukcije poplavljenih područija i nastavak investicionog ciklusa u infrastrukturu tokom ove godine trebalo bi da rezultira osjetnijim povećanjem proizvodnje u onim industrijskim granama koje su determinisane domaćom tražnjom, kao što su proizvodnja građevinskog materijala i metalnih proizvoda.

Obzirom da se potpuni oporavak većine industrija u EU očekuje u periodu 2016. i 2017. godine, izvjesno je očekivati da će ta dešavanja omogućiti i potpuni oporavak industrijske proizvodnje u BiH.

U tom periodu očekuje se potpuna konsolidacija EU tržišta, oporavak privatne potrošnje, prevazilaženje problema oko finansiranja preduzeća i intenziviranje spoljnotrgovinske razmjene između zemalja EU.

Ova pozitivna dešavanja u neposrednom okruženju trebalo bi da imaju uticaja na povećanje iskorištenosti industrijskih kapaciteta u BiH.

Očekuje se da će ovo povećanje kapaciteta rezultirati povećanjem broja zaposlenih, te povećanjem proizvodnje u prerađivačkoj industriji BiH na nivo predkriznog perioda kada je BiH ostvarivala rekordne stope rasta u regionu.

Planirana investiciona ulaganja u infrastrukturu i energetiku takođe bi trebala značajno doprinijeti jačanju kako građevinskog sektora u BiH tako i onih grana prerađivačke industrije koje su usko vezane uz građevinarstvo.

Očekuje se da energetski sektor, koji je u prethodnom periodu bio jedan od nosilaca industrijske proizvodnje, nastavi pozitivan trend rasta proizvodnje i dodatno osnaži industrijsku proizvodnju u BiH u periodu od 2016.- 2017. godine.

Ovogodišnji Nacionalni program ekonomskih reformi /bivši pretpristupni ekonomski program/ je prvi po redu koji se dostavlja Evropskoj komisiji. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!