Blagi pad cijena kukuruza i pšenice
11.04.2014. / 16:25
NOVI SAD, Na novosadskoj Produktnoj berzi, kukuruz se tokom ove sedmice prodavao po prosječnoj cijeni od 19,31 dinar /oko 0,17 evra/ po kilogramu, a pšenica prošlogodišnjeg roda za 22,92 dinara /oko 0,20 evra/, saopšteno je s Berze.
Cijena kukuruza bila je manja za 0,51 odsto, a pšenice za 1,26 odsto u odnosu na onu ostvarenu prošle nedjelje.
Trgovanje pšenicom novog roda ili već treću nedjelju stabilizovalo se na nivou od 17,6 dinara /oko 0,15 evra/ po kilogramu.
Berzanski eksperti napominju da cijena nove pšenice ostvarena u aprilskom trgovanju putem Berze gotovo uvijek bude skoro identična onoj u vrijeme žetve.
Na Berzi se još trgovalo i mineralnim đubrivom UREA po prosječnoj cijeni od 39 dinara /oko 0,34 evra/ po kilogramu, a poslije višegodišnjeg odsustvovanja i sojinom pogačom po cijeni od 67,1 dinara /oko 0,58 evra/ po kilogramu.
U periodu od 7. aprila do danas na berzi je ostvaren ukupan promet od 1.409 tona robe, čija je vrijednost bila oko 29,6 miliona dinara /oko 256.200 evra/.
Količinski, promet na Berzi bio je manji za 42 odsto, a finansijski za 39,7 odsto.
Vrijednost berzanskog indeksa PRODEKS odredila je cijena pšenice i on je danas iznosio 222,28 indeksnih poena i za 1,14 indeksnih poena viša je od one ostvarene prošlog petka, 4. aprila. Srna
Tagovi: kukuruzproduktna berzaprometpsenica
Povezane vijesti
Komentari
Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]