Capital.ba

Bjesni „rat“ zbog 3,5 miliona KM za advokatske fakture „Banci Srpske“

25.06.2017. / 10:00

– Golić: Pojedini zahtjevi advokata van pameti
– Sajić: Tražićemo razrješenje stečajne upravnice

BANJALUKA, Stečajna upravnica „Banke Srpske“ Mirjana Golić nije priznala oko 3,5 miliona KM koje advokati potražuju od banke navodeći da su fakture nepotpune i da su njihovi zahtjevi neosnovani. Nezadovoljni njenom odlukom advokati najavljuju tužbe, ali i pokretanje krivičnih postupaka i zahtjeva za njenu smjenu.

Na ispitnom ročištu na kojem su ispitane prijave potraživanja povjerilaca „Banke Srpske“ stečajna upravnica je uz negodovanje prisutnih advokata odbacila njihove prijave „teške“ oko tri miliona KM, navodeći da nisu dostavili dokumentaciju koja dokazuje toliki iznos potraživanja.

Golićeva je danas za CAPITAL rekla da nekoliko advokata od „Banke Srpske“ u stečaju potražuje 3,5 miliona KM, te da je ona njihova potraživanja osporila jer nisu adekvatno dokumentovana niti su u skladu sa advokatskom tarifom.

„Imamo  slučajeva gdje advokat za prisustvo sjednici Odbora povjerilaca „Energolinije“ traži 2.975 KM, a sud je donio rješenje da se u tom stečajnom postupku svakom članu Odbora plaća 100 KM po sjednici. To je van pameti. Kako to da priznam? To je zaista previše, a veliki broj faktura se odnosi na njihovo angažovanje u periodu privremene i likvidacione uprave“, kazala je Golićeva.

Golić: Advokati za najobičnij podnesak traže i po 800 KM

On je istakla da je upitan i njihov efekat rada. Kaže i da su njeni saradnici su pregledali sve predmete.

„Ako advokat ispostavi prijavu potraživanja na milion KM, a ne dokumentuje koja je vrijednost spora, koji je osnov potraživanja i čak se ne može sravniti ni prema postojećoj advokatskoj tarifi, kako to da priznamo? Takođe, primjetili smo nešto što je postalo specijalitet advokata, a to je da za najobičniji podnesak traže od 475 KM od 800 KM. Studiozno smo analizirali sve prijave i na kraju sam se opredijelila da je bolje da se njihova potraživanja utvrde u sudskom sporu, pošto ih svakako većina već i vodi spor“, rekla je Golićeva.

Ona je istakla da je po preuzimanju „Banke Srpske“ zatekla svega 200.000 KM fakturisanih advokatskih usluga, a u stečaju je prijavljeno 3,5 miliona KM.

„Nema onog ko bi sjedio u banci i mogao tako nešto priznati“, naglasila je ona.

Sajić: Podnijećemo krivičnu prijavu protiv upravnice i tražiti njenu smjenu

Vlasnik Advokatske kancelarije „Sajić“ iz Banjaluke Aleksandar Sajić rekao je za CAPITAL da stečajna upravnica i njeni savjetnici nepotrebno guraju „Banku Srpske“ i povjerioce u dodatne sudske postupke i stvaraju troškove.

Kaže da je njegova kancelarija „Banku Srpske“ zastupala u više od 300 predmeta i da su obrazložili svaki zahtjev i dostavili dokaz da je ta radnja izvršena. Njegovoj kancelariji nisu priznata potraživanja od 735.863 KM.

„Stečajnoj upravnici i njenim tzv. savjetnicima se nije dalo da to analiziraju, jer je nemoguće da smo u 300 predmeta sve slagali i izmislili. Ne samo da ćemo pokrenuti parnične postupke, nego ćemo pokrenuti i postupak za smjenu stečajne upravnice, a vjerovatno ćemo podnijeti i krivičnu prijavu za nesavjestan rad u službi za sve koji su u tome učestvovali“, kazao je Sajić i dodao da svi stečajni upravnici u postupcima u kojima ima novca mole Boga da ima što više sudskih sporova i da taj stečaj traje što duže.

Advokat Boris Stojanović kojem su osporena cjelokupna potraživanja u iznosu 1,06 miliona KM za CAPITAL kaže da nije zadovoljan odlukom stečajne upravnice te da je već ranije pokrenuo spor za naplatu svoji potraživanja.

Kaže i da njegova potraživanja ne premašuju milion KM, već su niža od tog iznosa.

„Ja sam radio za „Banku Srpske“ prije uvođenja privremene uprave i jedno vrijeme tokom privremene uprave, ukupno oko dvije godine. Zastupao sam ih u više od 250 predmeta i odatle potiču moja potraživanja, jer mi nisu platili ono što su trebali, a raskinuli su ugovor. Kompletno moje potraživanje je apsolutno osnovano i dokazano. Nijedna prijava nije ni izmišljena ni naduvana. Ja sam već pokrenuo spor za naplatu svojih potraživanja i naravno da ću osporiti i odluku stečajne upravnice“, rekao je Stojanović.

Advokatu Dejanu Miletiću osporeno je oko pola miliona KM potraživanja, a i on najavljuje da će vjerovatno podnijeti tužbu. Tvrdi da je dostavio sam sve potrebne dokumente.

„Mahom se radi o prijedlozima za izvršenje radi naplate potraživanja banke i tu je čak sud i usvojio sve te prijedloge, dosudio troškove banci i ne znam iz kojeg razloga stečajna upravnica to nije priznala. Imamo mjesec dana za podizanje tužbe, što ću vjerovatno i uraditi“, kazao je Miletić.

Povjerioci „Banke Srpske“ u stečaju prijavili su 221,5 miliona KM potraživanja od ove banke, od kojih je stečajna upravnica Mirjana Golić priznala 152,2 miliona. Više od dvije trećine priznatih potraživanja, ukupno 112 miliona, čine potraživanja Vlade RS i njenih institucija i javnih preduzeća koji će biti posljednji u redu namirenja.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Bjesni „rat“ zbog 3,5 miliona KM za advokatske fakture „Banci Srpske“

 1. Murat

  advokat zastupao banku u 250 predmeta i fakturisao preko miliona? jel imala ta banka pravnu sluzbu? ili je ovaj imao copy-paste predmete?!

  • Grabez

   U toku postupka likvidacije Banke Srpske novac su kroz advokatske usluge zastupanja izvlačili Miodrag Beric jedan od direktora u Agenciji za bankarstvo RS i Petar Mićić likvidacioni upravnik Banke Srpske koji je dolazio i prethodni kontrolor kreditnog portfolio zadužen za prekrivanje kriminala.

   • Igor J.

    krao sam ali ne toliko kao drugi

    • Kudra

     Kod nas u Novoj banci klijenti su se žalili da je od njih novac stalno kamcio Srđan Kondic, sin Novaka Kondica. Klijenti Nove banke su Kondicevog sina zvali Srećko Sojic valjda zbog spojenih obrva.

  • Banka

   Jeste. Šef pravne službe je sada advokat.

 2. Radnici "Ratarstvo" a.d. u stečaju

  Mirjana samo naprijed.
  Puna podrška radnika “Ratarsvo”a.d. u stečaju Nova Topola.
  Svaka čast.

 3. Dane

  Bezobrazliku navedenih advokata nema kraja, ajd što su pokušali na nelegalan način da dođu velikog novca, ali oni još bogati i prijete. Krivična prijava treba ići protiv njih i njihovih pobratima iz Banke Srpske i to je to.

 4. Šokčević Koviljka

  Stečajnoj upravnici Mirjani Golić puna podrška, što se tiče advokata, hoće pare za nerad e pa ne može. Traže njenu smjenu, vjerovatno bi oni Dušana Kovačevića za stečajnog, to bi kod njega prošlo, i još bi se hvalio kako mu je Dodik, po njegovim rečima čak ne kaže ni prrdsjednik, pohvalio i samo tako nastavi doktore. Sve čestitke upravnici Mirjani.

 5. Advokat

  S obzirom da su fakture po advokatskoj tarifi na kraju će im biti plaćeno s kamatama, zašto je banka angazovala advokate ako ih nije mislila platiti, tarifa je javno poznata.

  • Ja ćitam

   Gdje si ti studirao, u Jelahu?

   ‘Ako advokat ispostavi prijavu potraživanja na milion KM, a ne dokumentuje koja je vrijednost spora, koji je osnov potraživanja i čak se ne može sravniti ni prema postojećoj advokatskoj tarifi, kako to da priznamo?’

   • Fedja

    Advokatske tarife treba revidirati i debelo smanjiti. Advokatski reketaski tarifnik je katastrofalan za ovaj jadni narod. Zamisli kad bi ekonomisti napravili tarifnik pandam advokatskom. Odgovor na tuzbu gdje je vrijednost spora 7000km da ti advokat napise jednako 500km po tarifniku…

 6. Advokat

  Ja sam vam rekao sta ce biti a vi kako hocete

 7. Advokat

  Sudovanje nije jeftina stvar, ko nema da plati može i sam da se zastupa, sta se tu može.

  • Mustafa

   Gdje si Jelah advokat, jesu li učili tamo građansko pravo? Ili obligacije?
   Ili si možda šturnuo u Novi Sad tamo neki mrdr …… pa onda naknadno studirao?

   J…. vas Tito šta vas se nakotilo sve k….. i pravnici i stručnjaci a sporovi traju po 20 godina i sve okolo propada.

 8. metafizičar

  Koliko čitam stečajna upravnica časno obavlja svoj posao. Svaka čast.