Capital.ba

Bivši direktor „Aqua city“ na sudu zbog kredita IRB-a

11.05.2016. / 18:22

sud-bijeljina-f-02-f-g-bobic-2_fBIJELJINA, Direktor i suvlasnik preduzeća „Spark“ Dragan Knežević danas je svjedočio u Osnovnom sudu u Bijeljini u postupku koji se vodi protiv bivšeg direktora preduzeća „Aqua city“ Blage Blagojevića za krivično djelo „obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti“.

Prema podacima Investiciono razvojne banke Republike Srpske, firmi „Aqua city“ IRB je 2012. godine dala kredit od pet miliona KM.

Protiv Blagojevića, koji je godinama bio prvi saradnik Slobodana Pavlovića, Okružno tužilaštvo u Bijeljini podiglo je optužnicu zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo „obmana pri dobijanju kredita ili druge pogodnosti“, objavio je ranije poslovni portal CAPITAL.ba.

Knežević je svjedočio da je njegovo preduzeće radilo na elektromontaži trafostanica i napojnih vodova, te da je, kao i druga preduzeća koja su radila na izgradnji prve faze Vodenog grada na Drini, očekivao da će ih investitor uredno finansijski pratiti, što se nije dogodilo.

„Bili smo spremni na povlačenje sa gradilišta, ali smo znali da bi takav naš potez izazvao velike troškove. Tražili smo da investitor povuče sredstva iz svoje, Pavlović banke, te da nam plati za izvedene radove, ali nam je objašnjeno da kao povezano lice njegova banka to ne može uraditi“, rekao je Knežević.

Dodao je da je pozajmicom od Bobar banke djelimično isplaćen dio obavljenih radova za sve izvođače, te da je interes investitora bio da se radovi ne prekidaju prije početka zime.

Na glavnom pretresu, danas je saslušan i optuženi Blagojević, ali u svojstvu svjedoka.

On je u unakrsnom ispitivanju branioca, advokata Miodraga Stojanovića i zamjenika tužioca Okružnog tužilaštva Bijeljina Milorada Debeljevića, rekao da je zahtjev IRB-u za kredit od pet miliona KM upućen 16. marta 2011. godine, te da je ugovor o odobravanju kredita zaključen godinu dana kasnije, 21. marta 2012. godine.

„Zahtjev IRB-u za odobravanje kredita podnijeli smo posredstvom Bobar banke, takva je procedura bila. U tom trenutku nismo ni razmišljali o eventualnoj pozajmici od Bobar banke jer smo bili ubijeđeni da će nam kredit biti odobren vrlo brzo. Kada smo vidjeli da od kredita u skorije vrijeme nema ništa, onda smo posegli za pozajmicom od Bobar banke, o čemu smo u međuvremenu konsultovali, usmeno i pismeno, tadašnjeg direktora IRB-a Milenka Pavlovića“, istakao je Blagojević.

Dodao je „da nije bilo tužbe, u međuvremenu bi njegovo preduzeće uzelo još jedan kredit od IRB-a i završili bi ovaj objekat koji bi zaposlio 100 – 150 radnika“.

Dodao je da od 1991. godine sarađuje sa Slobodanom Pavlovićem, da je učestvovao u formiranju devet firmi sa 1.200 radnika, od čega je trenutno ostalo oko 800 radnika, da je u međuvremenu prošao sve kontrole i inspekcije, te da nikada nikakvih prekršaja na poslu nije imao.

Naglasio je da mu je ovo prva krivična prijava, iako je čitav život radio na izgradnji objekata i zapošljavanju ljudi, i kako je kazao „u interesu društva“.

Tužilac Debeljević je insistirao da mu Blagojević odgovori da li je u zahtjevu za kredit IRB-a navedeno da će dio kredita ići na otplatu pozajmice Bobar banci u iznosu od 2.030.000 KM, na šta je Blagojević odgovorio da ni Bobar banka nije željela dati pozajmicu dok ne bude sigurna da će „Aqua city“ biti odobren kredit IRB-a.

Tužilac se pozvao i na Odluku Kreditnog odbora IRB-a od 19. januara 2012. godine kojom je jasno precizirano da se kredit može koristiti samo za osnovna sredstva, a ne za vraćanje ranije preuzetih kredita.

Sudija Ljubiša Milićević najavio je da će u nastavku glavnog pretresa saslušati i zvaničnog predstavnika IRB-a, da potvrdi da li je kredit IRB- a namjenski ili nenamjenski potrošen.

U nastavku suđenja biće saslušani svjedok Joviša Spasojević, vještak ekonomske struke Danica Petrović, koga je angažovala odbrana, a tužilac Debeljević je insisitirao da ponovo bude saslušan i vještak Tužilaštva Momčilo Đerić.

Advokat Stojanović rekao je „da suđenje postaje pomalo besmisleno, jer optuženi Blagojević nije kredit IRB-a podijelio za plate radnicima, niti je taj novac dao nekim drugim Pavlovićevim kompanijama“.

„Novac je strogo namjenski iskorišten za isplatu radova na tom objektu i mi to uporno pokušavamo da dokažemo“, izjavio je Stojanović.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. septembar.

Blagojević je u februaru ove godine hapšen u okviru istrage Tužilaštva BiH u predmetu “Pavlović banka”. Tada je iz SIPA-e, uz navođenje inicijala, saopšteno da je Blagojević uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca, a u vezi s poslovanjem Pavlović banke.

Izvor: Capital.ba

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!