Capital.ba

Bivša direktorica Doma zdravlja u Gradišci isplatila sebi preko 100.000 KM mimo zakona

07.12.2021. / 14:16

GRADIŠKA – Bivši vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Gradiška Vesna Gluvić Čelić je putem odluka, a pozivajući se na statut ove ustanove, sebi isplaćivala platu koja je veća i od plate direktora Univerzitetsko-kliničkog centra u Banjaluci.

dom zdravlja gradiška

Foto: Infoveza

Gluvićeva je na funkciju v.d. direktora JZU “Dom zdravlja” Gradiška došla prije tri i po godine, kao kadar Ujedinjene Srpske.

Funkciju vršioca dužnosti je obavljala do 10. redovne sjednice Skupštine grada Gradiška, kada je nakon konkursa na njeno mjesto došao, takođe kadar Ujedinjene Srpske, Siniša Adžić.

Gluvićeva je pored ove funkcije i odbornik u Skupštini grada Gradiška ali joj ni njena ruka nije pomogla da ostane na čelu Doma zdravlja, odakle je skolonjena kako bi se zataškale brojne nepravilnosti koje je načinila u ovoj zdravstvenoj ustanovi, zajedno sa užim rukovodstvom.

Iz odluka je vidljivo na koji način je Gluvić Čelić sebi isplaćivala naknade.

Sve je krenulo od njenog prethodnika Tihomira Mihajlovića, koji joj je još 2016. godine kroz odluku odobrio isplatu 300 KM neto na mjesečnom nivou, za angažovanje u radu laboratorije Doma zdravlja Gradiška.

Čelićeva ovaj iznos prima do danas na mjesečnom nivou ali joj je to očigledno bilo malo, pa je sa pozicije direktora kroz novu odluku iz 2019. godine sebi mjesečno isplaćivala 632,28KM neto, opet zbog angažovanja u radu laboratorije, samo što je ovaj put navela da se taj posao za razliku od prethodnog odnosi na saradnju sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Nije jasno kako je Čelić Gluvić stigla istovremeno biti i direktorica i raditi u laboratoriji.

Pored ove dvije odluke Gluvić Čelić je donijela još dvije. U odluci iz 2018. godine sama sebi je mjesečno isplaćivala 100 KM neto za angažovanje na određenim projektima od interesa za Dom zdravlja, kao da je zaboravila da je direktorica i da joj je to svakako posao.

Direktorica je 2019. godine sebi počela isplaćivati 200 KM neto mjesečno i to, kako je navela, na osnovu imenovanja “Tima za implementaciju akcionog plana za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema Republike Srpske”.

Pored sebe počastila je i članove tima sa po 200 KM mjesečno neto. Interesanta je briga za zdravstveni sistem Republike Srpske, koji je dijelom i zbog ovakog odnosa pojedinih direktora u dubiozi.

Kada su u pitanju sve navedene nezakonitosti, naša ekipa se obraćala JZU “Dom zdravlja” Gradiška s nekoliko upita, međutim, iz ove ustanove nam je odgovoreno da pojedinačne isplate plata, naknada i drugih primanja nisu javne. Isto tako, u jednom od odgovora na upite poručeno nam je da ćemo biti sankcionisani kroz sudske postupke.

Nisu ovo sve funkcije koje ima doktorica Gluvić Čelić. Pored plate koju je primala na osnovu funkcije v.d. direktora i odborničke naknade, ona je član Nadzornog odbora Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS-a), za čiji se rad vezuju brojne kontroverze, od same cijene ovog sistema koji je plaćen oko 25 miliona KM, a on još nije profunkcionisao u Gradišci i drugim lokalnim zajednicama.

Visina naknade na osnovu funkcije koju Gluvić Čelić obavlja ovdje iznosi 450 KM neto mjesečno.

Napominjemo da su sve odluke donsene na osnovu člana 20 Statuta JZU Doma zdravlja Gradiška, koji propisuje samo ovlaštenja direktora ali ne i mogućnost uvećanja plate kroz određene odluke. Uz sve to statut ne može biti iznad zakona, kako su nam pojasnili pravnici s kojima smo se konsultovali. Pravnici tvrde da po Zakonu o platamau zdravstvu, nosilac ovakve funkcije sebi može dati maksimalan koeficijent od 19,3 koji se množi sa 145 KM, na dobijeni iznos se samo može dodati minuli rad.

Prostom računicom naša redakcija je zaključila da je Gluvić Čelić za 3,5 godina mandata sebi isplatila na teret budžeta Doma zdravlja Gradiška preko 100 hiljada KM u bruto iznosu i to zaključujući većinu odluka sama sa sobom.

Na kraju ističemo da ovo nisu jedine malverzacije koje je radila sada već bivša direktorica Doma zdravlja Gradiška Vesna Gluvić Čelić. U jednom od narednih tekstova pozabavićemo se i sukobom interesa u koji je ona ušla sklapajući poslove sa svojim mužem, koji je zaposlen kao radiolog u Bolnici Gradiška.

Sličnim odlukama Vesna Gluvić Čelić je novac iz budžeta Doma zdravlja isplaćivala i svojim užim saradnicima, o kojima ćemo takođe pisati u jednom od naših narednih tekstova, kao i drugim troškovima naslonjenim na budžet Doma zdravlja Gradiška. Infoveza

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Bivša direktorica Doma zdravlja u Gradišci isplatila sebi preko 100.000 KM mimo zakona

  1. penzioner

   To rade u svim Domovima zdravlja .