Capital.ba

BiH – CEFTA još čeka

24.09.2007. / 17:56

SARAJEVO, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2006. godinu, te Izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH o reviziji za prošlu godinu 25 državnih institucija.

Istaknuto je da ne postoji odgovornost za institucije koje probiju odobreni budžet, te da neke institucije iz godine u godinu zanemaruju revizorske primjedbe.

Dom naroda izjasniće se u ostatku sjednice, između ostalog, o davanju saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o izmjeni i pristupanju Srednjoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini – Cefta.

Okvirni zakon o predškolskom obrazovanju i Zakon o Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Okvirnim zakonom o predškolskom obrazovanju, koji je jedan od prioriteta evropskog partnerstva za BiH, utvrđuju se normativi za pripremu zajedničkog jezgra programa za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i predviđa da je u godini pred polazak u osnovnu školu, predškolsko vaspitanje obavezno za svu djecu.

Zaključeno je da tekst ova dva zakona, te usvojenog Zakona o radijacionoj i nuklearnoj bezbjednosti BiH, treba usaglasiti sa tekstom koji je usvojio Predstavnički dom.

Dom naroda usvojio je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Savjetu ministara BiH kojim se u zakon pretače Sporazum o uspostavljanju Kancelarije Brčko distrikta koja funkcioniše pri Savjetu ministara.

U prvom čitanju, odnosno u doamandmanskoj fazi, usvojeno je više zakona među kojima su Prijedlog zakona o sportu u BiH, Prijedlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!