Capital.ba

Biće deblokirano 220 miliona maraka u Elektroprenosu BiH

27.12.2011. / 8:30

BANJALUKA, Predstavnici Republike Srpske i FBiH usaglasili su se da bude formiran novi Upravni odbor “Elektroprenosa BiH”, čime bi bila okončana višegodišnja blokada ovog sistema i omogućeno investiranje neiskorišćenih 220 miliona maraka, koje stoje na računu kompanije.

Da je dogovor postignut i da se kreće u saniranje stanja u kompaniji, potvrdio je “Glasu Srpske” i ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević.
– Usaglasili smo osnovne principe funkcionisanja “Elektroprenosa BiH” i zaključili da je potrebno da se formira novi Upravni odbor kompanije – rekao je Kovačević i dodao da je ostalo pitanje da li će novi koncept moći da profunkcioniše.
Vlada RS donijela je sredinom oktobra ove godine zaključak da bude osnovana nova elektroprenosna kompanija u Srpskoj, ako do kraja ove godine ne bude riješen problem nefunkcionisanja “Elektroprenosa BiH”.
Oda tada traju intenzivni razgovori predstavnika RS i FBiH, u koje je bila uključena i Delegacija Evropske unije u BiH.
U federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije potvrdili su da se aktivnosti oko rješavanja situacije u “Elektroprenosu BiH” nastavljaju i da vjeruju da će kompromis biti postignut.
– Iz Ministarstva energetike RS prošle sedmice je stigao poziv da se sazove Skupština akcionara “Elektroprenosa”, a to je u ingerenciji entitetskih premijera i očekujemo njihovu reakciju – rekli su u Ministarstvu.
Vršilac dužnosti generalnog direktora “Elektroprenosa BiH” Dušan Mijatović kazao je da je upoznat s tim da su predstavnici entitetskih vlada postigli načelan dogovor, ali nije mogao da kaže kada bi mogla da bude održana Skupština akcionara.
Član Upravnog odbora “Elektroprenosa BiH” Milorad Đekanović rekao je da ne zna da je odlučeno da se formira novi Upravni odbor “Elektroprenosa BiH”.
– Otkad su se razgovori o radu kompanije počeli voditi na višem nivou, Upravni odbor nije zasjedao niti smo upućeni u pregovore između dvije vlade – kazao je Đekanović.
Do blokade u funkcionisanju “Elektroprenosa BiH” došlo je zbog opstrukcija predstavnika FBiH. Predstavnici Srpske više puta su isticali da je potrebno da se prilikom odlučivanja o svim važnim pitanjima u kompaniji poštuje vlasnički odnos u njenom kapitalu. Na takvom načinu odlučivanja posebno su insistirali kada je riječ o investiranju u elektromrežu i raspodjeli dobiti “Elektroprenosa BiH”.
Srpska ima 42, a FBiH 58 odsto udjela u vlasništvu “Elektroprenosa BiH”, a oko 220 miliona maraka neiskorišćenih sredstava stoji na računu ove kompanije, zbog nemogućnosti postizanja dogovora o raspodjeli dobiti i investiranja.
Problem u funkcionisanju “Elektroprenosa BiH” javio se i kada je u pitanju status 110-kilovatnih trafo-stanica, koje su u kompaniju unijeli entiteti.
Stručnjaci za elektroenergetiku upozorili su da zbog formiranja “Elektroprenosa BiH” Srpska trpi ogromnu štetu. Oni ističu da “Elektrokrajina” Banjaluka, koja je najveće preduzeće za distribuciju struje u sistemu “Elektroprivrede RS”, zbog “Elektroprenosa BiH” trpi štetu koja se mjeri desetinama miliona maraka.
Najveće probleme “Elektrokrajini” je donio prenos 110-kilovoltne mreže u nadležnost “Elektroprenosa BiH”, zbog čega su njeni prihodi znatno opali.
Štetu trpi i industrija RS, jer se zbog nefunkcionisanja “Elektroprenosa BiH” ne ispunjava dogovor i ne grade dalekovodi i trafo-stanice za potrebe industrije.
“Elektroprenos BiH” formiran je prenosom nadležnosti RS na nivo BiH. Prenos nadležnosti iz oblasti prenosa električne energije, regulatora i operatora na BiH desio se 2004. godine, kada su od “Elektroprivrede RS” oduzete nadležnosti i prenesene na “Elektroprenos BiH”, Nezavisni operator sistema i na Državnu regulatornu komisiju za električnu energiju.
– Tada počinju da se javljaju suštinski problemi u funkcionisanju “Elektroprenosa BiH”, odnosno upravljanju i odlučivanju u toj kompaniji. Planiranje razvoja mreže i investiranja je neujednačeno, vidljiv je i problem strukture i broja zaposlenih, a ključne odluke donose se preglasavanjem ili odlukama nezavisnog člana na štetu RS – navedeno je u dokumentu “Spisak prenesenih nadležnosti sa RS na nivo BiH”, koji je izradila Vlada RS.
Delegacija EU
U Delegaciji Evropske unije u BiH kažu da je u izvještaju Evropske komisije o napretku BiH za 2011. godinu jasno izraženo da je održivost “Elektroprenosa BiH” i dijeljenje energetskog tržišta razlog za zabrinutost.
Ističu da je u tom dokumentu navedeno da taj problem predstavlja prepreku za potpunu primjenu ugovora o energetskoj zajednici. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!