Capital.ba

BHDCA zbog nedostatka stručnjaka dobija kritike

09.02.2022. / 15:00

BANJALUKA – Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) požalila se kako joj je nepopunjeno skoro 40 odsto sistematizovanih radnih mjesta zbog čega ima poteškoća u radu, a primjedbu na to konstantno dobijaju i od međunarodnih vazduhoplovnih organizacija.

bhdca

Foto: BH zrakoplovni portal

BHDCA kao najozbiljniji izazov sa kojim se prethodnih godina suočava navodi nemogućnost popunjavanja upražnjenih radnih mjesta i zapošljavanja specijalizovanih stručnih kadrova.

Prema važećem Pravilniku o sistematizaciji BHDCA sistematizovano je ukupno 79 radnih mjesta.

U BHDCA navode da je na kraju prošle godine bilo popunjeno 48 radnih mjesta, od čega ih je pet rukovodećih državnih službenika.

„Procenat nepopunjenih radnih mjesta iznosi 39,24 odsto. To znatno utiče na sposobnost BHDCA da odgovori svim zahtjevima koji se pred nju postavljaju, budući da poslove koji su predviđeni za trenutno upražnjena radna mjesta obavlja postojeće osoblje ili se za obavljanje tih poslova angažuju spoljni stručnjaci po osnovu ugovora o djelu“, navode u BHDCA.

Primjedbe u vezi sa popunjenošću BHDCA konstantno iznose i međunarodne vazduhoplovne organizacije, poput Organizacije međunarodnog civilnog vazduhoplovstva (ICAO) i Evropske agencije za vazduhoplovnu sigurnost (EASA), koje vrše reviziju i procjenu sistemskog poslovanja BHDCA u svim segmentima nadležnosti.

Kako se u BHDCA radi pokazuje i podatak da je Programom rada za 2021. godinu bilo predviđeno da se donesu ukupno 18 podzakonskih akata i šest međunarodnih sporazuma.

Međutim, u „Službenom glasniku BiH“ osvanuo je samo jedan pravilnik, dok su tri opšta pravna akta usvojena od nadležnih institucija, a završeni su pregovori za četiri sporazuma.

Tako ukupan procenat realizacije Plana za izradu i donošenje propisa BHDCA za 2021. godinu iznosi 25 odsto.

U BHDCA se pravdaju i da je u toku 2021. godine u „Službenom glasniku BiH“ objavljeno 14 pravilnika koji nisu bili predviđeni Planom za 2021. godinu.

Direkcija je trebala lani da sprovede i 102 stručna, inspekcijska nadzora nad primjenom zakona i propisa.

„Realizovano je 68 planiranih nadzora, tako da procenat realizacije plana iznosi 67 odsto. Uz planirane, izvršeno je i 16 vanrednih stručnih, inspekcijskih nadzora“, navode u BHDCA.

Kao jedan od problem ističu i nedostatak prostora za smještaj Direkcije, za šta navode da se planira obezbijediti još od 2007. godine.

„Odluka o određivanju administrativnog sjedišta Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH u Banjaluci usvojena je 2007. Savjet ministara BiH je 2009. godine donio Zaključak kojim zadužuje Ministarstvo finansija i trezora BiH da osigura finansijska sredstva i kupi prostor za smještaj Direkcije“, dodaju u Direkciji.

Prostor nije kupljen, a u toku je procedura usvajanja Odluke o odobravanju kupovine/nabavke objekta za smještaj institucija BiH u Banjaluci u Savjetu ministara BiH.

CAPITAL: S. Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!