ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

BHANSA: Za manjak u iznosu od 1.624.756,74 evra odgovorno rukovodstvo BHDCA

Objavljeno u FINANSIJE

SARAJEVO, Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) tvrdi da je za manjak u iznosu od 1.624.756,74 EUR zbog nedostavljanja potrebne finansijske dokumentacije od strane Komisije BHDCA za ino dobavljača INDRA u okviru realizacije BHATM strategije, odgovorno rukovodstvo Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA). 

U saopštenju za javnost BHANSA-e iznosi se hronologija cijelog slučaja.

“Usvajanjem „Strategije za razvoj sistema upravljanja vazdušnim saobraćajem u Bosni i Hercegovini (dalje: BHATM strategija)“ od strane Savjeta ministara BiH, 6. oktobra 2005. godine, definisana su dugoročna rješenja za organizaciju i izgradnju jedinstvenog sistema za pružanje usluga kontrole letenja u BiH, kroz zadovoljenje operativnih, tehničkih, finansijskih i institucionalnih zahtjeva, te je određena Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) kao nosilac predmetnih aktivnosti. U tu svrhu Savjet ministara BiH je tokom 2006. godine i 2008. godine odobrilo zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ukupnom iznosu od 17 miliona EUR”, navodi se u saopštenju.

Iz BHANSA podsjećaju da je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine na 53. sjednici Zastupničkog doma, održanoj 13.05.2009. godine i na 29. sjednici Doma naroda, održanoj 20.05.2009. godine, usvojila Zakon o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine („Sl. glasnik BiH“ broj:43/09).

Savjet ministara Bosne i Hercegovine donio je Odluku o imenovanju Savjeta Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“ broj 102/09), čime je konstituisan Savjet Agencije kao organ koji nadzire poslovanje Agencije i obavlja druge zadatke utvrđene odredbama Zakona i Statuta Agencije. Na prijedlog Savjeta Agencije, Savjet ministara BiH je na svojoj 125. sjednici održanoj 24.06.2010. godine, dao saglasnost na Odluku o imenovanju vršilaca dužnosti direktora i dva zamjenika direktora Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine. Po davanju saglasnosti Savjet ministara BiH na Pravilnik o sistematizaciji i odobrenja na Pravilnik o platama, a koje je zaprimljeno 18.04.2013. godine, započela je tranzicija institucija civilnog vazduhoplovstva (FED CAD, RS CAD, BHDCA).

“U noći sa 31.12.2013. godine/01.01.2014. godine BHANSA je od FED CAD i RS CAD preuzela zaposlenike, kao i odgovornost za pružanje usluga prilazne i aerodromske kontrole vazdušnog saobraćaja na aerodromima Sarajevo, Mostar, Banja Luka i Tuzla, zajedno sa pripadajućim službama”, stoji u saopštenju.

Agencija navodi da su nakon uspješno okončanja tranzicije institucija stvoreni preduslovi za ispunjenje obaveza iz člana 6. stav (1) Zakona o Agenciji, a kojim je definisano da će sva imovina i sredstva nabavljena iz EBRD-ovog kredita u okviru Strategije za razvoj sistema upravljanja vazdušnim saobraćajem u Bosni i Hercegovini, biti upisana u knjigovodstvenu evidenciju Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine.

Nadalje, članom 6. stav (2) Zakona propisano je da će Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH, kao nosilac sprovođenja BHATM Strategije, prenijeti na Agenciju sva prava i obaveze koje proizlaze iz sprovođenja, uključujući i obavezu vraćanja kredita Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Slijedom iznesenog od strane v.d. Uprave Agencije imenovane su Komisije za preuzimanje imovine i sredstava nabavljene u okviru BHATM Strategije.

Zadatak Komisije BHANSA-e, bio je preuzimanje i knjiženje cjelokupne finansijske dokumentacije nastale na osnovu preuzimanja imovine i sredstava nabavljenih iz EBRD-ovog kredita u okviru implementacije BHATM strategije. Na osnovu dostavljene finansijske dokumentacije od strane Komisije BHDCA, Komisija BHANSA-e konstatovala je manjak u iznosu od 1.624.756,74 EUR, a zbog nedostavljanja potrebne finansijske dokumentacije od strane Komisije BHDCA za inostranog dobavljača INDRA”, navodi se u saopštenju.

Za kraj, iz agencije navode da je iz uvida u dokumentaciju, koju možete preuzeti OVDJE jasno da je za manjak u iznosu od 1.624.756,74 EUR odgovorno rukovodstvo BHDCA, a o čemu je BHANSA blagovremeno obavijestila Parlamentarnu skupštinu BiH i Savjet ministara BiH. N.N. / Nezavisne

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+