ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

BH Gas: USAID obećao novac za gasovod prema Hrvatskoj

Objavljeno u ENERGETIKA

SARAJEVO, Ambasada SAD-a u BiH i USAID su obećali dati grant sredstva za izradu slijedećeg nivoa tehničke dokumentacije, odnosno studije izvodljivosti, idejnog projekta i studije uticaja na okolinu i društvo za izgradnju gasovoda prema Hrvatskoj, tačnije prema Splitu, saopšteno je iz BH Gasa. 

Ovo obećanje je dato na sastanku kojeg je uprava spomenute komaspnije održala sa predstavnicima Ambasade SAD-a, USAID-a i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Spomenutim gasovodom bit će obezbijeđena takozvana diversifikacija izvora snabdijevanja FBiH gasom, čime bi se osigurala stabilna isporuka gasa za postojeće potrošače u FBiH, ali i širenje postojeće mreže korisnika ovog energenta.

Vlada Federacije BiH je za projekat BH-Gasa „Južna interkonekcija BiH – Hrvatska pravcem Zagvozd – Posušje – Novi Travnik – Travnik sa odvojkom za Mostar donijela zaključak o strateškom interesu istog za Federaciju BiH, te zadužila resorno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i BH-Gas da intenziviraju aktivnosti na njegovoj realizaciji.

U BH-Gasu je u petak održan sastanak predstavnika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, USAID, EBRD i BH-Gas o učešća ovih institucija u realizaciji strateškog projekta izgradnje gasovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska.

Nakon što je za projekat Južne interkonekcije Evropska Komisija odobrila grant sredstva u okviru ConnecTA predpristupnog fonda, te je u zadnjoj fazi izrada sveobuhvatne analize troškova i koristi (CBA).

– Veoma je važno istaći podršku projektu od Vlade FBiH, te usku saradnju BH Gasa sa EBRD bankom koja je u fazi izrade tehničke dokumentacije kroz fondove EU i USAID tehničke pomoći takođe snažno podržala projekat, te izrazila spremnost da u konačnici kroz kreditni aranžman učestvuje u finansiranju izgradnje projekta gasovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska – saopšteno je iz BH Gasa.

USAID i EBRD su osim podrške ovom projektu istakli važnost očuvanja i stabilizacije tržišta prirodnog gasa u BiH i stvaranja zakonskog okvira u BiH, te je u tom smislu razgovarano o tehničkoj pomoći USAIDa na transponovanju Trećeg energetskog paketa u punom obimu. Indikator.ba

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+