Capital.ba

Bez povrata PDV-a staje gradnja autoputa

26.04.2013. / 9:52

gradnjaBANJALUKA, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH odbila je da izvrši povrat PDV-a na projekat izgradnje autoputa Doboj – Banjaluka, zbog čega je ugrožen nastavak radova na prvoj dionici od Prnjavora do Doboja, saznaju “Nezavisne”.

U UIO su potvrdili da Javnom preduzeću “Autoputevi RS” neće vratiti uplaćeni PDV u iznosu od 9.050.565 KM, jer, kako navode, za to nisu ispunjeni uslovi predviđeni Zakonom o PDV-u, dok u Vladi RS, s druge strane, tvrde da ne postoje nikakve smetnje da se povrat izvrši.
Ključno sporenje je u tome da li ugovor o zajmu na iznos od 150 miliona evra, koji je “Autoputevima RS” odobrio EBRD za prvu fazu autoputa Doboj – Banjaluka, ima karakter međunarodnog na koji se vrši povrat PDV-a.
Dok su u Vladi RS izričiti da je zaključeni ugovor međunarodnog karaktera samim tim što su garancije za njega dali RS i BiH, između nadležnih državnih institucija se vodi opasna igra “gluvih telefona” koja može imati nesagledive posljedice po izuzetno značajan infrastrukturni projekat.
Naime, UIO i Ministarstvo finansija i trezora BiH u međusobnim dopisima jedni na druge prebacuju odgovornost. Iz dopisa je vidljivo da se Ministarstvo ne želi eksplicitno izjasniti da li je ugovor međunarodnog karaktera, već opisuju genezu slučaja i citiraju zakonske odredbe, dok u UIO traže izričitu potvrdu da bi izvršili povrat.
Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže da na osnovu zadnjeg dopisa resornog ministarstva nisu mogli zaključiti da je ugovor međunarodni.
“Ugovor skopljen između ‘Autoputeva RS’ i EBRD-a nema karakter međunarodnog ugovora čija je potpisnica BiH kako to tretira Zakon o zaključivanju međunarodnih ugovora. To je potvrđeno i mišljenjem Ministarstva finansija i trezora BiH od 5. marta 2013. koje na direktan upit UIO da li ugovor na koji se pozivaju ‘Autoputevi RS’ ima karakter međunarodnog, oni to ne navode”, kazao je Kovačević.
U Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu, pak, da su pri davanju mišljenja obrazložili procedure u smislu da je ugovor o zajmu bio dio ugovora o garanciji između BiH i EBRD-a, te da predstavljaju vezane dokumente.
Prema saznanjima “Nezavisnih”, ovaj problem koji prijeti obustavom radova na dionici autoputa Prnjavor – Doboj, mogao bi se naći na današnjoj sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH čiji su članovi, između ostalih, državni i entitetski ministri finansija.
Ukoliko slučaj ne bude rješen danas, na način da se utvrdi obaveza povrata PDV-a na troškove radova na autoputu, moglo bi u kratkom roku doći do prekida finansiranja projekta i obustave radova od strane izvođača.
Izvor “Nezavisnih” upućen u slučaj kažu da ovaj birokratski skandal otvara “Pandorinu kutiju”, jer dovodi u pitanje kompletan projekat, odnosno i drugu dionicu autoputa, od Banjaluke do Prnjavora, gdje je trenutno u toku izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova.
“Obzirom da je riječ o veoma vrijednom projektu, odbijanje povrata PDV-a bi čak promjenilo koeficijent raspodjele indirektnih poreza sa jedinstvenog računa UIO na štetu RS”, ističe naš sagovornik.
Dragana Aleksić, pomoćnik ministra finansija RS, kaže da ne vidi prepreku da se izvrši povrat PDV-a na ovaj važni saobraćajni projekat, navodeći da to što je javno preduzeće, a ne država, potpisnik ugovora o zajmu, ne predstavlja suštinsku razliku za njegov međunarodni karakter.
“Ugovor o zajmu između preduzeća ‘Autoputevi RS’ i EBRD-a i ugovor o garanciji koji je Parlamentarna skupština BiH dala na projekat su dio paketa. Oni se ni u kom slučaju ne mogu posmatrati odvojeno, jer jedan bez drugoga ništa ne znače. Standardna procedura u projektima sa EBRD-om podrazumjeva povrat PDV-a i samo iz tog razloga nije eksplicitno naveden u ugovoru o zajmu”, kazala je Aleksićeva.
U UIO odgovaraju da će povrat PDV-a prema “Autoputevima RS” izvršiti kada od tog preduzeća, uz poneseni zahtjev, dobiju i prilog sa tumačenjem Ministarstva finansija i trezora BiH da je riječ o međunarodnom projektu. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!