Capital.ba

Bez posla ostaje još 150 radnika „Željeznica RS“

07.02.2019. / 15:21

– ŽRS na kraju prošle godine imale 2.482 zaposlena
– Tranša Svjetske banke popravila planirani rezultat za 2019. godinu

BANJALUKA – „Željeznice Republike Srpske“ nastavljaju i u ovoj godini sa smanjenjem broja zaposlenih, a planom poslovanja ovog javnog preduzeća predviđeno je da do kraja 2019. na platnom spisku imaju oko 150 radnika manje.

zeljeznice rs

Zanimljivo je da ŽRS, koje godinama posluju u milionskim gubicima, u ovoj godini planiraju pozitivan finansijski rezultat, ali je on, prije svega, rezultat knjiženja druge tranše kredita Svjetske banke koja im je doznačena u januaru.

Planom poslovanja ŽRS za period 2019. – 2021. godina, koji će Skupština akcionara ovog preduzeća razamatrati na sjednici zakazanoj za 22. februar, u ovoj godini je predviđeno smanjenje broja radnika na 2.350, u idućoj na 2.200, a u 2021. godini na 2.100 radnika.

„Na kraju prošle godine „Željeznice RS“ su zapošljavale 2.482 radnika. Na kraju planskog perioda taj broj bi, kroz dalje penzionisanje i smanjenje broja zaposlenih bio sveden na 2.100“, navodi se u dokumentu.

Pitanja kvalifikacione strukture i smanjenja broja zaposlenih u ovom periodu, navode u ŽRS, rješavaće se kroz prekvalifikaciju ili doškolovanje postojećeg kadra, preraspoređivanje radnika u druge organizacione dijelove društva, ili zapošljavanje novih radnika sa potrebnim stručnim zvanjima i radnim sposobnostima.

Kada su u pitanju finansijski pokazatelji, ni u narednim godinama ne očekuju se značajnija poboljšanja.

ŽRS u ovoj godini planiraju dobit od 1,3 miliona KM, ali zahvaljući prije svega kreditu Svjetske banke, dok je u 2020. godini planiran gubitak od 18,2 miliona KM, a u 2021. minus od 14,8 miliona KM.

„Nastavak aktivnosti vezanih za realizaciju kredita Svjetske banke planiran je u 2019. godini što je imalo odraza na planirane prihode od donacija u istom periodu. Navedeni prihodi značajno su uticali na krajnji planirani rezultat poslovanja, ali je bitno napomenuti da oni nisu redovnog karaktera, nego su posljedica realizacije finansijskog restrukturisanja iz kreditnih sredstava Svjetske banke“, ističe se u dokumentu.

Kada su u pitanju rashodi, Željeznice RS su i ovaj put istakle milionske rashode po osnovu zateznih kamata za ino kredite koje ŽRS knjiže, ali ne vraćaju pa to umjesto njih čini Vlada RS.

„Planirani finansijski rashodi 2019. godini iznose 12,9 miliona KM, a najveći dio ovih rashoda se odnosi na zatezne kamate po kreditima u inostranstvu, koje za 2019. godinu iznose 11,8 miliona КM“, navedeno je u dokumentu.

“Željeznice RS” se nalaze u procesu restrukturiranja u okviru kojeg je sa Svjetskom bankom dogovoren kredit od 51,3 miliona evra. Kredit je namijenjen za izmirenje dugova prema radnicima i Poreskoj upravi, za otpremnine za smanjenje broja zaposlenih i za organizaciono restrukturiranje.

Planom finansijskog i operativnog restrukturiranja „Željeznica RS“ predviđeno je da u procesu restrukturiranja Vlada RS sva potraživanja prema tom preduzeću konvertuje u kapital, da kreditom Svjetske banke plate dugove radnicima i Poreskoj upravi RS i da redovno dobijaju grant od 25 miliona KM godišnje.

Druga tranša kredita u iznosu od devet miliona evra “Željeznicama” je isplaćena prošlog mjeseca, nakon čega su izmirena zaostala dugovanja prema bivšim radnicima i prema Poreskoj upravi RS.

CAPITAL: M. Čigoja

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!