ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Banke u RS za pola godine zaradile 62 miliona KM

Objavljeno u FINANSIJE

– Lider NLB banka sa 28 miliona KM dobiti
– Pavlović banka jedina u minusu
– Bogunović: Banke pojačale kontrolu rashoda

BANJALUKA, Banke u Srpskoj u prvoj polovini ove godine ostvarile su dobit od 61,7 miliona KM, a najprofitabilnija je bila NLB banka sa čak 28 miliona KM dobiti, prenosi portal CAPITAL.ba.

Od osam banaka u Srpskoj, sa dobiti je u prvoj polovini 2017. godine poslovalo njih sedam, dok je u minusu samo Pavlović banka.

Na sajtu Banjalučke berze objavljeni su polugodišnji finansijski izvještaji sedam banaka, dok izvještaj NLB banke još nije dostupan.

Međutim, direktor NLB banke Radovan Bajić rekao je za CAPITAL da je ova banka značajno uvećala dobit u odnosu na prošlu godinu i da ona u prvih šest mjeseci iznosi 28 miliona. U istom periodu prošle godine ova banka je imala dobit od 18,9 miliona KM.

Iza NLB se nalazi Unicredit banka koja je imala 12,5 miliona KM dobiti i ona je, takođe, poboljšala prošlogodišnji rezultat za oko milion KM.

Addiko banka je izašla iz minusa od oko šest miliona KM koji je imala na polugodištu 2016. godine,  te je u prvih šest mjeseci 2017. ostvarila dobit od 9,7 miliona maraka.

Slijedi Nova banka sa 5,5 miliona KM dobiti, i ona je za oko dva miliona manja u odnosu na godinu ranije, a zatim Sberbanka sa 3,8 miliona maraka dobiti.

MF banka na polugodištu je imala 2,6 miliona KM dobiti, a Komercijalna 235.153 KM, dok je Pavlović banka imala gubitak od 605.031 KM.

Bajić je za CAPITAL rekao da je ovaj rezultat plod kvalitetnog portfelja i odnosa prema komitentnima.

„Rezultat banke nikada nije rezultat trenutnog poslovanja, nego i trenutnih operacija, ali i onoga što se dešavalo prethodnih godina. Neki loši plasmani su naplaćeni i samim tim smo imali vanredni prihod po tom osnovu, a takođe su  neki komitenti iz lošije prešli u bolju kategoriju“, rekao je Bajić.

On je istakao da i ostale banke u RS imaju bolje rezultate zbog kvalitetnijeg odnosa prema rizicima koje preuzimaju.

Direktor Nove banke Milan Radović rekao je za CAPITAL da je njihova dobit nešto manja, jer su imali određene ispravke vrijednosti, ali da će plan za ovu godinu biti ispunjen i prošlogodišnja dobit premašena.

„Mi smo zadovoljni finansijskim rezultatom za prvih šest mjeseci ove godine. Imali smo nešto pojačane ispravke vrijednosti, ali do kraja godine ćemo stići plan i premašiti rezultat od prošle godine“, naglasio je on.

Finansijski stručnjak i bivši bankar Srećko Bogunović kaže za CAPITAL da je jedna banka zabilježila gubitak zbog povećanja rezervisanja za kreditne gubitke i čišćenja bilansa, te da su se, gledajući kompletan sektor, banke okrenule stabilizaciji poslovanja.

„Banka koja je negativno poslovala ima nešto smanjenu aktivu, a samim tim i prihode i sve to je dovelo do negativnog rezultata. Kada je u pitanju kompletan sektor, sve banke su pojačale kontrolu rashoda, značajno su smanjile operativne troškove i kamate na depozite. S druge strane, pale su i kamate na kredite, ali u nešto manjem iznosu nego što je to kod depozita“, kazao je Bogunović.

Dodao je da banke više nemaju velike ambicije da idu na veliki rast, nego uglavnom idu na stabilizaciju poslovanja i kontrolu troškova, što donosi stabilan rezultat.

CAPITAL: Marina Čigoja

Ključne riječi:  , , , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (1)

  • Kurčev bankar

    Bogunoviću ne seri i ako ne kažeš ono što treba da kažeš onda se pokrij po ušima i šuti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+