Capital.ba

Banke i MKO pod lupom zbog pranja novca

15.07.2020. / 8:00

BANJALUKA – Banke i mikrokreditne organizacije u Republici Srpskoj prošle godine su najviše kontrolisane zbog kršenja prava građana koji su uzeli kredite, ali i zbog nadzora sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, pokazuje izvještaj Agencije za bankarstvo RS.

pranje novca

Izvještaj o poslovanju i rezultatima rada Agencije za bankarsvo RS, sa finansijskim izvještajem, biće razmatran na idućoj sjednici Narodne skupštine RS.

Iz izveštaja je vidljivo da je Agencija lani izvršila niz kontrola banaka i mikrokreditnih društava i fondacija.

Neposredni nadzor

Odjeljenje za neposredni nadzor imalo je 12 kontrola u osam banaka tokom 2019. godine, od čega je u najviše njih izvršena kontrola izvršenja naloga i kontrola likvidnosti. Izdati su brojni nalozi za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

U izvršenim obimnim kontrolama, utvrđene su, između ostalog, nepravilnosti i neusklađenosti u poslovanju koje su se odnosile na: nedostatke u upravljanju kreditnim rizikom, neadekvatnu identifikaciju grupa povezanih lica-korisnika, nenamjensko trošenje kreditnih sredstava, nedozvoljene koncentracije kreditnog rizika, neadekvatno postupanje sa stečenom materijalnom aktivom…

Nadzor sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma

Odjeljenje za nadzor sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i nadzor obavljanja platnog prometa izvršilo je 15 neposrednih kontrola banaka i MKO i izdalo 13 naloga za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i to kod MF banke, Komercijalne banke, te kod mikrokreditnih organizacija „Taurus“, „Auris“, „FinCredit“ i „Moneda“.

„Jedna kontrola banke je izvršena u saradnji sa supervizorima Banke Slovenije“, navedeno je iz Agencije.

U kontrolama izvršenim u bankama utvrđeno je da kontrolisane banke u velikoj mjeri primjenjuju minimalne standarde sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i obavljanja platnog prometa, ali i da pojedine kontrolisane banke još uvijek na adekvatan način ne primjenjuju navedene standarde.

To znači da im uspostavljeni Registar profila klijenta za fizička lica nije ažuriran, da nije u potpunosti obezbijeđena dokumentovanost dosijea za fizička i pravna lica i da na propisan način ne obavještavaju Finansijsko obavještajno odjeljenje SIPA-e.

„U kontrolama izvršenja naloga kod dvije banke i četiri MKO nisu utvrđeni nedostaci i nepravilnosti u poslovanju iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (iste su u potpunosti izvršile naloge Agencije), a u zajedničkoj kontroli jedne banke izvršenoj u saradnji sa predstavnicima Banke Slovenije nisu utvrđeni nedostaci i nepravilnosti u poslovanju iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti“, navela je Agencija.

Nadzor obezbjeđenja zaštite prava korisnika finansijskih usluga

Odjeljenje za nadzor obezbjeđenja zaštite prava korisnika finansijskih usluga izvršilo je 14 kontrola banaka i MKO, uglavnom po pitanju zaštite prava korisnika finansijskih usluga i kredita. Nepravilnosti su uočene kod dvije banke i kod sedam MKO.

Utvrđeno je da kod pojedinih banaka ugovori o kreditu ne sadrže sve propisane elemente, kao i da sadrže odredbe suprotne načelu savjesnosti i poštenja te da je u pojedinim slučajevima neopravdano naplaćivana naknada za prijevremenu otplatu kredita…

Banke i MKO koje su konrolisane i kojima su izdati nalozi za otklanjanje nepravilnosti možete pogledati u tabeli u nastavku.

Kontrole su vršila i druga odjeljenja Agencije za bankarstvo o čemu više možete čitati u Izvjestaju o poslovanju i rezultatima rada sa fin izvjestajem.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Banke i MKO pod lupom zbog pranja novca

  1. Drekavac

   Kako god pogledas doktor iz Komercijalne banke najbolje radio ali nepravilno

   • cb

    to je buduci guverner

    • Drekavac

     To je posteno i korektno. Pametan, posten, akademski gradjanin. A i lijepo se ceslja

  2. U3PM

   U RS BANKE I MKO I NE RADE NISTA DRUGO NEGO PERU PRLJAV NOVAC. OD TOGA ZIVE I NA TOME OPSTAJU. A OVE KONTROLE SU DA AGENCIJA DOKAZE I POKAZE D ANESTO RDI I DA PRIKAZE KAKO PRANJA NOVCA NEMA. OVO GOVORIM JER ZNAM. POTICEM DIREKTNO IZ TOG KRIMINALNOG SEKTORA. IZ KOGA SAM SE NA VRIJEME IZVUKAO

  3. Samo mikro

   Jedna banka se bavi samo kreditranje sive zone, pere novac dugarima glavnog lica banke a Agencija to mirno gleda

   • centar ||

    sto se plasis reci njegovo ime?