ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Bankari sumnjaju u garancije Vlade RS

Objavljeno u FINANSIJE

BANJALUKA – Tender za kreditiranje prijedorske bolnice “Dr Mladen Stojanović” poništen je jer im novac nije dala nijedna banka, uprkos garanciji Vlade Republike Srpske. Bolnica nema drugo rješenje za nagomilane obaveze, pa je prisiljena da raspiše novi tender za dugoročno zaduženje od 3,5 miliona KM.

Tenderom, raspisanim krajem maja, o čemu je CAPITAL pisao, bolnica je planirala da se zaduži za 3,5 miliona KM. Međutim nije im pristigla nijedna ponuda, pa je ova ustanova krajem jula poništila staru, a raspisala novu javnu nabavku s istom namjerom i iznosom zaduženja.

Zaduženje ove zdravstvene ustanove na period od deset godina i grejs periodom od 12 mjeseci, trebalo bi bolnicu da košta oko 1,1 milion KM s PDV-om.

Kredit je namjenjen za izmirenje obaveza dobavljačima u cilju održavanja tekuće likvidnosti, za izmirenje poreskih obaveza i nabavku medicinske opreme.

Traži se kamatna stopa do pet odsto na godišnjem nivou, te da je fiksna tokom cijelog trajanja kredita.

Kao instrument obezbjeđenja kredita nude deset bjanko potpisanih mjenica, 24 bjanko potpisana naloga sa izjavom o blokadi, te saglasnost i garanciju Vlade Republike Srpske o zaduženju.

„Sredstva za otplatu kredita su prihodi Bolnice, ostvareni kod Fonda zdravstvenog osiguranja“, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Svi oni koji žele ponuditi kredit prijedorskoj bolnici mogu to da učine do 12. septembra ove godine.

Bolnica „Dr Mladen Stojanović“ dugovala je Poreskoj upravi RS na kraju juna ove godine 4,3 miliona maraka.

Direktor Bolnice dr Mirko Sovilj rekao je za CAPITAL da je poslovanje te ustanove otežano jer su dobavljači očekivali da će biti isplaćeni.

Slikovni rezultat za mirko sovilj„Međutim, imaju razumjevanja, pojasnili smo im da smo morali obnoviti tender, tako da za sada nemamo problema u snabdjevanju. Vlada uzajamno povjerenje i korektan odnos, znaju u kakvoj smo situaciji i da ništa ne kalikulišemo u smislu da imamo sredstva i da ih usmjeravamo na drugu stranu“, istakao je Sovilj.

Dodao je da je od kredita, pored obaveza prema dobavljačima, planirano i plaćanje dvije rate duga prema Poreskoj upravi RS, te 1,5 miliona KM za kupovinu magnetne rezonance.

„Vjerujemo da će se sada banke javiti na tender, jer su se poslije isteka roka javljale i same su konstatovale da smo ustanova koja finasijski praktično najbolje stoji u zdravstvu, a nama su uskratili kredit. Nadam se da će sada to sagledati i da će se javiti, imamo i garanciju Vlade za zaduženje“, naglasio je Sovilj.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Ključne riječi:  , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (1)

  • Guru

    U bankama doktori zakazali

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+