Capital.ba

Banjaluka od domaćih banaka uzela 182 miliona KM kredita

20.06.2013. / 14:56

BANJALUKA, Ukupno zaduženje Grada Banjaluka iznosi 207 miliona maraka, od tog iznosa 182,3 miliona KM grad je dužan domaćim komercijalnim bankama. Grad Banjaluka je kod sedam domaćih banaka uzeo 40 dugoročnih kredita, od tog broja najviše, 18 kredita je potpisano sa „Novom bankom“ Banjaluka vrijednosti 47,5 miliona maraka, saznaje CAPITAL.zaduzenost po bankama

Na drugom mjestu po broju zaključenih ugovora nalazi se „NLB Razvojna banka“,  od koje je Grad Banjaluka uzeo 46 miliona maraka kroz 13 kredita.

Sa „Hypo –Alpe-Adria Bankom“ potpisana su četiri kredita vrijednosti 26 miliona KM, a preostali iznos zaduženja rukovodstvo uprave Grada Banjaluka  je potpisalo sa „Unicredit bankom“ (18,6 mil.) „Sberbankom“ (16 mil.), „Komercijalnom bankom“ (15,9 mil.) , te „Balkan Investment Bankom“ (1,4 mil.), navodi se Informaciji Odjeljenja za finansije uprave grada Banjaluka.

U strukturu zaduženja kod domaćih komercijalnih banaka ulazi i kredit preuzet od JP „Aqvana“ u ukupnom iznosu od 15,8 miliona maraka, navodi se u izvještaju.

 

Zaduživanje eskaliralo prošle godine

Grad Banjaluka ima ukupno 45 kreditnih zaduženja, od čega je samo pet inostranih. Zaduženja van teritorije BiH „teška“ su 25 miliona maraka i takođe su dugoročnog karaktera.

Prvi put Grad Banjaluka se zadužio 2004. godine sa 2,4 miliona maraka, da bi osam godina kasnije, odnosno 2012. godine inostrano i domaće zaduženje dostiglo 207 miliona KM.

U Odjeljenju za finansije Administrativne službe grada poručuju da se dug Grada redovno servisira, a da je po tom osnovu u toku prošle godine isplaćeno oko 13,9 miliona maraka.

Najveći bum zaduženosti desio se prošle godine. Od ukupno 207 miliona KM, Grad se 2012. godine zadužio čak 67 miliona ili 32,3 odsto.

rast zaduzenosti po godinama

Riječ je o projektima finasiranja prenesenih obaveza prema gradskoj „Toplani“ u iznosu 22 miliona KM, projektu vodosnabdjevanja i pripreme tehničke dokumentacije za obnovu Kastela dva miliona KM, te vodosnabdijevanju seoskog poodručja oko 10 miliona KM, te za finansiranje kapitalnih investicija i tehnološkog biznis parka u iznosu od oko 13 miliona KM“, poručuju u upravi grada Banjaluka.

Kreditna zaduženja Grada u najvećoj mjeri su iskorištena za finasiranje investicionih projekata na području grada. Najveći dio sredstava uložen je u projekte vodosnabdijevanja gradskog i seoskog područja u ukupnom iznosu od 30 miliona KM“, dodaje su u informaciji uprave grada.

Važno je napomenuti i da je Grad Banjaluka izdao četiri garancije na izmirenje obaveza po osnovu kreditnih zaduženja gradske „Toplane“ i JP „DE-POT“, a ukupna vrijednost ovih garancija iznosi 36,5 miliona maraka.

Dužnici uredno izmiruju svoje obaveze po osnovu tih zaduženja, a 31.12 2012. godine istekao je rok važenja garancije date na zaduženje „Toplane“ za reprogram kreditnog zaduženja od 6 miliona KM“, ističu u upravi grada.

J. Despotović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!