Capital.ba

Banjalučki studenti sutra od Senata traže ukidanje nezakonitih troškova

31.10.2018. / 15:40

– Studenti se nakon pisanja CAPITAL-a žalili rektoru zbog naplate troškova apsolventima
– Sjednica Senata Univerziteta Banjaluka zakazana za sutra
– Vujin: Potrebno izvršiti pritisak na Univerzitet da riješi ovaj problem

BANJA LUKA, Studentski predstavnici sutra će na sjednici Senata Univerziteta Banjaluka tražiti izmjenu nezakonitih Pravila studiranja prema kojima se apsolventima naplaćuju troškovi „obnove“ nakon prve godine apsolventskog staža.

Podsjećamo, prema Zakonu o visokom obrazovanju, član 49, tačka devet, apsolventski staž traje dvije godine od završetka posljednje godine studija na prvom ciklusu studija, dok na drugom ciklusu traje 12 mjeseci, nakon čega se naplaćuju naknade troškova.

Međutim, u praksi, fakulteti već nakon završetka prve godine apsolventskog staža na prvom ciklusu, apsolventima naplaćuju „obnovu“ istog, gdje se osim administrativnih troškova naplaćuje i 20 KM po preostalom ispitu, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „Banjalučki fakulteti nezakonito naplaćuju „obnovu“ apsolventskog staža“.

Potpredsjednik Unije studenata RS Savan Vujin istakao je kako su studentske organizacije slale dopise rektoru Univerziteta Radoslavu Gajaninu izražavajući nezadovoljstvo zbog manipulisanja Zakonom i nametanja Pravila studiranja.

„Žalili smo se rektoru za ovakvo ophođenje Univerziteta prema apsolventima, što su oni pravdali nedefinisanim Zakonom, odnosno rupama u Zakonu, a koje su konkretizovali svojim Pravilima studiranja, što mi smatramo nedopustivim“, rekao je Vujin za CAPITAL.

Univerzitet Pravilima i Troškovnikom Zakon tumače na jedan način, dok  studenti pozivaju da se Zakon poštuje, a ne tumači kako kome odgovara, ističući da je jasno da apsolventski staž po Zakonu traje dvije godine, te da se ne smiju naplaćivati troškovi naknade, odnosno 20 KM po preostalom ispitu nakon isteka prve godine tog staža.

„Za sada nema konkretnog rješenja ovog problema, s obzirom da mi studenti Zakon tumačimo na jedan način, a Univerzitet na drugi. Potrebno je izvršiti određene pritiske na Univerzitet da bi došlo do promjena“, navodi Vujin i dodaje da će na sutrašnjoj sjednici Senata studentski predstavnici tražiti da dođe do promjena Pravila studiranja.

Potvrđuje da se apsolventi ranije nisu žalili zbog postupanja fakulteta i naplate troškova, te da je razlog za to vjerovatno to što nisu poznavali Zakon.

Žalbe su, kako je naveo, učestalije nakon što je ovo pitanje aktuelizovano u medijima.

U rektoratu banjalučkog Univerziteta ćute na pitanja da li je ovaj problem razmatran na jučerašnjoj sjednici Proširenog kolegijuma i da li je na dnevnom redu sjednice Senata koja je sutra i Upravnog odbora koji će zasjedati u petak.

Univerzitet Banjaluka je prvo tvrdio da su sve troškove obračunavali prema Zakonu, da bi nakon pisanja CAPITAL-a naložio svim fakultetima da se izjasne kako su naplaćivali troškove apsolventima prilikom upisa redovnih semestara.

Iz Rektorata Univerziteta su kasnije naplatu troškova apsolventima pravdali njihovim pravilima usvojenim 2015. godine. Međutim, pravnici sa kojima smo razgovarali navode da pravila, na koja se Univerzitet poziva, nisu u skladu sa zakonom i da samim tim nije zakonita ni naplata troškova „obnove“ apsolventskog staža, o čemu smo pisali u tekstu „Univerzitet naplatu troškova pravda nezakonitim pravilima“.

Nakon što su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli da se naknade definišu unutrašnjim aktima visokoškolskih ustanova, na konkretna pitanja šta će preduzeti zbog nezakonite naplate troškova apsolventima od strane fakulteta, nema odgovora ni nakon sedam dana.

S obzirom da pomenuta praksa fakulteta traje od 2013. godine kada je promijenjen Zakon i umijesto jedne, trajanje apsolventskog staža produženo na dvije godine, u Ministarstvu ne odgovaraju ni koliko je do danas naplaćeno od apsolvenata koji su, nakon isteka prve godine apsolventskog staža, plaćali 20 KM po preostalim ispitima, kao ni da li će naložiti da se utvrdi za koliko su apsolventi oštećeni.

Ponavljaju samo šta propisuje Zakon i da su za utvrđivanje troškova nadležni Univerzitet i fakulteti.

 

CAPITAL: Dragana Eremija

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!