Capital.ba

Bandić: Raste broj zaposlenih u BiH

22.10.2017. / 10:15

SARAJEVO – Broj zaposlenih u BiH u prvih sedam mjeseci ove godine imao je tendenciju rasta, a uz povećanje zaposlenosti zabilježeno je i smanjenje nezaposlenosti, što se direktno odrazilo i na smanjenje stope nezaposlenosti – rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

Navodi da je prema posljednjim podacima zavoda i službi zapošljavanja u BiH sa 31. augustom 2017. godine na evidencijama prijavljeno 485.088 nezaposlenih osoba, što u odnosu na 31. juli 2017. predstavlja smanjenje za 1.221 osobu ili 0,25 posto.

U odnosu na januar 2017. kada je registrovano 511.571 nezaposlena osoba, taj broj je smanjen za 26.483 osobe ili 5,2 posto. U augustu 2016. na evidencijama je bilo 520.565 nezaposlenih osoba, što je za 35.477 ili 6,8 posto manje nego u augustu 2017. godine.

Stopa registrovane nezaposlenosti za juli 2017. iznosila je 39,4 posto i u odnosu na juni ostala je nepromijenjena. Ako stopu registrovane nezaposlenosti uporedimo sa januarom 2017. kada je iznosila 40,6 posto, uočljivo je njeno smanjenje za 1,2 postotna poena. U odnosu na juli 2016. godine (41,6 posto) stopa nezaposlenosti smanjena je za 2,2 postotna poena“, istakao je Bandić.

Istakao je da administrativni podaci ukazuju na nastavak trenda smanjenja stope nezaposlenosti, te da ta činjenica ukazuje na oporavak tržišta rada, povećanje broja zaposlenih osoba sa evidencija službi i zavoda za zapošljavanje, povećanje broja prijavljenih potreba za radnicima od poslodavaca, te smanjenje korisnika novčane naknade.

Govoreći o odlasku državljana BiH na rad u inostranstvo, Bandić kaže da je taj interes veliki, ali da Agencija posreduje samo i isključivo u slučajevima kada ima zaključene sporazume o zapošljavanju s određenim državama.

„Na taj način našim državljanima obezbjeđujemo punu radno-pravnu zaštitu na radu, te dostojan rad u skladu sa svim međunarodnim poveljama i konvencijama. Okolnost da su neke zemlje iz regiona i EU liberalizacijom zakona olakšali zapošljavanje građana BiH na svom tržištu rada je dodatno uvećala interesovanje građana BiH“, kazao je Bandić.

U 2015. godini broj građana koji su zaposleni na međunarodnom tržištu rada je 3.547, a u 2016. taj broj je 5.857.

Po njegovim riječima, najveći broj osoba koje zasnuju radni odnos na međunarodnom tržištu rada imaju sasvim prihvatljivo plaćene satnice, imaju plaćene sve zakonom propisane doprinose i najveći broj radnika zarađeni novac šalje u BiH članovima svoje porodice jer uglavnom odlaze samo osobe koje zasnuju radni odnos dok im porodice ostaju u BiH.

Najznačajnije rezultate posredovanja, kako je kazao Bandić, Agencija je ostvarila pri zapošljavanju u Sloveniji, i to 4.778 osoba u 2016. godini, što u odnosu na 2015. godinu, kada je posredovala za 2.667 osoba, predstavlja izuzetan napredak po broju, ali i po kvaliteti zapošljavanja. U Sloveniji se zapošljavaju uglavnom osobe sa KV i VKV zanimanjima: vozači, varioci, zidari, armirači, električari, tesari, elektroinstalateri i bravari.

Kada je riječ o Njemačkoj, Agencija je u 2016. posredovala pri zapošljavanju 1.079, a u 2015. godini 870.

Bandić naglašava da Agencija raspolaže informacijama o poslodavcima koji iskazuju potrebu za radnom snagom iz BiH, a takođe vodi brigu o građanima BiH za koje posreduje u zaključivanju radnog odnosa na međunarodnom tržištu rada. Fena

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!