Capital.ba

Austrijska uprava prezadovoljna poslovanjem GRAWE Banjaluka

13.03.2019. / 14:51

– O poslovanju Grawe koncerna, kupovini Atos osiguranja i planovima za CAPITAL govore predsjednici UO i NO, te generalni direktor Grazer Wechselseitige Versicherung (GRAWE) Grac

BANJALUKA, Predsjednik Upravnog odbora austrijskog Grawe koncerna (Grazer Wechselseitige Versicherung AG) Othmar Ederer rekao je da je grupacija izuzetno zadovoljna rezultatima poslovanja kćerke firme u Republici Srpskoj, Grawe osiguranja Banjaluka.

grawe

Ekipa pod vodstvom gospodina Petkovića prošle godine ostvarila je i za akcionare i za klijente jako dobre rezultate. Mi smo veoma zadovoljni“, rekao je Ederer za portal CAPITAL nakon sjednice Skupštine akcionara Grawe Banjaluka.

Grawe Banjaluka je prošlu godinu završilo sa dobiti od 1,6 miliona KM i ostvarenom premijom od 17,5 miliona ili pet odsto više u odnosu 2017. godinu.

Grawe koncern je  prošle godine za oko 23 miliona KM od „MG Minda“ kupio „Atos osiguranje“ kako bi ojačao svoju poziciju i u segmentu auto-osiguranja kojim se do tada nisu bavili.

Ederer otkriva da je u toku postupak spajanja Grawe Banjaluka i Atos osiguranja, kao što je to urađeno u Federaciji BiH kupovinom VGT osiguranja.

Jako smo zadovoljni što smo mogli preuzeti Atos osiguranje. Moramo obaviti još neke stvari, da bi u potpunosti mogli to društvo integrisati u naš koncern. Mi smo uvjereni da ćemo i u tome uspjeti“, rekao je Ederer.

Na pitanja da li će biti neophodna dokapitalizacija Atos osiguranja, Ederer kaže da u ovom trenutku to društvo ima dovoljno kapitala, ali naravno ako bude potrebno zbog razvoja, to neće biti problem.

Politika svih naših osiguravajućih društava, naših kćerki osiguranja u inostranstvu, je da moraju biti kapitalno jaka i da mogu garantovati sigurnost za svoje klijente. To važi za Republiku Srpsku kao i za sve ostale države“, ističe Ederer.

Komentarišući da tržište autoosiguranja u Republici Srpkoj nije uređeno i da postoje nelegalni popusti, te da mnogi smatraju da je bila hrabra odluka Grawe koncerna da se uključe u taj segment osiguranja, Ederer je rekao da su, kad su ušli u Atos, vidjeli  da je tržište autoosiguranja jako zahtjevno. Međutim, kaže da  Grawe gleda dugoročno i da je jedino takvo razmišljanje ispravno ako se želi poslovati i u tom segmentu.

Što se tiče popusta, mi smo preživjeli i naše tržište na kojem su bile određene tarife u autoosiguranju, prije 30 godina. To je bilo i u Sloveniji prije 10-15 godina, u Hrvatskoj prije šest godina. Poznajemo i jedne i druge sisteme, i mislimo da možemo i u jednom i drugom sistemu uspješno poslovati“, ističe Ederer.

Meran najavljuje nove investicije

Grawe osiguranje posljednjih nekoliko godina imalo je velikih investicija u cijelom regionu, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji.

Predsjednik Nadzornog odbora Grawe koncerna dr Philipp Meran komentarišući potencijal novih investicija na Balkanu rekao je za CAPITAL da Grawe, gdje god vidi mogućnost da sa austrijskom kulturom i načinom poslovanja može nešto pokrenuti na tržištu, to i učini.

Znači, ne isključujemo mogućnost da u narednom periodu bude još investicija u ovom regionu“, rekao je Meran.

Na prostoru Balkana premija osiguranja po glavi stanovnika je znatno manja od prosjeka u EU, što u upravi Grawe koncerna dovode u direktnu vezu sa privrednom situacijom u državi.

Ako nema privrednog razvoja u državi, ne može rasti ni osiguranje. Jasno je da države zapadnog Balkana imaju šanse za veći razvoj i mi vidimo te mogućnosti, ali još bitnije je da vidimo kad će ta država biti u EU. Naravno, neće se ulaskom u EU desiti neko čudo, ali korak po korak, polako će te države postati dio evropske zajednice i razvijati zajedničke evropske vrijednosti“, kaže predsjednik Upravnog odbora Grazer Wechselseitige Versicherung Othmar Ederer, navodeći kao primjer Makedoniju koja je, dugoročno razmišljajući, uspjela izaći iz spora sa Grčkom, što je dobro za cijeli region.

Komentarišući opasnost od ponavljanja svjetske finansijske krize i koliko će u tom slučaju biti u opasnosti i osiguravajući sektor, Ederer kaže da Grawe ima 190 godina iskustva u ulaganjima i nikada nije pogriješio.

Naša prednost je da smo jako kapitalizovani i kao takvi pripremljeni na sve krize. Kada dođe jaka oluja, samo drvo koje ima jake korijene, može preživjeti, a mi smo preživjeli mnoge“, ističe Ederer.

Scheitegel: Cilj je pokriti i spojiti cijeli region

Generalni direktor Grawe koncerna Klaus Scheitegel govorio je o poslovnoj strategiji koncerna da se skoncentrišu na ulaganje u zemlje zapadnog Balkana.

Naša ideja je bila da cijeli region poslovno pokrijemo i vodimo. Grawe u Austriji osigurava 450 hiljada vozila. Kada gledamo ovaj region, u bivšoj Jugoslaviji, sa Rumunijom isto ima 450 hiljada vozila. Šta je ideja? Čovjek koji kreće iz BiH, kroz Hrvatsku, Sloveniju, ide prema Austriji i Mađarskoj, naravno, najbolje je da bude osiguran kod Grawe, jer u svakoj od tih država i gradova mi ujedinjujemo sve te kulture i jezike“, kaže Scheitegel.

On ističe da je Grawe i u Austriji i izvan nje uvijek bio lokalno orjentisan, kao društveno odgovorna kompanija koja uvažava lokalne potrebe, države ili grada.

Upravo i Grawe Banjaluka je prepoznat kao društveno odgovorna firma koja ulaže u obveznice opštine i Republike Srpske.

To je jako važno, to jedan od osnovnih naših principa. Mi pokušavamo zadržati novac u granicama gdje je prikupljen i time upravo zahvaljujemo klijentima na povjerenju. Jednostavno, ako ne stvaramo radna mjesta u onoj državi gdje radimo, neće nam imati ko platiti premiju“, zaključio je generalni direktor Grazer Wechselseitige Versicherung Klaus Scheitegel.

CAPITAL

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Austrijska uprava prezadovoljna poslovanjem GRAWE Banjaluka

  1. Zastupnik

   Kupili Atos od Kaje MG Mind za 23 miliona km. Isto to osiguranje je kupila MG Mind dve godine ranije za 6 miliona km od Bobar Grupacije. Mislite objava teksta bi trebala da bude: Austrijanci to jest Grave Osiguranje opralo novac preko kupovine!

  2. Marko

   Kakva je ovo vijest? Reklama?