Capital.ba

“ArselorMital” najavio da će zatražiti od akcionara svježa sredstva

07.02.2016. / 12:09

arselor mitalLUKSEMBURG, Multinacionalni proizvođač čelika “ArselorMital” najavio je da će zatražiti od akcionara svježa sredstva, prodaju imovine i smanjenje troškova.

Na ovakav potez “ArselorMital” se odlučio pošto je dramatičan pad cijena sirovina nanio težak udarac poslovanju u prošloj godini, ostavljajući veliku “rupu” u finansijskom izvještaju kompanije.
Zbog situacije na tržištu, najveći svjetski proizvođač čelika je zabilježio neto gubitak od 7,95 milijardi dolara za 2015. godinu, preko četiri puta veći od gubitka iskazanog prethodne godine od 1,86 milijardi dolara, prenose agencije.

Kako bi nadoknadio minus, “ArselorMital” će “zavući ruku u džepove” akcionara putem dokapitalizacije u iznosu 3,0 milijarde dolara do sredine 2016. godine, i prodaće svoj 35-procentni udio u španskoj automobilskoj kompaniji Gestamp, čime će prikupiti otprilike još 1,0 milijardu dolara.

Akcije grupe su potonule u očekivanju raspisivanja poziva za dokapitalizaciju, izgubivši na vrijednosti gotovo 6,0 odsto na Njujorškoj berzi, nakon što su prethodno slične gubitke zabilježile na evropskim berzama, prenosi agencija AFP.

Suočivši se već sa padom svoje tržišne kapitalizacije u minule dve godine, ‘ArselorMital’ sada ne može da izbjegne ‘razvodnjavanje’ akcionara putem povećanja kapitala za 3,0 milijarde dolara”, kažu brokeri kompanije “Aurel BGC”.

Analitičari Sosijete Ženerala smatraju da je odluka o povećanju kapitala “razočaravajuća, i nedvosmisleno odraz vrlo teških tržišnih uslova“, prenosi francuska agencija.

Više od polovine gubitka je rezultat otpisa vrijednosti imovine u rudarskom sektoru, što je posljedica sadašnjeg pada cijena rude gvožđa, ali čak i bez jednokratnih stavki “ArselorMital” je u gubitku 300 miliona dolara, u odnosu na 400 miliona u 2014.

Generalni direktor Lakšmi Mital priznao je u saopštenju da je “2015. bila vrlo teška godina za čeličane i rudarsku industriju… cijene su se značajno pogoršale tokom godine kao rezultat viška kapaciteta u Kini”.

Direktor finansija Aditja Mital je rekao na konferenciji za novinare da kompanija razgovara s Komisijom Evropske unije i drugim evropskim proizvođačima o načinima kako da se odbrane od jeftinog uvoza čelika iz Kine, koja je optužena za dampingovanje cijena svog viška proizvodnje na svjetskom tržištu.

“Ako pogledate rezultate poslovanja čeličana, nivo kineskog izvoza i njegov uticaj na cijene na našim glavnim tržištima, jasno je da postoji hitna potreba za akciju”, rekao je on.

Generalni direktor, Lakšmi Mital, naveo je u saopštenju da je kompanija u rudarskom segmentu poslovanja “u potpunosti fokusirana na prilagođavanje uslovima niske cijene i da je smanjila gotovinske rashode za 20 odsto u odnosu na prvobitno ciljanih 15 procenata uštede”. On je najavio dalje smanjenje troškova za 10 odsto kao cilj u 2016. godini.

Prihodi kompanije su lani pali za 20 odsto, na 63,6 milijardi dolara, što je u najvećoj mjeri rezultat sunovrata cijena, budući da je grupa tek neznatno smanjila proizvodnju rude gvožđa i isporuke čelika.

Neto dug je skliznuo na 15,7 milijardi dolara na kraju prošle godine 15,8 milijardi na kraju 2014.

Dobit prije oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) pala je za 28 procenata, na 5,2 milijardi dolara, navela je francuska agencija.

Kompanija je objavila novi plan restrukturiranja koji ima za cilj podizanje EBITDA po toni na iznad 85 dolara, bez obzira na promjene cijena sirovina. Brito dobit je, naime, pala sa 86 dolara po toni u četvrtom tromjesečju 2014. na 56 dolara u istom kvartalu lani.

U cjelini gledano, najnoviji plan ima za cilj poboljšanje strukturne EBITDA za 3,0 milijarde dolara do 2020.

Grupa očekuje u 2016. godini, na temelju tekućih tržišnih uslova, bruto dobit iznad 4,5 milijardi dolara, prenosi AFP. Tanjug

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!