ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

“Arselor Mital” nije naveo koja kompanija ide u trku za RŽR “Ljubija”

Objavljeno u ENERGETIKA, PRIVREDA

BANJALUKA,  Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske primila je dokumentaciju za dva pravna lica iz “Arselor Mital grupe”, ali nije dostavljen niti jedan dokument koji upućuje koje od njih treba da bude učesnik na aukciji za paket akcija Rudnika željezne rude /RŽR/ “Ljubija” iz Prijedora, saopšteno je iz banke.

ržr ljubija


Reagujući na navode “Arselor Mital grupe” da su neopravdano spriječeni da učestvuju u aukciji, u IRB-u su naveli da su primili dokumentaciju od “Arselor Mital holdinga” iz Švajcarske i “Arselor Mitrala SA” iz Luksemburga.

“Analizom dokumentacije dostavljene za `Arselor Mital holding` konstatovano je da je ona formalno ispravna u skladu sa tačkom pet odluke o prodaji na berzi paketa akcija RŽR `Ljubija`, ali da to pravno lice ne ispunjava kvalifikacione kriterijume za učešće na aukciji s obzirom na to da je njegova registrovana djelatnost sticanje, upravljanje i prodaja učešća u preduzećima, a ne eksploatacija metaličnih mineralnih sirovina”, pojasnili su u IRB-u.

Iz IRB ističu da su prihodi pomenute kompanije u 2017. godini iznosili 63,41 milion KM, što je manje od iznosa traženog kvalifikacionim kriterijumima.

“Analizom dokumentacije dostavljene za `Arselor Mital SA` utvrđeno je da nije potpuna u skladu sa tačkom pet odluke o prodaji na berzi paketa akcija RŽR `Ljubija`, ali je u produženom roku, dan prije isticanja, dostavljena nedostajuća dokumentacija na osnovu koje je konstatovano da to pravno lice ispunjava kvalifikacione kriterijume usljed čega mu je bez odgađanja izdata potvrda za učešće na aukciji”, napomenuli su u IRB-u.

Dodali su da je evidentno da “Arselor Mital SA” nije unio kupovni nalog za paket akcija RŽR “Ljubija” do isteka roka aukcije.

Aukcija za prodaju 64,99 odsto akcija RŽR “Ljubija” po početnoj cijeni od 2,0912 KM za jednu akciju koja je bila zakazana za danas na Banjalučkoj berzi nije bila uspješna.

“Arselor Mital grupa” saopštila je ranije da je razočarana zbog odluke IRB-a da ne prihvati “Arselor Mital holding” iz Švajcarske kao kvalifikovanog kupca, iako je dostavio potrebnu dokumentaciju i dokaze da ispunjava kvalifikacione kriterijume.

“Time je onemogućeno učestvovanje na aukciji koja je bila zakazana za danas. IRB nije dala nikakvo obrazloženje, niti razloge za neprihvatanje navedene kompanije kao kupca. U isto vrijeme, IRB je izdao potvrdu o ispunjenosti uslova `Arselor Mital grupi`, što je u suprotnosti sa zahtjevom i namjerom grupacije da kupovinu realizuje nominovana kompanija”, navedeno je u saopštenju “Arselor Mital grupe”.

Istaknuto je da je “Arselor Mital grupa” iskazala zainteresovanost za kupovinu akcija RŽR “Ljubija” i nominovala “Arselor Mital holding”, koji je dio ove grupe. Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+