Capital.ba

„Aragosta Invest“: UKC namješta tender za izgradnju 56 miliona vrijedne onkologije

08.09.2021. / 15:57

BANJALUKA – Kompanija „Aragosta Invest“ smatra da je Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske, postavljenim uslovima u 56 miliona maraka vrijednom tenderu za izgradnju i opremanje objekta za oboljele od malignih bolesti, prekršio Zakon o javnim nabavkama BiH.

UKC onkologija

Budući objekat onkologije (Foto: Screenshot tender UKC)

„Aragosta Invest“ je Kancelariji za razmatranje žalbi BiH uputila žalbu na međunarodni tender koji je UKC raspisao, a koji se tiče projektovanja, izgradnje i opremanja namjenskog objekta za pružanje zdravstvene zaštite oboljelim od malignih bolesti, po principu „ključ u ruke“.

Smatraju da su pogrešno primjenjeni Zakon o javnim nabavkama BiH i Uputstva za pripremu modela tenderske dokumentacije i ponuda.

„Tenderom je sistemski onemogućeno ponuđačima da učestvuju i na taj način ostvare aktivnu konkurenciju koja je u visoko vrijednosnim postupcima javnih nabavki jedan od osnovnih uslova za provođenje postupka u skladu sa zakonskim odredbama i sa postizanjem osnovnog načela javnih nabavki, među kojim je i načelo  najefikasnijeg korištenja javnih sredstava u vezi s predmetom nabavke“, istakli su u firmi „Aragosta Invest“.

U toj firmi navode da je UKC propisao da se tenderom nabavljaju radovi, a da opisom traže i robu, odnosno medicinsku opremu i namještaj.

Tvrde da je u tom slučaju UKC prekršio zakon i predlažu da se predmet nabavke podijeli na dva lota, jedan za projektovanje i izgradnju, a drugi za opremu i namještaj.

Dodaju da je propisano i da „ponuđači moraju biti registrovani za obavljanje djelatnosti koja je predmet javne nabavke“.

„Jedan privredni subjekt koji ima licencu za oblast građenja treba da bude registrovan za nabavku medicinske opreme, što je faktički nemoguće. Medicinsko sredstvo je svaki instrument, aparat, uređaj, materijal ili drugo sredstvo, te za njegovu upotrebu isti mora od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva biti upisan u registar i imati saglasnost/odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva“, ističu u „Aragosta Investu“.

Pitaju da li postoji ijedno privredno društvo u BiH koje istovremeno ima licencu za visokogradnju i velepromet medicinskih sredstava i lijekova?

„Odgovor je poznat, nema. Stoga upravo odgovor na prethodno pitanje navodi da na zaključak protipravnog postupanja ugovornog organa u dijelu ograničavanja konkukrencije i netransparentnosti kod određivanja uslova propisanih tenderskom dokumentacijom“, navode u toj građevinskoj firmi.

Dodaju da je očigledno da propisanim uslovima UKC namjerno diskvalifikuje „nepodobne“.

UKC traži i da izvođač ima iskustvo u izvođenju radova na izgradnji bolnice, klinike, instituta ili drugog objekta za pružanje medicinske njege, što takođe u „Aragosta Investu“ spore, jer Uputstvo za pripremu modela tenderske dokumentacije i ponuda propisuje da ponuđač ima dokaz o izvršenju istog ili sličnog ugovora kao što je predmet nabavke.

„Iskustvo u izgradnji bolnice, klinike, škole, kao i hotela, obdaništa, administracije i slično, je iskustvo koje se stiče iz oblasti visokogradnje, pa nije jasno zašto ugovorni organ predmetnom tenderskom dokumentacijom postavlja ograničavajuće uslove, i na taj način sužava/ograničava konkurenciju“, stav je u „Aragosta Investu“.

Sporili su i druge uslove iz tendera, a suština je ista, da se njima ograničava konkurencija.

„Kako se iz svih žalbenih navoda vidi, svi ograničavajući faktori koji su propisani na način da svaki pojedinačno eliminiše po nekog ponuđača, a na kraju svi zajedno daju rezultat da u konačnici ostane samo jedan koji je „favorit“ i koji bi jedini  zadovoljio ovako pooštrene uslove za traženu referencu“, zaključuju u „Aragosta Investu“.

UKC je tender za projektovanje, izgradnju i opremanje objekta za pružanje zdravstvene zaštite oboljelim od malignih bolesti raspisao 5. avgusta ove godine. Procijenjena vrijednost nabavke je 56,3 miliona KM sa PDV-om.

Iz UKC-a su obavijestili sve zainteresovane za taj posao da se privremeno obustavlja postupak dodjele ugovora po raspisanom tenderu zbog uložene žalbe „Aragosta Investa“, dok se ne okonča postupak po žalbi.

„Napominjemo da će svi ponuđači biti blagovremeno obaviješteni o daljem postupanju UKC“, navode.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: „Aragosta Invest“: UKC namješta tender za izgradnju 56 miliona vrijedne onkologije

  1. Lisac

   Vidi lija da se grožđa neće dočepati, protiv srca grožđu se nasmije i reče: “Brala bih te, ali si kiselo, a ja berem samo grožđe zrelo!”

   Dakle, kad namještanje tendera ne uspije onda ni UKC ne radi po zakonu.

  2. Dragan

   Marković invest, Lindner i Škrbić…kao da je to teško pogoditi.