Capital.ba

Analize zakonodavnog okvira u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u Unsko-sanskom kantonu

19.09.2018. / 14:17

BIHAĆ, Helsinški odbor za ljudska prava je analizirao zakonodavni okvir u ukupno 7 kantona u BiH (Posavski, Bosansko-podrinjski, Tuzlanski, Srednjo-bosanski, Zeničko-dobojski, Unsko-sanski kanton i Kanton 10)

Rezultati za Unsko-sanski kanton između ostalog pokazuju da mnogobrojna zakonska rješenja prividno omogućavaju veću transparentnost i objektivnost, kao i da Pravilnik o uslovima i načinu odabira kandidata za prijem u organ državne službe na određeno vrijeme ostavlja velike mogućnosti zloupotreba i korupcije organa državne službe i da rukovodilac ima diskreciono pravo da odabere kandidata bez objekitvno utvrđenih smjernica.

Korupcija u zapošljavanju je sveprisutna ne samo na kantonalnom već na svim nivoima vlasti i kao takva predstavlja veliki problem za radno sposobno stanovništvo. Nužno je da se proces zapošljavanja u državnu službu učini trasnparentijim, da se diskreciona ovlaštenja rukovodioca organa uprave ukinu čime bi se prevenirala korupcija. Ipak, moram reći da je u odnosu na sve druge kantone u Federaciji BiH, USK napravio korak više u dobrom smjeru” izjavila je Mirjana Ćuskić iz Helsinškog odbora za ljudska prava iz Bijeljine.

Ministar pravde i uprave u Vladi USK Nikola Findrik je ocijenio potrebu iskazivanja vrijednosti kandidata bez vodjenja intervjua.

“Kad je u pitanju zapošljavanje, mi smo uveli novitete, prvenstveno u principu meritornosti kada je riječ o odabiru između dva najbolja kandidata. Smatram da je državna služba prije svega javna služba i da trebaju biti birani najbolji kandidati, koji će svoje obaveze obavljati u interesu javnosti i građana, od kojih se i finansiraju”– ocjenio je Findrik.

Helsinški odbor za ljudska prava je sačinio analizu u saradnji sa partnerskim organizacijama, članicama ACCOUNT Sektorske grupe zapošljavanje: CGS Livno, ALDI Goražde, KAM Zenica. Aktivnost je realizovana u okviru projekta Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT.

Više informacija na www.account.ba

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!