ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

„Alumina“ nema za struju i gas, uzima 10 miliona KM od IRB-a!

Objavljeno u EKSKLUZIVNO, PRIVREDA

ZVORNIK – „Alumina“, kćerka firma Fabrike glinice (FG) “Birač”, zadužuje se za 10 miliona maraka kod Investiciono – razvojne banke (IRB) Republike Srpske kako bi platila tekuće obaveze, struju, gas i dug prema „Željeznicama RS“, otkriva portal CAPITAL.

alumina

Zahtjevom od 3. septembra „Alumina“ je zatražila da Skupština tog preduzeća bude saglasna sa odobrenjem kratkoročne pozajmice od Fonda za razvoj istočnog dijela i Fonda za razvoj i zapošljavanje RS u iznosu od 10 miliona KM na period od 12 mjeseci sa pripadajućom kamatom po godišnjoj stopi od četiri odsto.

Prethodno je „Alumina“ predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću i direktorici IRB-a Snježani Vujnić uputila zahtjev za direktan plasman kratkoročne pozajmice iz IRB-a za poboljšanje tekuće likvidnosti.

Vlada je 22. avgusta donijela odluku kojom odobrava da IRB pozajmi novac „Alumini“, nakon čega je isti dan Upravni odbor „Alumine“ odlučio da se to preduzeće zaduži.

Početkom septembra saglasnost za zaduženje traži se i od Laze Đurđevića, stečajnog upravnika Fabrike glinice „Birač“ koja je vlasnik „Alumine“.

„Odobrenu kratkoročnu pozajmicu ovo privredno društvo bi koristilo za plaćanje obaveza prema našim dobavljačima na sljedeći način: „Željeznicama RS“ za izvršene usluge transporta 1,5 miliona KM, „Gas-Res-u“ za isporučeni gas sedam miliona KM i „Elektro-Bijeljini“ za isporučenu električnu energiju 1,5 miliona KM“, navedeno je u zahtjevu koji je u posjedu CAPITAL-a.

Iz „Alumine“ su istakli da bi se plaćanjem navedenih obaveza stekli uslovi za normalan završetak investicionih ulaganja.

„Poslujući u skoro nemogućim uslovima ispunjavamo preuzete obaveze prema našim kupcima bez ikakvih primjedbi na kvalitet i rokove isporuke. Da bismo održali korak uz bezbroj ograničenja momentalna finansijska potpora bi nam pomogla da ostvarimo planirane ciljeve, jer nas svaki drugi pristup vodi u relativno zaostajanje ili opadajući rast. Sa zalihama sirovina trenutno stojimo odlično, za razliku od prošle godine kada smo zbog nedostatka lužine, koju plaćamo avansno, jer ne možemo dobiti bankarsku garanciju, smanjivali kapacitet“, navedeno je u dopisu koji potpisuje novi predsjednik UO „Alumine“ Mile Matić.

Povjerioci: Bilježite profit, a nemate za tekuće obaveze?

Na sjednici Odbora povjerilaca FG „Birač“ 9. septembra razmatrana je odluka o zaduženju „Alumine“, a osnovno pitanje bilo je zašto „Alumina“, koja bilježi profit, nema novca za tekuće obaveze, struju, gas…

Matić je rekao da treba da plate račune za gas, struju i transport, te da se nada da će zalihe roba u vrijednosti od oko 13 miliona KM u međuvremenu prodati.

Predsjednik Odbora povjerilaca Tatjana Vranjković pitala je kako „Alumina“, koja se hvali da posluje s dobitkom, ima tekuće obaveze od 10 miliona KM.

Matić je rekao da su to dva računa za gas i po jedan za struju i ŽRS.

„Mi smo 65 miliona uložili u investicije. Profitabilnost koju smo imali je praktično otišla u investicije i u povećanje zaliha“, istakao je Matić.

Đurđević je rekao da su zalihe nastale zbog pada cijena metalurške glinice na berzi i prestankom rada fabrike u Mostaru, te da će one biti realizovane. Dodao je da smatra da zaduženje treba odobriti.

Vranjkovićeva i član Odbora Jasna Mirojević optužile su upravu „Alumine“ da su loše planirali poslovanje i stvorili dug, kao i da su primili nagrade za dobro planiranje.

„Postoji drugi način da se te obaveze izmire, ugovori o reprogramu gdje se kamate praštaju. Ne vidim da je „Alumina“ pritisnuta gašenjem, blokadom. Mislim da se ovo može riješiti i bez četiri odsto kamate, i bez jedan odsto“, poručila je Mirojevićeva.

Član Odbora Milan Bastah pitao je Matića koje bi bile posljedice neodobravanja kredita, na šta je Matić odgovorio da bi nedostajalo oko četiri miliona za investicije i da bi se moralo ići na hitnu prodaju zaliha.

„Preživjeli bi i u toj varijanti, ali znamo tačno kuda idemo i gdje treba da dođemo. Nismo se slučajno obratili, izanalizirali smo, pravili debatu o tome. U bilansu se ništa ne pomjera, sve ove stvari su na dobrobit svih povjerilaca“, kazao je Matić.

Na kraju je Odbor povjerilaca sa tri glasa za izglasao zaduženje. Protiv je bila Mirojevićeva.

Upravni odbor firme „Alumina“ 27. avgusta izabrao je za predsjednika Uprave Milu Matića, nakon što je 22. avgusta sa te pozicije smijenjen Milorad Motika.

Nakon dva dana, odnosno 29. avgusta smijenjena su i tri člana Uprave kompanije „Alumina“ Milorad Motika, Zoran Obrenović i Radislav Filipović, a na njihova mjesta imenovani su Milan Baštinac, Danijel Dragičević i Željko Đurić, o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu “Na Dodikov zahtjev smijenjena tri člana Uprave “Alumine””.

„Alumina“ je kćerka firma Fabrike glinice „Birač“ koja je u stečaju i njen je najprofitabilniji dio. Zapošljava oko 1.200 radnika.

Ova kompanija očekuje u 2019. godini prihod od oko 400 miliona KM, koji će biti iz izvoza, rekao je ranije Motika.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Ključne riječi:  , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (137)

 • Kratko pamcenje

  Za situaciju oko Alusila, Energolinije i Adrie pitajte Rubeze, Sonju i cojeka joj. Kako je pamcenje ovdasnjeg naroda kratko! Zapitajte se ko i kada je rasturio Birac na ove fantomske firme Alusil, Mehaniku, Energoliniju i ko zna koliko jos? Ko je otpustio onaj silan narod za vrijeme Litvanaca? Ono sto je tada uradjeno u doba Litvanaca, a uz pomoc domacih izdajnika je i dovelo do ovoga sada. Penzioneri pitajte Rubezku sto ne mozete u penziju? Ona je svog balu obezbjedila.

 • Brano

  Ono sto se namecekao ozbjno pitanje jeste, Zasto safasnji direktor Adrije ne da detaljno obrazlozenje.Zasto je u suobu interesa , Ako su Rubezi to radili dok je to bila privatna firma Privatna Sta taj direktor Adrije sada radi i u Alumini Neka on objasni

 • beco

  Ko ih vodi i ko ih je vodio, dobro da imaju za leba!

 • Proizvodnja

  Ma kakav IRB, nek se skupe članovi upravnog odbora i iskeširaju tih 10 miliončića, nek malo poguraju preduzeće, dosta su ga šišali…

 • Markan

  Kako oni skrecu tok razgovora Pitaj Rubeze Sada je tvoj direktor proizvodnje marketinga i clan upravnog odbora Alumine istovremeno i DIREKTOR ADRIJE Zasto pitati druge kad on kao radnik Alumine sada zna i sta je bilo i ko je vlasnik Adrije Sve odgovore

 • Zuco

  Nema on pojma ni o cemu! Sta ces pitati krivosijeg koji je poturen a nezna odakle je supalj. Covjek ima doktorat iz karakaja i sam se cudi sta ce i kako ce dalje i kako svastici polupismenoj kao i on srediti da i ona bude doktor, naravno iz Karakaja.

 • Djula

  Nije to nista. On je na trosak Alumine “pomogao” i kumu i kumici da budu karakajski doktori sa znanjima i kompetentnosti za vodju sindikata i nazovi neke zastite… Jadni su to kadrovi koje je proizveo Gligoric i Dragica Lazic… Pa .ebote Bog sta se radi i ko je na mjestima gdje se odlucuje o sudbini hiljade ljudi???
  E, tako vam i jeste sa takim Maticevim kadrovima!!!

 • Dule

  Nije to nista. On je na trosak Alumine “pomogao” i kumu i kumici da budu karakajski doktori sa znanjima i kompetentnosti za vodju sindikata i nazovi neke zastite… Jadni su to kadrovi koje je proizveo Gligoric i Dragica Lazic… Pa .ebote Bog sta se radi i ko je na mjestima gdje se odlucuje o sudbini hiljade ljudi???
  E, tako vam i jeste sa takim Maticevim kadrovima!!!

 • Portir Simo

  Sto ti smetaju doktorati iz Karakaja. Zasto bi Karakaj zaostajao za Focom, Kalesijom, Olovom, Vitezom. Sve i jedan fakultetski pa i univerzitetski centri. Vazno je da te doktorati nisu puno placeni, posto su isli na drzavni trosak

 • Dule

  Simo, nije vazno koliko su placeni…naravmo malo, ali je vazno sta je “uslo” u glavu i sta je tamo ostalo, ako je ista???

 • Dule

  Pa, nisu oni tako mutavi.Njihova izreka je ,” pare se ne zaradjuju nego uzimaju”,Osim toga Kum je napisao par knjiga ,duduse nije iz struke, poezije.Kuma ima najvazniju sluzbu kao fakultet Sve predavaci i ispitivaci.Plate su im 8000 ( km) do 15000 ( km) Tri stana za samo jednu godinu Dzipovi , vikendice itd Nisu bas mutavi ,a da ne spominjemo dionice u vlasnistvu firme.

 • Djula

  Dule, Dule, nisu oni mutavi nego pokupili lokalne marifetluke da zajebavaju normalan narod a to su ozvanicili nazovi diplomama kod Lazic, gligoric&co…

 • Nesalomljivi

  Prema nezvanicnim saznanjima, i iz pouzdanih i dobro obavjestenih izvora, u upravnom odboru sada sjede ljudi kojima nad glavom ko damaklov mac stoji pripremljeno hapsenje od strane najvisih drzavnih nadleznih organa, za primanje mita i druge malverzacije zloupotrebnom sluzbenog polozaja, kao sto su trgovina uticajem, namjestanje poslova uz odgovarajucu protivnaknadu, i slicno.
  Sa svim dokazima u pisanoj, tonskoj i filmovanoj formi. Ne zna se samo sta se ceka sa hapsenjem, osim ako u pitanju nije dobro poznat scenario potkivanja, papkarenja, ucjenjivanja..
  Kada do tog hapsenja dodje na povrsinu ce izaci, kao kula od karata ce se srusiti, i pozicije njihovih nalogodavaca, mentora, zastitnika…
  Drugim rijecima nastupice efekat domina….

 • Metalno

  Dok vam Matic bude vodio firmu uvijek cete biti duzni i traziti kredite. Taj nista drugo nezna nego praviti seme kako se zaduziti i trositi tudje pare dok firmu ne dovede do propasti a onda to preturi na nekog drugog…opasan manipulat medju primitivnim narodom koji sve guta!

 • Rale

  Ma da, sve sami botovi, angazovani od Gladnog koji je u ocaju, dok bira saradnike koji trguju migranitima. Bolje je izgleda da vam Goci preuzme fabriku

 • Re metalno

  Taj matic u narodu se zove oberlopov!

 • Rale

  Treba preposteni diler Gladni da bude novi direktor

 • Iko

  Taj gladni i matic i slicni su iz iste skole… nema sa njima napred!
  Hitno treba zavrsiti stecaj da se zna cije je i ko je odgovoran.

 • Pauk

  Jesu li Gladni i Matic dio iste ekipe ili su u protivnickim klanovima

 • Bruno

  Sest godina fabrika radi sa najvecom proizvodnjom,najvecom cijenom proizvoda a najmanjim troskovima u svojoj istoriji.Zakonska obaveza , moralna, ekonomska i svaka druga bila je otplata stecajnog duga ukidanje kcerki firmi i dovodjenje F.G.Birac u cisto stanje sa novoprocijenjenom vrijednoscu od 300 do 400 miliona.Ko bi je tada mogao kupiti.Bila bi drzavna.Tada bi bila sacuvana od svih klanova.Sta je uradio menadzment koji je imao ogromne premije i plate 15000 (km) mjesecno.Zasto je prekrsen Zakon o stecaju.Ako su novi pogoni 60 miliona ,GDJE JE ISPARILO min 210 miliona .OVO JE SUSTINA

 • Vlado

  Pitanje svih pitanja je zasto je Birac AD doveden u stecaj? Zasto su se na kriminalan nacin formirale sve ove firme od nekadasnje glinice? Zasto su pokradeni novci od kredita Energolinije odmah nakon sto su plasirani, litvanski i lokalni banditi. Niko nije procesuiran, niti je odgovarao. Mozda je najbolje rjesenje da je se 2013. nakon stecaja zatvorila, ugasila proizvodnja, radnici ostali bez posla, povezanog staza, bez penzija. A stecaj i u tom slucaju bi do sada trajao i ko zna do kada. Kakav narod takva vlast i drzava.

 • SAMURAJ

  Pauk, ne boj se iste sise sisaju i Matic i Debeljko .Matic cucla sa Jokic invest , Metalno ,Monti itd, tvoj Debeljko preko : Enikona, Enikon gradnje masinske radionice u Inzenjeringu itd Dovoljno je reci da se u Alumini umesto WC papira koristi VIVIA VODA Mene vise brinu Karakajski doktori nauka, da li ce imati sta da kecaju.Hoce li morati Debeljku u Laguni raportirati i dalje ili ce imati otpust.

 • Dragan

  Vlado , zasto je doveden Birac u stecaj najbolje ce ti reci isti taj Mile Matic koji je sa Jovom Ivanovicem vodio fabriku.Bilo je tu i objektivnih problema ali i kradje do bola.Zasto su stvarane kcerke firme to je poslovna politika svakog privatnika.Za mene logicno.Svi osudjuju Litvance.Oni su ulozili svoje pare i tezili da izvuku ulozeno i dobit Logicno.Mozda se odgovor bolje moze naci u pitanju ,Zasto sada dok je drzavna ( drzava je ulozila pare da se pokrene proizvodnja)ima najvecu proizvodnju cijenu i prodaju nije nista bolje, cak sta vise izbuceno je vise para (isparile) nego sto su to Litvanci uradili.

 • Vlado

  Dragane tadasnji ministar finansija Zoran Tegeltija je rekao u toj istoj fabrici da je do stecaja doslo zbog litvanskih bandita. Svaki privatnik treba da postuje zakone drzave, a Litvanci to ocito nisu. Pokrenuti postupci i nista. Citaj Vaskovica unazad desetak godina, on je do detalja sve razotkrio. Kao sto ni tada nije nista preduzeto, nece ni sada.

 • Vlado

  “Zaštita Litvanskih bandita
  Sonja Rubež, desna ruka Litvanaca, (“Bandita”, kako ih je nazvao Zoran Tegeltija, kada je obznanjena pljačka od milijardu maraka), ima umočene ruke do ramena u priču o “Energoliniji”; Što se tiče navedene Tegeltijine izjave, nakon svega, nema dileme da je to bila predstava za javnost, a da je ministar finansija sve učinio i čini i dalje da zaštiti interese Litvanaca i njihovih ovdašnjih pomagača.
  “Energoliiniju doo” Zvornik osnovala je sarajevska firma “Industrija Adria doo”, čiji je vlasnik firma sa Sejšela “TeamFront Inc”; Dalju vlasničku strukturu je teško utvrditi, a jedino je poznato da se “TeamFront Inc” povezuje sa Panamom i drugim zemljama poreskih rajeva…….” Slobodan Vaskovic

 • Kinez

  Postoji mali milion razloga da se protiv bande u Biracu, bivse i sadasnje, pokrene sudski postupak, a onda u okviru tog postupka od raznih zemalja poreskih rajeva zatraze i dobiju informacije o stvarnim vlasnicima tih off shore kompanija. Po medjunarodnom pravu duzne su da ih daju. Tada bi se otkrili stvarni vlasnici srca Biraca (Alumine, Alusila, itd.) ali i doslo informacija na cije racune je izvuceno vise od milijarnu KM. Pa i gdje su zavrsile pare od kredita IRB Energoliniji, itd., itd. Zasto niko nije procesuirao Dzobica koji je bio glavni akter te transakcije ? Nije jer bi Dzombic sa sobom povukao sve one koji su u to bili umijesani a i danas vuku sve poluge vlasti u RS.
  Slicna ili ista situacija je sa Rafinerijom. Nikad se do kraja nije istrazila vlasnicka struktura vlasnika Rafinerije, da su utvrdi ciji su 20-30% vlasnistva. Naravno, i tu je moguce doci do tih informacija, ali samo kroz sudski postupak. Trenutno niko ne prica o Rafineriji, a tamo je situacija drasticno gora nego svojevremeno u Biracu. I opet ce sve pasti na teret drzave, a suvlasnici Rafinerije, – nasi tzv. tajkuni-politicari, su svoj dio kolaca vec dobili izvacenjem para u Rusiju.
  Zasto sudski postupak nikome ne odgovara. Kako se zavrsise oni postupci koji su vec pokrenuti ?
  Izgleda da to ne odgovara ni sadasnjoj vlasti, ni opoziciji. Svi su u to upetljani, samo neko vise, a neko manje. Vrana vrani oci ne vadi.

 • Mare

  Dragan, Samuraj, Bruno sve lazna imena podvojene licnosti Mise G. Misko Misko, dobio si poslao od Motike jer 10 godina te niko nije htjeo primiti, jer si otjerao Jadar i 10 avgust u stecaj. Kad ai iskrckao lovu, onda si trazio drugi plijen. Sad moras da slusas sefa Debelog i Gocija jer veze nemas sa strukom, tj znas samo da muvas. Ocigledno si opasno isfrustriran, dok i na zene napadas, za sta te prijavljuju

 • Bruno

  Pozdrav za Kineza.Ne samo da ne odgovara ni vlasti ni opoziciji nego ni narodu.Zato su turci vladali 500 godina Vlasnika off shor kompanije koja je vlasnik Alusila i Energolinije poznaju min dva coveka u fabrici ( a cak mislim da je bar jedan suvlasnik, na Sejselima su zakoni da niko ne moze to saznati ne verujem ni medjunarodnim pravom) a ja mislim i stecajni Laki Lucijano On je odmah u stecaju Biraca kao kcerke firme morao pokrenuti stecaj tada propalih kcerki firmi i Alumina da ih iz tog stecaja otkupi i izbaci Adriju Pravosnazno Njemu i Karakajskim doktorima nauka (balavurdija koja koristi priliku da se obogati ucenjuje zaposlene vrsi mobing) vise je odgovaralo da budu direktori Adrije i muljaju.Laki je Zlo kao i cijela ekipa Evo proslost je proslost Litvanci su bili privatnici koji su ulozili svoje Sada rade drzavni sluzbenici Imaju vise prihoda za 6 godina nego Litvanci a fabrika umjesto 120 miliona duga ima viseNema vise farike

 • Rale

  Bruno ili Miso, vrati stan radnicima Jadra. A drugo, jel ti zaradjujes platu, jer kod Alumine je ne zaradjujes sigurno, vjerovatno ti Goci i Gladni isplacuju apanazu da lajes ovdje po ljudima. Ocigledno ti je krivo kad je neko uspjesan, pa omalovazavas doktorate. Ko je tebi kriv sto si prso, sto si samo preko marifetluka sticao, pa te zovu kubik spere. Sad ne mozes da se saberes, proslo vrijeme tih stvari, pa plati pridodaje i Goti i Gladni

 • Djuro

  Maticu, sahranis li i ovu fabriku nece ti biti mjesta ni u Srbiji. Pamet u glavu i neslusaj tajkune i politicare ili daj ostavku odmah pa ce ti pajtos Lazo morati rjesavati stecaj po hitnom postupku. To ti je mozda i najbolji izlaz iz te price koju si sa motikom i lazom zakuvao.

 • Pero

  Niko ne komentarise zasto Alumina godinama kupuje nesto sto nije potrebno a pare odlaze li odlaze a proizvodnja se poskupljuje a clanovi upravnog odbora redovno za to glasaju. Pa dokle?

 • Re Pero

  Sta se to nepotrebno kupuje, Pero brate.
  Daj reci da i mi obicni radnici znamo.

 • Pero

  A sta mislite zasto je odpbren kredit da se plati gas a ne neki drugi isporucioci?

 • Rudonja

  Sta mislite zasto je Vaskovic prestao pusati o lopovlucima u Alumini nakon objave stecaja?

 • Zv

  Joooj koliko besposlenih lajavaca. Izgleda da su sendvici u mass produkciji. Gladni i Goci napravili fast food.

 • Masa

  Mislim da je najbolje da Debeli preuzme Aluminu, da otpusti 700ljudi i da skine platu na 600km, jer i ne zasluzujete bolje

 • Mare

  Kad Debeli strvinar dodje, svima ce nam svanuti

 • Savjest

  Vi botovi ste obicne ovce, bunite se sto jedna grupa ljudi zaradjuje mnogo novca a kad vam Vlada RS podigne cenu struje sto direktno pogadja svakog gradjanina a sam tim i vas, vi ne reagujete. Kako to objasniti.

 • miso gotovac

  Vama su izgleda miso i debeli jedini neprijatelji To nije tacno Jedini neprijatelj Vama je miso.Ne radi miso za Debelog nego Vi.Po kom tenderu ste izabrali njegove firme da budu glavni izvodjaci investicionih radova kao i odrzavanja cele fabrike,pogotovo ako ga etiketirate kao neprijatelja Zasto jacate neprijatelja Vi to radite a ne miso.Po kom tenderu i kojoj potrebi fabrika u stecaju trosi min 100 000 km mesecna na Vivia vodu. Ko zaradjuje na Vama Po kom osnovu svakim imenom koje se pojavi etiketirate mene Svi koji su istakli nesto kao lose su lopovi samo vi niste Ratko koji je Vas pseudonim je isticao kao lopove i tri nova clana upravnog odbora a da nisu ni jedan dan proveli u firmi.Samo zato sto su Vas zamenili.Ja naprotiv pozdravljam sve nove proizvode sto ste uveli i sve drugo sto je pozitivno. Nikada na obicnom portalu niti bilo gde ne bih vrsio analizu Vaseg rada Prosto nemam nikakav uvid u slozenist situacije.Nikada ne bih prihvatio ni jednu rukovodecu funkciju kada bih bio u ekipi sa Vama .TO sam ja.Uvek kada Vas neko napadne bezite od argumenata i skrecete optuzbu tereteci mene Cak i neku izmisljenu devojcicu zloupotrebljavate na svakom mestu .Sve sto sam pisao i STO SADA PISEM DOSTAVIO SAM PISANIM AKTOM MILETU I MOTIKI Takav sam ja.Nikada se nisam krio kao Podmukao doktor nauka Svoje ime isticem uvek spreman na raspravu i odgovornost pred zakonom i javnosti To je intelektualac.Sada cu ponoviti ono sto sam sluzbeno pisao
  Pravili ste deciji vrtic koji trosi vise nego sto prinosi Kakvu studiju izvodljivosti ste prethodno imali da vam pravda tolike pare Pitao sam Vas zasto ne ulazete da bi smanjili troskove proizvodnje glinice da kada cena na trzistu padne (a to se sada desilo)imate rentabilnost.Sta je tu lose.Isticao sam oko 400 fakultetskih diploma i sebe koje nikako ne koristite nego omalovazavate Po meni 10 miliona godisnje placate:visak radnika Pravnika imate oko 15 njih a advokatska kabcelarija trosi vise od fabricke dobiti Isticao sam 80 inzenjera a sve projekte radi Loznicka firma ( placate ih koliko i sve inzenjere) oko 200 tehnologa imate a niko ne radi na istrazivanju smanjenja troskova itd Par doktora nauka laboratoriju a angazujete strabne firme da rese crveni mulj Masinska radionica ima 30 samo strugova a sve pare za odrzavanje dadoste trecim licima Zar te pare niste mogli dati svojim radnicima da povecaju obim posla nego ih placate 600 km. Ako ste ulozili 60 miliona u nove pogone Gde je ostalih 120 miliona kao i ulog drzave koji nigde ne objavljujete a koji je sigurno drzava dala da bi pokrenuli fabriku.Ovo su samo pitanja na koja Vi treba da odgovorite kao drzavni sluzbenici Vi niste vlasnici firme.Ko Vam je dao primanja tj plate koje nema skoro ni visoki predstavnik Kako ovo moze biti normalno Kako se iza ovoga mozete kriti imenom miso i debeli

 • Srki

  Ima ki neko iz Alumine da argumentovano odgovori Misi

 • Ko druze

  Ko ce mu odgovoriti. Oni sa kupljenim diplomama i mamini i tatini sinovi. Ili korumpirani clanovi upravnog odbora. Podguzne muve, ljigavci, ulizice, dupelizci, papci, supci, mufljuzi, zombiji, retardi…

 • Raso

  Gotovac, jel moguce da takav strucnjak 10 godina nije imao posao pa je primljen preko opstindkih subvencija kao pripravnik? Svi su znali kako je prosao Jadar i 10 avgust, samo nije Motika koji ti je poklonio radni mjesto

 • miso gotovac

  Rale- Radislave ili kako vec,Svaki tvoj dopis pokazuje da si psihopata koji ponavlja beskorisne lazi da bi skrenuo poznju sa ogromnih problema i osnovanih sumnji na pljacku vecu od Litvanaca.Da je drzave ne bih ja ovo imao kome pisati Bili bi ste u zatvoru.Silosi su Vam puni robe Zasto.Ili je los kvalitet pa nema kupca ili je cena pala ispod praga rentabilnosti tj cene troskova.Znaci pravilno sam Vas i na vreme upozorio Eto dokaza.
  Trazite 10 miliona da bi isplatili plate ,tako kazite da javnost koja cuti zna.
  (to je shvatila i Tatjana i Jasna u Odboru povjerilaca sto se vidi iz njihove konstatacije zasto dizete kredit a ne reprogramirate dug gasu, one jos ne znaju da ne placate doprinose, u periodu kada fabrika 6 godina ima najvecu proizvodnju , traznju i cenu proizvoda, Sada je trziste stavilo tacku na firmu, a najavljuje se ekonomska kriza koju ste mogli prevazici jedino smanjenjem troskova proizvodnje.Eto ponovo dokaza da sam Vas pravilno upozorio i nudio resenja ali ne za 830 (km) a vasi penzioneri i sponzoruse kupuju nekretnine za stimulaciju )

  Zasto nemate kes.Nemate likvidnost Zasto je nemate.Utrosili ste pare u gasnu stanicu i dali je Kozicu na koristenje Kakav je to interes Mozda ga i ima ali zasto krijete Koja je stvarna potrosnja GASA IMAS LI PODATAK Svima u fabrici je ovo nejasno Mozda je opravdano ali objasnite. Napravili ste djeciji vrtic utrosili 2 miliona kesa Ode likvidnost Placate agenciju za obezbedjenje ogromne pare bacate u bure bez dna i bez potrebe.Kupujete Vivia vodu trosite mesecno bez potrebe.Vase plate kostaju godisnje, koliko i dobit cele firme Cime to zasluzujete Po kom zakonu isplacujete Ode likvidnost Kupujete masinske elemente od trecih lica a Vasih 30 strugova neiskoristeno Radnici na 600 (km) umesto da im date mogucnost da te pare ostanu njima I ovdje trosite kes bez veze Ode likvidnost.Placate projekte Loznickoj firmi a 80 inzenjera prima platu manju od Vaseg prtira Ode kes u bure bez dna.Sve ovo pre godinu dana pisanim aktom dostavio sam Maticu i Motiki Jasno sam tom prilikom istakao stetu koju nanosite a koja ce tek nastupiti kada padne trziste te da morate investirati u tenologiju sa ciljem smanjenja troskova proizvodnje da bi proizvodi bili rentabilni sa nizom prodajnom cenom .To mi daje pravo da mogu sve ovo javno pisati Proveri na mejl adresi Ne bojte se NIKADA SE miso gotovac NIJE LAKTAO NITI SADA TO RADIM Mene bi bio sram raditi u ekipi sa Vama Sram me je sto sam uopste ostao u ovoj Bari za konje.Sve sto javno pisem jeste proizvod Vaseg javnog pljuvanja po meni Ne bi Vas Cedo drzao u nekoj supi da ste valjali bar za KURCA Izbacio Vas stecaj,Ja pozdravljam ulaganje u nove proizvodne prigrame To je buducnost firme Ali ti je ulozeno , prema Vasim izjavama, 60 miliona Gde je jos stotine miliona, istopilo se u bure bez dna Koliko je strateski interes novi proizvodi,toliko i izlaz iz stecaja podizanje stvarne vrednosti fabrike i gasenje kcerki firmi To je zastita oko 500 iliona vrednosti fabrike da ne ode za 1 km Milioni dobiti raspali se u naduvane cijene gore navedenih radova i objekata,Sta sada imate Imate objekte dug za tekucu proizvodnju pune silose robe ali para ni marke Ko bi to uradio O kakvom bilansu stanja uspeha pricate ako nema likvidnosti.Ja se ne trudim izboriti niti za pravdu( to nece biti bez revolucije) niti za radnike ( oni cute kao stoka umesto da izvrse pritisak na vlasnike tj Odbor poverilaca, izaberu sindikat izvrse popis i utvrde sta se desava ,Placaju li se redovno obaveze ili ne ,Gde su pare izvucene itd) Jedini cilj mi je bio skrenuti javnosti paznju na mrznju kojom vrsite mobing 2 godine Nadam se da ce inspekcija uskoro ,na moj zahtjev koji sam vec poslao i to mozete proveriti na licu mesta tj kod mog sefa jer sam ga upoznao , uci u kontrolu i tada cu im pokazati Vase lazi i pljuvanje po meni na ovom portalu, kao dokaz mobinga Za sta Vam je Motika placao tolike plate a mene prozivate da me on doveo ili opstina poslala Videcemo tada ko je misu doveo ili je dosao po Oglasu Videcemo tada koga ste sve zaposlili mimo sistematizacije i Konkursa tj mimo zakona,za sta ste zaposljavali pedikirke manikirke itd Poslije Inspekcijskog izvjestaja kakav god bude ( potkovan ili istinit) Vama sledi krivicna prijava koju vec pripremaju advokati Poslije Vam sledi Tuzba Ponavljace se misine reci godinama uskoro kada fabrika pukne kao ledenica,( ako je ne prodate za 1(km) da bi oprali sta ste radili), vi pobjegnete u stanove po Srbiji sa kesom na racunu a ja i svi ostali ponovo na ulicu.Samo nastavite da bezocno lazete i pljujete krijuci svoje rucne radove (koji unistise fabriku), tim recima iza mise gotovca koga nazivate slugom Zorana Stevanivica Ponovo Vam saljem poruku koju je Njemaki lingvist rekao svom kolegi u jednoj raspravi ,a o cemu sam ranije pisao .Vi samo batine,ogovaranja lazi i psovke razumete To je Vas jezik i tako treba sa Vama.To je poruka onog Njemackog lingviste.O Vama Sipa ima dosije a nikada nije niti ce imati o misi gotovcu Sram me sto dolazim dole Otici bio bi poraz pred takvim olosem

 • Rale

  Gotovac, da bi tvoj monolog imao efekta treba da prvo vidimo ko iznosi ove tvrdnje. Dakle, ti se se odlucio da pljujes ljude po portalu da dajes sekaisticke izjave prema odredjenim zenama, da iznosis bljuvotine protiv nadredjenih. Prema tome, ti prvo treba da kazes kako si uzeo stan od radnika Jadra!? Nisi ti neka moralna vertikala, vec moralno diskutabilna osoba. Zbog tvog rucnog rada radnicima Jadra nisu uplaceni doprinosi, tj ti ovdje spocitavas da se radnicima Alumine ne uplacuju doprinosi sto je laz gora i od tebe. Sa druge strane, zbog tvog rada radnici Jadra nisu ni plate primali. Pored ovog, moras javnosti ovdje obajsniti na kojoj si poziciji bio u firmi 10 avgust? Da li je i ta firma zavaljena, radncii izgubiki poslao? Da li posle 10 avgusta i Jadra niko nije htjeo da te primi na rad? Kako si dosao u Alumini, preko koga? Jel te huskaju poslusnici tvog miljenika Debelog? E to su tvoji motivi sramoto jedna

 • Maja

  Ludi ste svi sto se pecate na Misine umobolne izjave. Nega niko ne konstatuje

 • miso gotovac

  Spocitavate mi da radim za Debelog i nekog Gocija Daj da vidimo istinu.Ko kupuje mesecne karte radnicima koji se odricu tih karti zato sto dolaze autima.Birac je u stecaju a sa njim i sve kcerke firme pa i Alumina.Kojim pravom Vi o trosku Alumine, dovodeci je u nelikbidnost, odrzavate Drinu Trans.
  Nedavno ste svim radnicima dostavili ponovo ugovor na podpisivanje sa jednom jedinom razlikom DA SVI SVOJOM RUKOM NAPISU DA DOBROVOLJNO POTPISUJU UGOVOR
  Sta je pozadina i cilj ovoga.Pozadina je strah koji se stvorio od mog dopisa u kome trazim da mi date analiticku procenu radnih mesta i koeficiente slozenosti kao uslov postovanja Zakona o radu.Strah od mog dopisa u kome Vas obavestavam da novi pravilnik nije dobio saglasnost sindikata i kao takav je nevazeci a da prethodni kolektivni ugovor niste raskinuli u skladu sa zakonom te da je jos na snazi.
  Cilj je da se Zakonom o obligacijama ( koji i bez tog rucnog pisanja podrazumeva potpisivanje ugovora kao dobru volju , ali strah je ogroman zbog ogromne greske pa su hteli utvrditi ) prikriju obaveze iz Zakona o radu .Da svi znate , Ugovor koji se ponudi radniku , mora biti prvo napisan prema odredbama zakona o radu i opsteg i posebnog kolektivnog ugovora Svaki radnik koji dobije predlog ugovora naravno dobrovoljno potpise racunajuci da je predlozena plata prema Zakonu o radu i osnovnoj ceni rada firme, a nije To je zloupotreba sluzbene duznosti. To je protivzakonita naplata i isplata To je tesko krivicno delo .Sramno je da ja o tome pisem a pisao samo zbog sramnog odnosa prema radniku koji Vam je nudio ustede, kako dole u firmi tako i sada dokazujete na portalu, I na ovo ce inspekcija morati dati Odgovor

 • Mali

  Ahahhah, Gotovac providan si, cuj nekog Gocija, naravno da radis, njima trebaju beskarakterni lajavci

 • Mali

  Lajavac, nisi odg na pitanja?

 • miso gotovac

  To je bilo to od mise gotovca Nastavak po izvestaju Inspekcija.Poz uz poruku Njemackog lingviste.

 • vidovnjak

  Ako Miso, koji se jedini predstavlja pravim imenom i prezimenom, iznosi neistine, i samim tim nanosi stetu Alumini, zasto odgovorni ne preduzmu neke zakonske mere. Medjutim izgleda da tu ima mnogo istine, i procesuiranjem Mise morali bi sudski vestaci da utvrde sta je istina. To se izgleda ne isplati onima koje Miso optuzuje za kriminalne radnje u Glinici u stecaju.

 • ← Older Comments Newer Comments →

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+