Capital.ba

“Alumina” na svjetskom tržištu

14.03.2017. / 11:03

ZVORNIK, Kompanija “Alumina” iz Zvornika planira da u 2017. godini proizvede 535.000 tona raznih vrsta proizvoda i realizuje izvoz vrijedan više od 240 miliona KM, izjavio je danas direktor za oblasti marketinga i proizvodnje u “Alumini” Radislav Filipović.

“U toku ove godine `Alumina` planira da proizvede 290.000 tona glinice, 170.000 tona raznih vrsta hidrata, te oko 70.000 tona različitih tipova zeolita, kao i 3.000 do 5.000 tona vodenog stakla”, dodaje Filipović.

Prema njegovim riječima, oko 500.000 tona proizvoda namijenjeno je za izvoz, dok bi oko 35.000 tona trebalo da bude plasirano na domaće tržište.

On kaže da “Alumina” trenutno svoje proizvode izvozi u 28 zemalja širom svijeta za više od stotinu kupaca u Evropi, Americi, Africi i Aziji.

“Važno je napomenuti da je kompanija postala prepoznatljiva u oblasti molekulskih sita, gdje ̓`Alumina` ima stabilno tržište kako u Evropi, tako i u SAD i Kini”, ističe Filipović.

Govoreći o daljem razvoju kompanije, Filipović navodi da je menadžment definisao paletu novih proizvoda, tako da će “Alumina” u toku 2017. godine na tržištu ponuditi desetak novih proizvoda.

On kaže da su od početka godine tri proizvoda već našla svoj plasman na tržištu.

“Sva tri proizvoda izvoze se na tržište EU, za kupce iz NJemačke i Danske. Riječ je o adsorpcionom zeolitu /zeolit AG – adsorption grade/ i dvije vrste suvog hidrata”, kaže Filipović.

On dodaje da je, zahvaljujući ovoj vrsti zeolita, “Alumina” poslije mnogo godina ponovo izašla na tržište Skandinavije, a za očekivati je da se tržište adsorpcionog zeolita i proširi.

U toku ove godine u “Alumini” očekuju dalji razvoj dvije vrste specijalnih zeolita, te dvije vrste silikagela, najmanje dvije vrste mljevenih hidrata i isto toliko fino precipitiranih hidrata.

“Sa povećanjem broja novih proizvoda, proširuje se oblast primjene naših proizvoda, a samim tim mijenja se i struktura ukupnog tržišta, pri čemu se na račun povećanja udjela tržišta za proizvode koji nalaze svoju primjenu u nemetalurškoj sferi smanjuje udio tržišta koji zauzima metalurška glinica”, objašnjava Filipović.

Filipović smatra da će diverzifikacija tržišta dati još veću stabilnost “Alumini”, dodajući da je sve veći broj kupaca koji mogu u ovoj zvorničkoj fabrici nabaviti po nekoliko proizvoda potrebnih za njihovu proizvodnju.

Ove promjene, u smislu zaokreta “Alumine” na svjetskom tržištu, praćene su i izuzetnim kvalitetom proizvoda, saopštila je Služba odnosa s javnošću ove kompanije.

Filipović naglašava da je tržišna pozicija “Alumine” sada značajno bolja u odnosu na raniji period, što se tiče povećanja obima proizvodnje, a još više u pogledu značaja kompanije kao pouzdanog poslovnog partnera za kupce.

“Iz godine u godinu intenzivno se povećava broj kupaca naših proizvoda”, ističe Filipović, dodajući da je kompanija u 2017. godini znatno povećala kapacitet proizvodnje, da bi mogla ispratiti nove projekte sa aspekta obezbjeđenja investicionih sredstava.

“Krajem prošle godine imali smo izuzetno nepovoljan ambijent kada je u pitanju tržište glinice, naročito je to bilo izraženo u periodu kada su se ugovarale prodajne količine za 2017. godinu”, navodi Filipović.

Kasnije, povećanje cijene lakih metala, prije svega, aluminijuma na svjetskoj berzi, uticalo je da dođe do povećanja i cijene glinice, što će generalno popraviti sliku kada je u pitanju tržište glinice, ali je, smatra Filipović, teško predvidjeti koliko će dugo trajati ovaj povoljniji ambijent.

Upravo iz ovih razloga, odnosno da bi smanjili zavisnost od uticaja ovakvih i sličnih faktora na plasman svojih proizvoda, u “Alumini” su donijeli odluku da se usmjere na proizvodnju proizvoda koji imaju stabilno tržište i ujednačene cijene na godišnjem, pa čak i višegodišnjem nivou.

“U protekle četiri godine, rukovodstvo `̓Alumine` je nastojalo da vrati poljuljano povjerenje postojećih kupaca, kao i da stekne povjerenje novih kupaca kako kvalitetom proizvoda, tako i profesionalnim poslovnim odnosom”, naglašava Filipović, precizirajući da je rezultat jasno vidljiv i više nego uspješan.

Prema njegovim riječima, ne samo da je “Alumina” stekla povjerenje kupaca, nego je sa većinom od njih taj odnos prerastao iz domena kupac-prodavac u pravi partnerski odnos.

On kaže da je sve više kupaca proizvoda “Alumine” zainteresovano za dugoročne, višegodišnje ugovore, a sa onim najznačajnijim kompanija je ušla i u zajedničke projekte, koji će svim stranama obezbijediti stabilniju i prosperitetniju budućnost.

“Ovako izgrađen ambijent, `Aluminu` svrstava u jednog od najpoželjnijih potencijalnih partnera u ovoj oblasti kako na evropskom, tako i na ukupnom svjetskom tržištu”, zaključuje Filipović.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!