ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Alumina izlazi iz procesa rada?

Objavljeno u PRIVREDA

BIJELJINA, Okružni privredni sud u Bijeljini presudio je da potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice “Birač” od preko 155 miliona KM nisu osnovana, međutim pitanje je da li će to biti dovoljno da se odblokira račun “Alumine”, koji je blokirala fočanska firma “Pavgrod”. 

Dok s jedne strane, tačnije pravnici i zastupnici Ukio banke tvrde da odluka suda nema nikakve veze sa sporom “Pavgroda”, koji je kupio potraživanja Ukio banke od “Birača” i “Alumine”, sa druge strane ističu da bi Osnovni sud u Zvorniku, nakon presude Okružnog privrednog suda u Bijeljini, bez odgađanja trebalo da odblokira račun “Alumine”.

Inače, račun “Alumine” blokirao je Osnovni sud u Zvorniku zbog potraživanja fočankse firme “Pavgrod”, koja je opet od Ukio banke kupila potraživanja prema Fabrici glinice “Birač”, čija je “Alumina” kćerka firma.

I dok traje ova pravna zavrzlama, najviše ispašta Alumina i njeni radnici, koji su već počeli praviti plan za izlazak iz procesa rada, jer zbog blokade računa više ne mogu da funkcionišu.

Taj plan se mora uraditi, jer su u sistemu ogromne količine lužine i u slučaju da dođe do prisilnog prekida zbog nedostatka repromaterijala, desila bi se ekološka katastrofa.

“Upozoravam sve nadležne organe i strukture da je ‘Alumina’ u teškom stanju i da repromaterijala imamo još za sutra, nakon čega počinje izlazak fabrike iz procesa rada”, upozorio je juče Milorad Motika, predsjednik Upravnog odbora kompanije ‘Alumina’, upozoravajući da je fabrici već obustavljena isporuka lužine iz Rumunije i Mađarske, kao i rude boksita.

Apelujući na sve da se stanje u “Alumini” riješi i odblokira račun, Motika je naglasio da je veliki problem što Osnovni sud u Zvorniku ne prihvata ničije odluke već isključivo svoje lične te da “Alumina” ne može da plati dug po osnovu kojeg joj je blokiran račun.

Kada je u pitanju sama presuda Okružnog privrednog suda u Bijeljini, u njoj se, između ostalog, navodi da Fabrika glinice Birač nije dužnik litvanske Ukio banke po osnovu kreditnih i drugih s njima povezanih pravnih poslova, jer fabrika nije bila korisnik tih kredita niti preuzimalac obaveza. Iz toga proizlazi da Ukio banka i Fabrika glinice Birač nisu bile u obligacionom odnosu.

“Značaj presude Okružnog privrednog suda Bijeljina je veliki i kao takav imaće efekte i u postupku koji u ovom trenutku vodi privredno društvo ‘Pavgrod’ iz Foče protiv Alumine po osnovu kojeg je blokiran račun”, rekao je Vladimir Milošević, pravni zastupnik kompanije “Alumina”, dodajući da je imovina “Birča” i “Alumine” i ostalih povezanih lica založena na nezakonit način, a potraživanja krajem 2014. godine na nezakonit način su prešla na fočansku firmu “Pavgrod”.

Zadovoljstvo presudom Okružnog privrednog suda izrazio je i Risto Kojić, punomoćnik Fabrike glinice “Birač”, ističući da se radilo o sporu, ne samo značajnom za regiju Birač, već i za cijelu RS, pa i državu BiH, s obzirom na to da je u pitanju spor sa bankom iz druge države.

I Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da je očekivana odluka suda u Bijeljini te da bi svaka druga bila začuđujuća.

“Očekujemo da Osnovni sud u Zvorniku sada povuče blokadu računa ‘Alumine’, koja trenutno ima na računu šest miliona KM”, rekao je Đokić ističući da je na Upravi “Alumine” da procijeni kome će se obratiti za nadoknadu štete prouzrokovane blokadom računa preduzeća. Nezavisne

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (24)

 • MLADOŽENJA

  Ovde j.be lud zbunjenog. Šta je sa Državom, sa vladom , poslanicima, policijom, Mektićem.
  Kako jedan sudija može da drži u šahu RS?
  Nečinjenje je isto kao i podržavanje onoga koji čini.
  Zašto se ne oglašavaju svi oni koji su vezani za ovaj sudski problem. Može li neko da mi pojasni “Sajić: Ova presuda nema veze sa sporom „Pavgorda“ i „Alumine“”, neka pravni zastupnik Alumine izađe sa saopštenjem i pojasni tvrdnju Sajića i odgovori na pitanje ova tvrdnja nepije vode zbog čega ili pije vide zbog čega.
  TREBA POKREKUNITI ŠTRAJK GLAĐU.

  • Zvornik

   Pa sve ti je jasno. Pročitaj par članaka, prouci malo pravo i ne pravi se pametan. Ovdje ne postupa jedan sudija već čitav sud. Sajic je fino rekao, ne postoji identitet stranaka i predmeta spora. Prevod-Birač nije jednako Alumina. Ako Birač nema obavezu prema Ukio ne znači da je nema Alumina. Dajte ljudi, oslobodite se frustracija i ne glumite polupismenu rulju.

   • Luda kuća

    Pa kako ima Alumina prema Pavgordu, a nema Birač prema Ukio banci, a po istom osnovu!? Ko je ovdje lud!?

  • Keep calm

   Vlada, poslanici, i ne znam koga si sve već pomenuo kao potencijalne figure koje bi mogle uticati na tog jednog sudiju kako ti kažeš koji drži čitavu državu u šaci (jadna nam je onda takva država), e pa sve te institucije i ne smiju da utiču na sudiju i da vrše bilo kakav pritisak. Treba poštovani sistem podjele i nezavisnosti vlasti. A ljudi, ne znate sve detalje, portali prenose šta im je volja. Pa taj isti bijeljinski sud je potvrdio ovu odluku po kojoj je izvršena blokada. Znači isti sud je i priznao i osporio dug. Ali priznao je prema Alumini, osporio prema Bircu.

   • Antena

    Ima li to Alumina mozda vise para na racunu od Birca?

  • belenzada blog's

   “Mladozenja”, ni mijesaj babe i zabe, kruske i jabuke.
   Nema nikakve veze narod, drzava, Vlada, Skupstina, policija, itd., sa pravosudnim organima.
   U svakoj drzavi postoje tri NEZAVISNA nivoa vlasti. : ZAKONODAVNI, IZVRSNI, SUDSKI.
   To sto misli narod (ljudi, zaposleni, rukovodstvo preduzeca, itd) ne znaci da se podudara sa onim sta kazu/”misle” propisi.
   Prema tome, sacekaj pravosnaznu odluku nadleznih pravosudnih organa.
   TACKA/PUNTO

 • Samir

  Baš tako ! Sudska odluka o blokadi računa je donesena u izvršnom postupku pred Osnovnim sudom u Zvorniku.Prethodno je potvrđena od strane Okružnog privrednog suda u Bijeljini kojom je Alumina dužna da namiri potraživanje Pavgorda za iznos od 155 miliona KM. Bez ikakve dvojbe, sud je postupio po zakonu i sudija je donijela ispravnu odluku ! I tačno je prethodno rečeno, da ukoliko Birač nema obavezu prema Ukio banci, te ne znači da je Alumina nema prema Ukio Banci, odnosno Pavgordu koji je kupio to potraživanje.Deblokade računa Alumine nema dok se ne izvrši naplatra potraživanja, ili dok Pavgord ne odustane ili predloži izvršenje na neki drugi način.Rješenje problema je da Alumina pod hitno pregovara sa Pavgordom, dogovore iznos potraživanja, to plate i onda će biti odblokiran račun.

  • Pravnik

   Svaka ti čast ko god da si. Upravo tako. Sve potvrđujem i potpisujem.

  • majmun

   Mrak burazeru.

 • Nervozni Radnik

  Valjda je logično ako “Birač” prema “Ukio” banci nema dugovanja kakve sad veze ima i kakva dugovanja ima Alumina prema Pavgord-u? I ko je primoravao Pavgord da otkupi dugovanja Ukio Banke i koja će budala uzeti 12 miliona KM i menjati ih za 155 miliona,nigde logike ni veze s vezom. I gde je načelnik Zvornika neki dan da izadje pred radnike da ih podrži gde je? Nema ga nigde, i to neki načelnik. Msm da ovde nešto smrdii da su načelnikove ruke ovde prljave i da je usvemu ovome i on većim delom učestvovao. Ako Alumina nekim slučajem stane i ne odblokira se račun. Osetiće se to i te kako u Zvorniku. A i idu izbori uskoro tako da mislim da treba o svemu razmišljati na vreme jer trebaće taj isti narod na izborima svima. A i nije ni čudo što se narod seli iz ove države i opština, kakva je vlast i ko je sve načelnik.

  • Probudite se

   Kako covjece ne mozes da shvatiš da Alumina nije isto što i Birac u PRAVNOM smislu. Ako ti živiš sa sinom i tvoj sin nekom duguje hiljadu maraka, taj neko od tebe trazi da mu vratis pare sud ce donijeti odluku da ti nisi duzan iako ste jedna porodica i istu koru hljeba dijelite. Prosto ti nisi svoj sin, tvoj sin ima svoje obaveze, ti svoje. Eto najprostije objašnjeno. A to za gradonacelnika, pa zamislite da gradonacelnici ustaju i idu od posla svaki put kada se nekom nešto ne svidja. Vama se ne svidja odluka suda, krivite gradonacelnika, a za sve to vrijeme vam uprava sasvim fino maze oci.

   • Izgleda

    Ili Vi ne citate tekst ili je u tekstu pogresno objavljeno. U tekstu fino pise da je pavgrod kupio potrazivanja ukio banke prema BIRCU a ne alumini. I isto tako pise da je sud donio odluki da potrazivanja ukio banke prema bircu nisu legalno stvorena i samim tim su neosnovana. Znaci alumini je blokiran racun za novac koji je ukio banka odobrila trecem licu a birac je samo naveden kao korisnik kredita i garantuje vracanje kredita imovinom alumine.

    Ta potrazivanja ukio banke od birca je kupio pavgrod i sudski se trazi namirenje. Namirenje se trazi od alumine jer je alumina stavljena pod zalog u tom kreditu. Posto su potrazivanja proglasena neosnovanim znaci da je i dalja blokada racuna neosnovana. Jer je blokada sredstvo namirenja potrazivanja. A potrazivanja od danas ne postoje postoje po odluci suda.

    Znaci sud kaze da kredit nije zakonit zato nema osnova za blokadu. Ili je greska u tekstu? Tj postoji neki drugi kredit koji je pavgrod kupio od ukio banke?

  • osa

   Šta će nam izbori ako nebudemi imali posla. To treba prije izbora riješiti pa kako bilo.

 • Alan Ford

  Vidim ovdje se javljaju eksperti iz oblasti privrednog i međunarodnog prava, pošteni, načitani i pravoslavnom vjerom produhovljeni radnici.

  • ja

   Alane ne resi radi se o radnicima koji mogu ostati bez posla , ni tvoj superhik nemože pomoći.

 • anti bot

  OVI SPIN BOTOVI ZABORAVLJAJU DA JE OVDJE RIJEČ O NEŠTO KRIMINALNOM POTRAŽIVANJU, DA JE RIJEČ O KRIMINALNOJ FIRMI PAVGORD, O ZORANU DEBELOM, O KOJEM NE ŽELIM DA TROŠIM RIJEČI. E SVE OVO ŠTO JE KRIMINALNO TREBA ALUMINA DA PLATI. NE MLATITE PRAZNU SLAMU

 • Samir

  Potraživanje od 155 miliona KM je bilo na izvolite i svako ga je mogao kupiti, to je normalna praksa u evropi, a i kod nas ! Neznam šta je tu sporno ! Banka je prodala svoje potraživanje i Pavgorda ga je kupio za 6,5 miliona evra. Trenutno se vode 3 raličita postupka i to pred 3 suda ( Banja Luka, Bijeljina Zvornik ), i jučerašnja presuda je presuda Okružnog privrednog suda u parničnom postupku F.G.Birač u stečaju i UKIO Bankas Kaunas ! A ovo u Zvorniku je izvršni postupak između povjerioca i dužnika odnosno Pavgorda i Alumine !

  • Milica

   Upravo tako. Svaka čast na svakoj riječi.

 • Radnik

  Ako uskoro ne bude odblokiran račun protesti i blokada Zvornika je neminovna.

 • Samir

  Pozdrav za Alana Forda, duhom pravolslavnim produhevljenim, komentatora

  • Milica

   Hahah kralju Samiru. Pozdrav i tebi. Brate čovjek vam je sve objasnio. Amin za svaku riječ

 • RE SAMIR

  Samire, ne zamlacuj ljude. Ako je Privredni sud u Bijeljini donio presudu po kojoj je potrazivanje Ukio banke od 155 miliona prema F.G Birac neosnovano, odnosno nezakonito, i da je neosnovan i nezakonit otkup potrazivanja od strane firme Pavgord, kako je moguce da je i dalje na snazi odluka suda u Zvoniku o blokadi racuna. Ako odluka privrednog suda u Bijeljini nije pravosnazna, pretpostavka je da je taj sud donio istovremeno privremenu mjeru da se od izvrsenja obustavi svaki zahtjev za blokadu racuna. Kazem pretpostavka, jer nisam nigdje procitao da je ta mjera donesena. Kupovina potrazivanja od strane Pavgorda je obavljena u strogoj tajnosti i nije tacno da je to bilo dostupno svima. kako je bilo moguce da neko potrazivanje od 155 miliona proda za 6,5 miliona, ako je potrazivanje bilo osnovano. Sama ta cinjenica upucuje na neregularnosti u vezi s tim otkupom. Ili su litvanci bili svjesni da je potrazivanje bez osnova (nezakonito), ili je bilo “daj sta das”, ionako se ne smijemo vise pojavljivati u RS. Ili je neko od Litvanaca uzeo debelu proviziju posto je i tako u momentu prodaje potrazivanja Ukio banka bila u stecaju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+