Capital.ba

All inclusive funkcioneri

25.07.2018. / 14:46

BANJA LUKA, U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, u lameli C1 i C2, nalaze se 54 službena stana – 14 luksuznih stanova, 32 apartmana i osam garsonjera. Četiri apartmana su pretvorena u kancelarije, a službeni stanovi u lameli C1 su popunjeni. Stanove koriste zvaničnici Republike Srpske koji nisu iz Banjaluke i to na period trajanja njihovih mandata. 

Stanove trenutno koriste ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, savjetnik predsjednika RS za politička pitanja Dragan Kalinić, ministar za regionalne odnose i ekonomsku saradnju Zlatan Klokić, savjetnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu i zaštitu civilnih žrtava rata Milan Torbica, generalni sekretar Vlade RS Đuka Heremović, savjetnik predsjednika RS za politička pitanja Nenad Kecmanović.

U apartmane su smješteni i ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, pomoćnik ministra za urbanizam i prostorno planiranje Dragan Jevtić, direktor Republičke direkcije za obnovu i izgradnju Slavko Vukajlović, savjetnici predsjednika RS za medije Biljana Bokić i Pero Simić, ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, sekretar Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Stjepan Macanović, v.d. direktora Elektroprivrede RS Radmila Čičković.

S njima su, soba do sobe, pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Ljiljana Ivančić, generalni sekretar Vijeća naroda RS Dragoljub Reljić, šef Kabineta predsjednika RS Danijel Dragičević, direktor Republičke uprave za igre na sreću Mladen Simić, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović, pravobranilac RS Milimir Govedarica, pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Milenko Todorović, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zoran Maletić, mnistar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović.

Vladine sobe koristi i ministar za izbjegla i raseljena lica Davor Čordaš, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić kao i bivši direktor Republičkog inspektorata Predrag Tomić, direktor Centralne jedinice za hromonizaciju Dragoljub Nakić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Čedomir Stojanović, bivši savjetnik predsjednka RS Stefan Mitrović, pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS Vesna Vožni i direktor Agencija za agrarna plaćanja Savo Minić.

Pravo i korišćenje

Pravo na korišćenje apartmana imaju ministri, savjetnici, sekretari ministarstava i direktori javnih preduzeća i ustanova čije je mjesto stanovanja udaljeno više od 60 kilometara od Banjaluke. Troškovi stanovanja u ovim apartmanima i stanovima su astronomski i postavlja se pitanje da li su oni opravdani. Pored toga, pojedini stanari se baškare u apartmanima više godina iako za to nemaju opravdanje. Pored visokih plata, putnih troškova, mnogobrojnih dnevnica, službenih automobila i mobilnih telefona – pojedini ministri, savjetnici i direktori javnih preduzeća od Vlade Republike Srpske na poklon dobijaju i besplatno stanovanje. Pritom ministri, savjetnici i direktori javnih preduzeća primaju plate koje prelaze i 3.000 maraka, ali im ne pada na pamet da zakupe stan u Banjaluci i apartmane oslobode za one kojima su oni zaista potrebni.

Troškovi zakupa dvosobnog stana u Banjaluci na mjesečnom nivou iznose 700 maraka, a ekskluzivni stanovi dostižu cifru i do 1000 maraka mjesečno. Dvosoban namješten stan u centru grada izdaje se za 500 maraka, a režije – struja, voda, internet, kablovska, smeće – na mjesečnom nivou iznose oko 200 maraka. Za godinu dana stanar će platiti 8.400 maraka, odnosno 33.600 KM za četiri godine. Ne treba zaboraviti ni to da ovi funkcioneri stvaraju dodatne troškove građanima Republike Srpske jer pored raskošnih apartmana imaju bepslatne usluge čišćenja, pranja posteljine i peškira i sve druge tekuće troškove luksuznih apartmana.

To je najmanji iznos za koji su oštećeni građani Republike Srpske nelegalnim dodjeljivanjem „Vladinih apartmana“ funkcionerima koji, poput Zlatana Klokića, ne žive 60 kilometara od Banjaluke. Klokić je nastanjen u Prnjavoru koji je od Banjaluke udaljen 50 kilometara i Vlada RS mu je u ruke dala stan na korišćenje, a pritom nije plaćena nijedna marka poreza na ove pogodnosti. 

Na onovu čega je i kako Klokić dobio ovaj stan i na osnovu čega uživa neoporezovane udobnosti niko ne zna, kao što niko ne zna na osnovu čega ove udobnosti uživa v. d. direktora Elektroprivrede RS Radmila Čičković, koja je iz Trebinja a upravo se sjedište Eleketroprivrede RS na čijem je čelu nalazi u Trebinju. Umjesto da joj preduzeće na čijem je čelu plaća smještaj u danima kada boravi u Banjaluci, i Radmila Čičković na poklon dobija apartmane koje plaćaju građani Republike Srpske i koji očigledno služe da se u njima odmaraju i baškare oni koji imaju na raspolaganje orgomne sume novca i kojima ti apartmani nisu potrebni. Među njima su i oni koji imaju nekretnine u Banjaluci i koji zloupotrebljavaju pravo na upotrebu apartmana.

Među onima koji najduže spavaju u stanovima Vlade Republike Srpske je Petar Đokić. On koristi apartman br. 181 od 28. februara 2011. godine. Vlada Republike Srpske sedam i po godina plaća Đokiću kiriju, struju, grijanje, čišćenje i sve što ulazi u izuzetnu hotelsku uslugu. Đuka Heremović je u apartmanu od marta 2011. godine, dok je Nenad Kecmanović uselio nekoliko dana nakon nje.

Predrag Gluhaković je takođe sedam godina u apartmanima i njemu je prije pet dana bila godišnjica, s obzirom na to da se uselio 20. jula 2011. godine. Milan Torbica je mijenjao sobu – najprije je od 28. septembra 2011. godine do 18. oktobra 2012. godine koristio apartman br. 133, a potom je, sve do danas, smješten u apartmanu br. 125. Razlozi promjene sobe nisu poznati. I Lejla Rešić je u apartmanima od 2011. godine. U 2012. godinu ugovore u korišćenju Vladinih apartmana zaključili su Slavko Vukajlović i Vesna Vožni. Naredne godine su u sobe ušli i Mladen Simić, Dragan Jevtić i Dragan Bogdanić.

U Vladi Republike Srpske ističu da je nemoguće utvrditi troškove, jer „nisu instalirani mjerni instrumenti za taj dio Administrativnog centra Vlade RS“.

All inclusive

Narodni poslanik Adam Šukalo smatra da je na sceni klasična prevara i iskorišćavanje kapaciteta koji bi trebali da služe građanima i onima kojima su potrebniji. Šukalo dodaje da funkcioneri nemaju pravo na toliki luksuz o narodnom novcu.

– To upotpunjuje aranžmane funkcionera u kontekstu all inclusive usluga koje dobijaju. U Republici Srpskoj je dovoljno da budete dio režima i možete dobiti sve, pa i ovakav „paket usluga“. Oni dobijaju službena vozila, imaju sekretarice, sipaju džabe gorivo, troše od naših para telefone, jedu koliko hoće na naš račun i pri tome spavaju u sobama vlade RS koje su građani RS otplaćivali više od deset godina – kazao je Šukalo.

Iz spiskova do kojih je došao Frontal  očigledno je da su pojedinci napravili velike zloupotrebe u korištenju ovog smještaja a time i prigrabili za sebe velika i neoporezovana primanja.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović kaže da izdavanje apartmana visokim funkcionerima predstavlja nedomaćinski odnos prema javnom dobru.

– To je javno dobro naroda Republike Srpske i bilo kakvo bahaćenje je pogrešno. Korišćenje tih apartmana je netransparentno i to pokazuje njihov odnos prema našim parama. Ukoliko bi se to pametnije radilo, siguran sam da bi se moglo nešto i zaraditi – istakao je Borenović.

Vlada RS očigledno mora zaštiti svoju imovinu od svojih funkcionera. Među njima se nalaze pojedinci koji su prije stupanja na dužnost svakako živjeli u Banjaluci pa im ova vrsta smještaja nije bila potrebna kao rezultat možda iznenadnog imenovanja i preseljenja u Banjaluku.

Pravilnik za smještaj u apartmanima ostavlja veliki prostor za zloupotrebe i manipulacije a ovakvim djelovanjem do sada je budžetu ali i građanima Republike Srpske nanešena šteta jer se troškovi i vrijednost takvih aktivnosti na godišnjem nivou oko 500 000 KM što za prethodnih 8 godina dovodi do cifre od 4 miliona KM.

Nezvanično, saznajemo da su neki od pojedinca koji koriste ovaj smještaj u međuvremenu postali vlasnici nekretnina u Banjaluci ali se državnog besplatnog all inclusive smještaja ne žele odreći. Frontal

 

*Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: All inclusive funkcioneri

  1. Boško Mandić

   A seks? Imaju li oni sa sobom žene, imaju li one muževe sa sobom ili je samo stvar lutajućih srca u noćnim satima, pa ko se kome dopadne?Imaju li djecu. Lejla Rešić iz Prijedora, Dane Malešević iz Gradiške, Radmila Čičkovićeva te Vesna Vožni iz Novog Grada,… pa, molim Vas idite spavati kod svojih kuća, tamo je najbolji odmor!

  2. kritikuju Izdajnici

   Pa šta bi vi uopšte sa tim slobodnim sobama radili da vam nije ovi pobrojanih ljudi!!!!Kritikujete ljude koji vam popunjavaju slobodne kapacitete i čine od Banjaluke prestoncu uprave