Capital.ba

Alarmantno: BiH zbog šverca cigareta izgubila više od pet milijardi KM

21.06.2017. / 13:19

– Legalna potrošnja cigareta u BiH za osam godina prepolovljena
– Proizvođači traže hitno zaustavljanje rasta akciza koja podstiče bujanje crnog tržišta
– Tegeltija: Moramo usporiti dinamiku povećanja akciza u BiH jer je ona sada najveća u okruženju
– UIO: Zadržavanje sadašnjeg tempa harmonizacije kontraproduktivno
–  U BiH 30 odsto duvanskog tržišta u nelegalnoj zoni

BANJALUKA, SARAJEVO – Zbog šverca cigareta BiH je od 2009. godine izgubila oko pet milijardi maraka prihoda, a crno tržište je i dalje u ekspanziji, zbog čega je neophodno revidirati trenutnu akciznu politiku, upozoravaju svjetski proizvođači cigareta.

Vodeći proizvođači i distributeri cigareta u BiH traže od vlasti da hitno zaustave dalji rast akciza na cigarete upozoravajući, da je sve veća cijena podstakla enorman rast „crnog tržišta“ koji negativno utiče i na njih i na državu.

Da je crno tržište u ekspanziji i da je neophodno zaustavljanje rasta akciza priznaje i ministar finansija RS Zoran Tegeltija koji je i član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

„Mora se postići saglasnost da se uspori rast povećanja akciza u BiH kako bismo došli u ravnotežu sa zemljama u okruženju. Svaka neravnoteža stvara mjesto u kojem se pojavljuje šverc cigareta iz okruženja“, rekao je Tegeltija za CAPITAL.

Istog stava je i drugi član UO UIO i ministar finansija FBiH Jelka Milićević, dok je direktor UIO Miro Džakula rekao da se već radi na izmjeni zakonskih rješenja kako bi se smanjila ilegalna prodaja duvanskih proizvoda.

Iz kompanije „Japan Tobacco International“ poručuju da BiH trenutno ima najveće akcizno opterećenje na cigarete u regionu.

Kako navode minimalna akciza u Makedoniji iznosi 33 evra na 1.000 komada, u Srbiji i Crnoj Gori 54 evra, u BiH je ona dostigla čak 74 evra na 1.000 komada cigareta.

Svaka treća cigareta u BiH kupljena ilegalno

Generalni direktor kompanije „Philip Morris Inetrantional BiH“ Srđan Lazović  kaže za CAPITAL da je od zemalja u regionu najalarmantnija situacija u BiH kada je duvansko tržište u pitanju s obzirom na to da je više od 30 odsto tog tržišta u nelegalnoj zoni.

„Imajući u vidu da u budžetu BiH oko osam odsto prihoda čine prihodi od duvanske industrije, očigledan je značaj duvanske industrije. Sada je potreban hitan korak nadležnih državnih organa u regulisanju ovog problema, jer je dinamika akciznog opterećenja koja je danas na snazi daleko iznad onoga što potrošač u BiH može da plati. Sve je to dovelo do enormnog šverca, a imajući u vidu da se i dalje planira povećanje akciza na ovako agresivan način, verujemo da je neophodno da se ta akcizna politika revidira i da se po mogućnosti već od 1. januara naredne godine uspori dalji rast akciza“, rekao je Lazović.

Lazović je istakao da su akcize na duvanske proizvode u BiH već na nivou na kojem su bile u Hrvatskoj na dan ulaska u EU.

„Kao što znamo BiH i dalje predstoji dug proces harmonizacije sa EU i zato ne vidimo nijedan razlog zašto bi BiH i dalje držala postojeću dinamiku akciznog opretrećenja na duvanske proizvode“, naglasio je on.

Kazao je da je u borbi protiv šverca cigareta neophodna koordinisana akcija državnih organa, uključujući tu i inspekcijske organe, ali da je, ipak, sistemsko rješavanje i iskorjenjivanje problema isključivo u oporezivanju duvanskih proizvida na način na koji to potrošač može da plati.

Lazović upozorava da je alarmantan podatak da je u BiH svaka treća cigareta kupljena ilegalno, zbog čega budžeti godišnje gube stotine miliona KM.

„I podaci UIO govore da je dodatni pad legalnog tržišta duvanskih proizvoda bio između osam i devet odsto. Prema tome, ne da nemamo stabilizaciju, nego imamo dodatnu eroziju duvanskog tržišta, a samim tim budžeta“, rekao je Lazović.

Akcize na cigarete najveće u BiH

Direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji „Japan Tobacco International“ za Zapadni Balkan Goran Pekez kaže da je duvanska industrija važan faktor stabilnosti fiskalnih sistema pod uslovom da se akcize kreiraju u skladu sa kupovnom moći stanovništva.

On je istakao da minimalno akcizno opterećenje u zemljama EU iznosi 90 evra na 1.000 cigareta i da je, po pravilu EU, to cilj koji zemlje kandidati za ulazak u EU treba da postignu u roku od četiri godine nakon pristupanja.

Kazao je da sve zemlje kandidati za pristupanje EU u regionu trenutno imaju akcizne kalendare, ali da ne idu sve postepeno i jednakim tempom tom minimumu. Od svih zemalja u regionu najviše akcize su u BiH.

„Dok trenutna minimalna akciza u Makedoniji iznosi 33 evra na 1.000 komada, u Srbiji i Crnoj Gori 54 evra, u BiH je ona dostigla čak 74 evra na 1.000 komada cigareta. Zato još jednom pozivamo vlasti BiH da preispitaju svoj kalendar i da izbalansiraju predviđena visoka godišnja povećanja akciza“, naveo je on.

Milićević: Oko 30 odsto BDP-a u sivoj zoni

Ministar finansija RS i član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija rekao je da je BiH još 2009. godine usvojila jednu vrstu usklađivanja kalendara akciza sa MMF-om i da se to dosljedno primjenjivalo po automatizmu, tako što ju je UO UIO samo potvrđivao.

„Kalendari koje su usvojile druge zemlje doveli su nas u tu situaciju da su cijene, u odnosu na potrošačku moć, previsoke i da to otvara prostor za trgovinu cigareta iz zemalja u okruženju i sigurno da ima dijela sivog tržišta. Biće potrebne mjere, prije svega, kontrolnih organa – UIO BiH i Granične policije, a i inspekcijskih organa na nivou BiH kako bi se zaustavilo ovo što se dešava kada je u pitanju promet na domaćem tržištu, rekao je Tegeltija za CAPITAL.

On je istakao je je UO UIO nekoliko puta postigao saglasnost u vezi sa nepodizanjem akciza, ali da se podrška nije mogla obezbijediti u Savjetu ministara BiH.

„UO samo može predložiti novi kalendar, odnosno dinamiku povećanja koji bi se mogao usvojiti kroz izmjene Zakona o akcizama“, pojasnio je Tegeltija.

Njegov kolega iz Upravnog odbora UIO BiH i ministar finansija FBiH Jelka Milićević kaže da je oko 30 odsto BDP-a BiH u sivoj zoni te da vlasti još uvijek nemaju modalitete kako to smanjiti.

„Imamo cijeli set zakona koji su napravili pripremu da se taj udio smanji. Međutim, mnogo nam tu još posla predstoji, a u ukupnim prihodima na sivom tržištu najviše učestvuje visokotarifna roba, kao što su alkohol i cigarete“, rekla je Milićević.

Ona kaže da podaci pokazuju da su se pušači okrenuli duvanu te da će se vjerovatno pokrenuti određene aktivnosti na bazi pokazatelja o smanjenju prihoda od akciza.

Džakula: Pokušaćemo novim zakonom spriječiti ove pojave

Direktor UIO Miro Džakula rekao je za CAPITAL da su se sa stalnim povećanjem akciza povećali i budžetski prihodi, ali da je očigledno da postoji velika razlika između realnih cijena duvana i duvana koji se može naći na crnom tržištu.

„UIO ulaže velike napore u cilju sprečavanja crnog tržišta. Do sada smo postigli izvrsne rezultate, ali to očigledno nije dovoljno da bi se crno tržište u potpunosti suzbilo. Postojeći zakoni iz oblasti akciza, pogotovo kada je u pitanju oporezivanje duvanskih proizvoda, jesu nešto što je usklađeno sa evropskim direktivama i njihovim zakonima, ali je BiH potreban potpuno novi zakon o akcizama i u tom kontekstu mi već preduzimamo određene radnje i pokušaćemo novim zakonom spriječiti sve ove pojave koje imamo u sadašnjem zakonskom rješenju“, kazao je Džakula.

Kada je u pitanju inicijativa da se privremeno zaustavi povećanje akcize, Džakula je rekao da UIO samo sprovodi zakone, a Upravni odbor ove institucije odlučuje o tome. On je potvrdio da je i Uprava dobila zahtjeve vodećih duvanskih proizvođača i distributera za sastancima u vezi sa ovim problemom.

Da je promjena akcizne politike koja je krenula 2009. godine u BiH donijela poteškoće kako proizvođačima, tako u budžetu priznaju i u UIO. U Odjeljenju za makroekonomsku analizu UIO BiH navode da je kontinuirani rast akciznog opterećenja doveo, s jedne strane, do eksplozije naplaćenih prihoda od akciza, a s druge strane do brzog rasta maloprodajnih cijena, koji je destimulisao regularnu potrošnju cigareta.

„Ubrzani tempo povećanja akciza na cigarete i snažan rast maloprodajnih cijena cigareta su doveli do erozije tržišta cigareta, jačanja crnog tržišta i gubitka prihoda od akciza i PDV-a. U takvoj situaciji kompanije iz duvanske industrije su se iz godine u godinu borile za sve manji obim regularnog tržišta cigareta, sažimajući poslovanje i trpeći značajne gubitke“, navodi se u izvještaju OMA.

Nova akcizna politike iz 2014. se fokusirala na harmonizaciju oporezivanja cigareta i rezanog duvana kao supstituta. Međutim, ni to nije dalo očekivane rezultate.

„Zadržavanje dosadašnjeg tempa harmonizacije kontraproduktivno, jer donosi dalje jačanje crnog tržišta, eroziju naplaćenih prihoda i ugrožavanje poslovanja i opstanka duvanske industrije. S druge strane, sprovedene ankete ne ukazuju da je snažan rast poreza djelovao destimulativno na broj pušača i intenzitet potrošnje cigareta u BiH“, zaključuje se u izvještaju.

Podaci OMA pokazuju da je potrošnja cigareta u 2016. u odnosu na potrošnju u 2008. prepolovljena.

Poređenje u odnosu na 2008. godinu, kao posljednje godine pred reformu politike oporezivanja duvanskih prerađevina i usklađivanja sa standardima EU, pokazuje da je cijena prije oporezivanja pala na istorijski minimum. U odnosu na 2008. duvanske kompanije su, prema podacima OMA izgubile dvije trećine prihoda.

Prihodi od akciza na duvanske prerađevine u BiH u prvom kvartalu ove godine bili su manji za 3,2 odsto u odnosu na isti kvartal 2016. godine, s tim da su prihodi od domaće akcize manji za 10,5 odsto, a od akciza na uvozne prerađevine 0,5 odsto.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Alarmantno: BiH zbog šverca cigareta izgubila više od pet milijardi KM

 1. vlado

  debili

  • Pusac

   Poceo sam pusiti 2004 godine. Cijena paklice bila 1.5km danas je 4 km. Ne znam ima li jeftinijih cigara od toga. I kad to pogledam slazem se da su debili.

   Ali opet sa druge strane sam odlucio da prestanem sa tim luksuzom jer ne mogu da placam 120-150km mjesecno za nista. Takodje vidim da je dosta naroda prestalo sa pusenjem sto je pozitivna stvar. A kao otac dvoje djece takodje podrzavam poskupljenje cigara jer vidim da omladina nema toliko novca i da je sve manje pusaca medju njima. Tako da se u globalu slazem sa pokupljenjem cigara.

   Pravi problem nije poskupljenje cigara nego gdje taj novac ide i sam razlog za poskupljenje. Uskladjivanje sa EU je samo izgovor da se namakne novac u budzetima. Tj najlakse je oporezovati luksuz koji narod naveliko koristi. Da oporezuju hljeb ili mlijeko imali bi pobunu. Sa druge stane se dozvoljava pojedincima da se bave svercom kojekavih cigara bez markice sa kosova i crne gore i ko zna odakle jos. A sad vidimo da je iscrpljena i opcija povecanja cijena cigareta jer narod ne moze da placa pa prestaju pusiti ili se okrecu svercovanim cigarama ili domacem duvanu.

   Podrzavam povecanje cijene cigara jer ce na taj nacin dugorocno smanjivati broj nas pusaca. Ali po meni sve sto dobiju povecanjem cijene cigara treba iskoristiti da se smanji pdv na beby i djeciju hranu, lijekove svih vrsta i sredstva za obrazovanje tj knjige, jer i na to placamo pdv sto je apsurdno. A sve ostalo sto dobiju od poreza na cigare treba da ide u fondove zdravstvenog osiguranja i za uvodjenje djecijeg dodatka.

   A ne za njihove plate i luksuzne automobile i pokrivanje deficita koje su oni stvorili sumnjivim ugovorima i nedomacinskim ponasanjem