Capital.ba

Akreditovano 11 laboratorijskih metoda

17.02.2015. / 12:39

slikaSARAJEVO, U Sarajevu su danas predstavljeni rezultati provođenja pilot-projekta za izgradnju kapaciteta veterinarskih laboratorija i inspekcija u BiH, prema kojima je u prošloj godini validirano i akreditovano 11 metoda koje omogućavaju da se veći dio analiza vrši u laboratorijama u BiH.

Rezultate ovog pilot-projekta predstavili su predstavnici ambasada SAD, Češke i Švedske u BiH, zajedno sa direktorom Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomirom Kalabom.

“Projekat je finansirala Vlada SAD putem Fonda za podršku novim donatorima i Češka razvojna agencija, a realizovan je putem programa FARMA, kojeg zajednički finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj i švedska Ambasada u BiH, na čemu im najsrdačnije zahvaljujemo”, rekao je Kalaba tokom prezentacije.

On je podsjetio da je Projekat pokrenut u oktobru 2012. godine s ciljem pružanja pomoći BiH na uspostavljanju sistema kontrole hrane animalnog porijekla koji bi bio u skladu sa standardima EU putem jačanja kapaciteta institucija nadležnih za provođenje Nacionalnog programa praćenja rezidua (NPPR).

“Ovim programom vrši se monitoring rezidua veterinarskih lijekova i ostalih supstanci koje se nalaze u životinjama i proizvodima životinjskog porijekla u skladu sa standardima EU”, pojasnio je Kalaba.

On je istakao da je među ključnim rezultatima projekta svakako akreditacija 11 laboratorijskih metoda, ističući da ih je još osam u procesu akreditacije, dok se u budućnosti očekuje još pet.

Prema njegovim riječima, u okviru provođenja NPPR-a usavršene su metode uzorkovanja i obrazovano je 90 veterinarskih inspektora.

Ambasador SAD-a Morin Kormak, zahvaljujući implementatorima projekta, naglasila je da samo zajednički i predan rad, na osnovama partnerstva, garantuju vrhunske rezultate na planu jačanja poljoprivredne politike u BiH.

Prema njenim riječima, BiH još nije dobila odobrenje EU za izvoz proizvoda životinjskog porijekla, posebno mlijeka i mliječnih proizvoda, što je i dalje pitanje koje se u BiH mora hitno rješavati.

“BiH mora da jača svoje institucije da poljoprivredna politika bude u skladu sa standardima i zahtjevima EU. Budućnost BiH je u EU, a SAD će joj biti pouzdan partner na tom putu”, poručila je američki ambasador.

Direktor za međunarodni razvoj pri Ambasadi Švedske Mari Bergstrom rekla je da Švedska želi da vidi da nadležni organi vlasti na entitetskom nivou rade konstruktivnije sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH na uspostavljanju sistema službenih kontrola koji zadovoljavaju uslove EU.

Direktor Odjeljenja za razvoj pri Ambasadi Češke Olga Zdralkova upozorila je da je potpuna realizacija ovog projekta neophodna da bi se obezbijedilo da se proizvodi životinjskog proijekla mogu izvoziti iz BiH u EU.

“Glavni razlog zašto BiH ne može da izvozi proizvode životinjskog projekla u EU, osim ribe i meda, leži u lancu zapovijedanja. Kao što je rečeno u Izvještaju EU o napretku za 2014. godinu, lanac upravljanja i sistem službene kontrole hrane i hrane za životinje još nisu usklađeni sa evropskim standardima da bi se omogućio izvoz roba animalnog porijekla iz BiH na tržište EU”, pojasnila je ona.

Rezultate projekta predstavio je Jan Rosmus sa Državnog veterinarskog instituta u Pragu, te predstavnici domaćih institucija koje su učestvovale u projektu – Veterinarski fakultet Sarajevo, Federalni Agromediteranski zavod Mostar i Veterinarski Institut Republike Srpske “Dr Vaso Butozan” Banjaluka.

Predstavnik Instituta iz Banjaluke Biljana Pećanac, u ime direktora ove institucije Draga Nedića, pozdravila je sve prisutne i zahvalila na podršci ključnim partnerima u ovom projektu, koji je svima u BiH donio višestruku korist.

Ona smatra da je jednako bila bitna podrška i pomoć u nabavci materijalnih resursa, kao i edukacija laboratorijskog osoblja.

“Koraci BiH ka EU tržištu su i koraci naših laboratorija na tom putu”, zaključila je Pećanac. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!