Capital.ba

AIK Banka Beograd, Gorenjska banka Kranj i AEC Ltd. šire svoje poslovanje na šest tržišta

03.11.2021. / 21:30

BANJALUKA – AIK Banka Beograd, Gorenjska banka Kranj i AEC Ltd. su potpisali kupoprodajni ugovor sa Sberbank Europe AG o preuzimanju subsidijara u Bosni i Hercegovini (Sberbank a.d. Banja Luka i Sberbank BH d.d. Sarajevo), Hrvatskoj (Sberbank d.d.), Srbiji (Sberbank Srbija a.d. Beograd), Sloveniji (Sberbank banka d.d.) i Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.) čija ukupna aktiva iznosi 7,329 milijarde evra.

Realizacijom ove akvizicije bankarsko tržište Republike Srpske će dobiti snažnu finansijsku instituciju i pouzdanog partnera zajednice.

Potpisivanju ugovora prethodio je proces tokom kog je rađena opsežna analiza. Veliko regionalno prisustvo i iskustvo, jasna vizija budućeg rasta banaka, kao i posvećenost obezbjeđivanju kvalitetne usluge klijentima rezultirali su da se AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. i AEC Ltd smatraju najatraktivnijim ponuđačem.

Predsjednica Izvršnog odobra AIK Banke a.d. Beograd Jelena Galić stavila je poseban akcenat na zajednički rast i dalji razvoj, uz posvećenost konstantnom unapređenju usluga.

Nakon uspješno realizovanog preuzimanja Alpha banke u Srbiji i Gorenjske banke u Sloveniji i izlaska na tržište Evropske unije, pravimo dalje korake u tom smjeru i nastavljamo sa strategijom investiranja u ovom dijelu Evrope. Na taj način kao grupacija dobijamo dodatnu finansijsku snagu i kredibilitet, i postajemo važan partner privredi i kompanijama koje posluju na više tržišta u regionu. Pored rasta poslovanja, naš primarni cilj ostaje da klijentima, kako postojećim tako i novim, pružimo najkvalitetnije korisničko iskustvo kroz inovativne i savremene bankarske proizvode kreirane u skladu sa njihovim realnim potrebama. Odgovornim poslovanjem, naša bankarska grupa ostvaruje rast na održivoj osnovi, podržavajući profesionalni razvoj svojih zaposlenih, lokalnu sredinu i zajednicu. Brinemo o društvenom i ekonomskom blagostanju, ulažemo u mlade generacije i njegujemo porodične vrijednosti i tako kontinuirano obezbjeđujemo održivu budućnost“, izjavila je Galić.

Po realizaciji procesa akvizicije Sberbank subsidijara u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Mađarskoj, veličina aktive bankarske grupe će biti veća od 11 milijardi eura, čime će zauzeti poziciju jedne od najvećih regionalnih bankarskih grupa.

Završetak transakcije se očekuje tokom 2022. godine, po dobijanju saglasnosti nadležnih nacionalnih i evropskih regulatornih tijela.

O AIK Banci Beograd, Gorenjskoj banci Kranj i AEC Ltd

AIK Banka a.d. Beograd, u čijem vlasništvu posluje Gorenjska banka d.d. Kranj, je okosnica AEC grupe, jedne od vodećih bankarskih grupacija u Centralnoj i Istočnoj Evropi koja posluje sa jasnim fokusom da zadovolji jedinstvene finansijske potrebe svojih klijenata. Orijentisana na rast i dalji razvoj, ova bankarska grupa pruža integralna finansijska rješenja za više od 600.000 zadovoljnih klijenata.

Odgovornim poslovanjem, Grupa ostvaruje rast na održivoj osnovi, sa jakom kapitalnom bazom i pokazateljem adekvatnosti kapitala od 21,2%, stabilnom profitabilnošću izraženoj kroz ROE od 11,5%, znatno iznad tržišnog prosjeka, visokom efikasnošću izraženoj kroz odnos troškova i prihoda na nivou od 45,1%, veličinom aktive od 4,1 milijarde eura, kao i snažnom depozitnom bazom od 3,6 milijardi eura (na dan 30. jun 2021. godine), čime je pozicionirana kao jedna od vodećih bankarskih grupa u regionu.

Prateći globalne trendove, Grupa je fokusirana na digitalnu transformaciju i kao jedan od lidera na tržištima na kojima posluje, klijentima pruža inovativno i jedinstveno korisničko iskustvo kroz čitav niz digitalnih usluga što je međunarodno prepoznato i nagrađeno priznanjem za Najbolju digitalnu Banku za 2021. od strane Global Finance.

Kao finansijska institucija, posvećena održivom rastu i razvoju, dijeljenjem dobre prakse, znanja i iskustva i racionalnim strateškim ulaganjima, Grupa je usmjerena na dalje proširenje svog prisustva i jačanje svoje pozicije na regionalnom tržištu i Evropi.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti