Capital.ba

Agrokomercu ide sve bolje: AS Group počinje s proizvodnjom 1. juna

19.05.2017. / 7:45

VELIKA KLADUŠA, Prije dvije sedmice kompletiran je revizorski izvještaj o Agrokomercu kojeg je izvršilo Društvo za reviziju, finansijsko i porezno savjetovanje d.o.o. Zenica, te je on dostavljen Nadzornom odboru i Skupštini društva čiji je vlasnik Vlada Federacije BiH. 

Revizija finansijskih izvještaja za privredno društvo Agrokomerc d.d. Velika Kladuša za 2016, na zadovoljstvo uprave i zaposlenika Agrokomerca, oslikava bolje stanje nego svih ranijih godina.

– Nakon niza godina, napokon smo dobili pozitivno mišljenje revizora za finansijske izvještaje Agrokomerca. To pozitivno mišljenje rezultat je čitavog niza aktivnosti koje smo zajednički poduzeli s ciljem ispravljanja svih anomalija i nedostataka koji su istaknuti u izvještajima revizora u prethodnim godinama, te smo u vrlo kratkom roku uspjeli najveći dio njih ispraviti, anomalije su svedene na minimum i to je za nas velika stvar, a svakako ćemo te aktivnosti nastaviti i u narednom periodu-, kazao je direktor Agrokomerca Ermin Mujić.

Revizija pokazuje i vrijednost imovine Agrokomerca, što u upravi smatraju najznačajnijom stavkom.

– Na kraju 2016. izvršena je procjena vrijednosti imovine Društva, koja je rezultovala povećanjem sadašnje vrijednosti svih kategorija materijalnih sredstava, te je po tom osnovu kao pozitivne revalorizirane rezerve knjižen iznos od 193.765.683 KM. U poslijeratnom vremenu, permanentno su ostvarivani gubici u poslovanju, koji su na dan 31. 12. 2016, uključujući i ostvareni gubitak u posmatranom obračunskom periodu od 13.725.229 KM, iznosili 280.346.580 KM, tako da je na kraju posmatranog obračunskog perioda ukupan kapital društva iznosio 223.667.840 KM-, stoji u izvještaju kojeg je potpisao ovlašteni revizor Hamdija Mujinović.

Posljednjih nekoliko godina pozitivna stvar za Agrokomerc bila je i izdavanje proizvodnih pogona firmi Gadžo komerc.

Oni su stavili u funkciju zakupljeni prostor za proizvodnju biskvita, keksa, čokolade i kakaa, te su zapošljavali oko 89 bivših radnika Agrokomerca.

Početkom ove godine, u Agrokomerc ušla je i velika domaća kompanija AS Group. Naime, njihova kćerka kompanija AC Food pobijedila je na javnom nadmetanju postavši 1/1 vlasnik zemljišta i objekata Agrokomerca u ukupnoj ponuđenoj vrijednosti od tri miliona maraka.

– Oni su kupili dio imovine, u koju spada pogon za proizvodnju stočne hrane, prerada voća i povrća, pržionica kafe i dio skladišta. To će od 1. juna sve startati sa poslom. Očekujemo napredak, po ugovoru i dogovoru, biće posla za radnike Agrokomerca koji će biti prioritet. U AS Groupu u ovom momentu ne znaju koliko radnih mjesta očekuju, zato što će proizvodnja zahtijevati novu tehnologiju koja je u procesu nabave. Sigurno će biti znatno povećanje nego u priči sa Gadžo komercom, jer su veća kompanija koja ima godišnji promet od 300 miliona maraka i zapošljavaju čak 4.000 ljudi-, napominje direktor Agrokomerca.
Od ostalih firmi koje zakupljuju prostore u Agrokomercu, nijedna druga se ne ističe u domenu proizvodnje hrane, većinom koriste skladišta kroz djelokrug uslužnih djelatnosti.

Kada je riječ o proizvodnim aktivnostima, sve oči su uprte u firmu AC Food, koja bi u cijelom prehrambenom kompleksu Agrokomerca, na glavnom lokalitetu Polje Velika Kladuša, trebala donijeti ekonomski preokret.

Kladuščani vjeruju, iako nemaju pouzdane informacije, da će se Gadžo komerc potpuno povući, ostavljajući sav prostor AS Groupu jer se ti pregovori vode.

U ovoj godini se očekuje i ponovljena prodaja mesne industrije, nakon prošlogodišnje epizode sa Razvojnom bankom.

Naime, Kantonalni sud je prihvatio žalbu, pa je sve vraćeno na ponovni postupak. Čeka se novi poziv suda na natjecanje oko mesne industrije kao jednog od najznačajnijih dijelova Agrokomerca. Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!