Capital.ba

AGENCIJA ZA VAZDUŠNI PROMET: Gdje je nestalo tri miliona maraka?

11.02.2017. / 19:53

Ugovor i fakture pokazuju da je BHANSA (Agencija za pružanje usluga u vazdušnom prometu) od španske kompanije Indra Sistemas u periodu od 2007. godine do danas nabavila robu i usluge u vrijednosti od 8. 841. 324 eura. Toliko novca je i isplaćeno sa računa ove bh agencije.

Ali, prema dokumentima Uprave za indirektno oporezivanje, Indra je BHANSA-i isporučila robu vrijednu 7,2 miliona evra. Dekle, utvrđen je manjak u iznosu od 1,6 miliona evra.
KO JE ZNAO ZA MANJAK

 

Za manjak od oko 3 miliona maraka u Agenciji znaju već dvije godine, ali su tek sada o nestanku novca obaviješteni čelnici Vijeća ministara BiH, te nadležna parlamentarna komisija za promet i komunikacije. Žurnal je u posjedu kompletne dokumentacije iz koje je vidljivo da je bivša uprava BHANSA-e sa Marinom Raspudićem na čelu direktno odgovorna za nestanak novca.

Aktuelni direktor Davorin Primorac, poznatiji kao zet lidera HDZ-a Dragana Čovića, sredinom januara ove godine poslao je Parlamentu i Vijeću ministara BiH „informaciju o nemogućnosti uknjižbe sredstava EBRD kredita u okviru BHTM strategije“.

„Ugovorena vrijednost nabavljenih sredstava od INDRA-e u sklopu realizacije BHATM strategije je 8,8 miliona evra, dok je vrijednost sredstava u dostavljenoj dokumentaciji za ovog dobavljača 7,2 miliona evra što predstavlja manjak u iznosu od 1,6 miliona evra“, izvijestio je Primorac čelnike državne vlasti.

Direktor Primorac uz svoj dopis prilaže i izvještaj Komisije BHANSA-e u kojem je detaljno obrazložen nestanak novca. Komisija konstatuje da zbog nestanka ovog novca stvarni kapital BHANSA-e  iznosi 29,7 miliona marka, iako u Statutu te Agencije piše da je knjigovodstvena vrijednost 32,7 miliona maraka.

„Do razlike je došlo upravo zbog nedostavljene dokumentacije od strane Komisije BHDCA za Indra u iznosu od 1,6 miliona evra. Na to smo više puta upozoravali i insistirali da nam se dostavi nedostajuća dokumentacija, kako bi smo mogli izvršiti primopredaju finansijsko-materijalne dokumentacije između Komisija BHDCA i BHANS-a“, zaključuje Komisija kojom je predsjedavala Dragana Malešević.

Navode da u dokumentaciji čak nedostaje i Amandman 6 ugovora između BHASA-ei Indre,sačinjen 2007. godine, a za 1,6 miliona evra ne postoji validna finansijska dokumentacija.

„Ugovorna vrijednost opreme je 8,8 miliona evra, te je identična kopijama faktura za plaćanje po ugovoru. Vrijednost opreme i pratećih usluga koje su ocarinjene na osnovu dostavljene dokumentacije je 7,2 miliona evra“, pišu članovi Komisije.

Prilažu, pritome, detaljan tabelarni prikaz opreme koju je Ingra isporučila Agenciji (uglavnom preko špeditera Athens d.o.o. Sarajevo), a iz specifikacije robe, sasvim je jasno da je ova državna agencija španskoj kompaniji platila tri miliona maraka više nego što je vrijednost isporučene robe. Žurnal.info

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: AGENCIJA ZA VAZDUŠNI PROMET: Gdje je nestalo tri miliona maraka?

  1. alejalipa92

   Ima li koga od Bošnjaka i Srba u ovoj agenciji ili je to koalicijski plen HDZ-a po navikama???