Capital.ba

Agencija za privredne registre od danas vodi i Registar zdravstvenih ustanova

12.10.2020. / 9:30

BEOGRAD, Srbija počinje od danas da vodi i Registar zdravstvenih ustanova u Srbiji, kao elektronsku centralizovanu i javnu bazu.

foto: Agencija za privredne registre

To će biti 22. registar koji trenutno vodi APR.

Pored samog registra, od danas  kreće sa radom i jedinstvena evidencija subjekata u zdravstvu koja objedinjuje, pored zdravstvenih ustanova u vlasništvu Republike Srbije, i privatnu praksu, rekao je za Tanjug direktor APR Milan Lučić.

Navodi da će na ovaj način, na jednom mjestu biti sva pravna lica koja pružaju zdravstvene usluge, kako u privatnom tako i u državnom vlasništvu, a njihovi podaci biće javni i transparentno objavljeni centralizovano na sajtu APR.

 

 “Potrebno je da svih 1.400 zdravstvenih ustanova u narednom periodu podnesu registracionu prijavu za upis usklađivanja kod APR i da dostave određenu dokumentaciju koju propisuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti, odnosno prateći Pravilnik koji opisuje sam sadržaj registra zdravstvenih ustanova”, naveo ranije Lučić.

To usklađivanje, kako kaže, u naredna tri mjeseca je potpuno besplatno, a moguće je i poslje isteka tog roka, odnosno i poslje 11. januara, ali će u tom slučaju morati da se plati naknada od 4.900 dinara.

Lučić je rekao da sam Pravilnik o sadržini registra zdravstvenih ustanova propisuje koje podatke svaki subjekt, u zavisnosti od tipa zdravstvene ustanove, mora da dostavi APR, pored same registracione prijave za upis uskladivanja.

Do danas, kaže, preduzetnici u privatnoj praksi koji se bave zdravstvenim uslugama u Srbiji registruju se u APR, osnosno u registru privrednih subjekata.

APR je, navodi, preuzela svu dokumentaciju iz svih privrednih sudova gde su zdravstvene ustanove do danas bile registrovane, tako da se ona nalazi u arhivu APR-a u Rakovici.

Precizirao je da je u arhivu dokumentacija zdravstenih ustanova od prije 20, 30 ili 40 godina koja se odnosi i na osnivanje, a koju će ubuduće moći da nađu u APR-u ako im zatreba.

“To važi i za zainteresovane građane koji traže te podatke na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja”, rekao je Lučić.

Naveo je da je sva ta dokumentacija skenirana, kao i da su skenirani diskovi vraćeni privrednim sudovima kako bi imali dokaze o tome šta su prosledili APR-u, a da je dokumentacija trajno pohranjena u APR-u.

“Ono što je suština i zbog čega se sve ovo radi jeste da će sam taj proces registracije ubuduće biti transparentan, i osnivanje ili neka promena će biti odmah javno dostupni na našem sajtu”, objasnio je Lučić.

Napomenuo je da se svaki proces registracije završava u roku od pet radnih dana.

“Naš cilj je da u budućem periodu registrujemo sva pravna lica koja se mogu registrovati u Srbiji”, rekao je Lučić.

Naveo je da APR i danas registruje ogromnu većinu pravnih lica u Srbiji, ali da ipak postoje određeni pravni subjekti koji se i dalje registruju ili kod privrednih sudova ili u nekom drugom organu državne uprave.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!