Capital.ba

Agencija za javne nabavke izbjegava nadzor kupovine aviona u RS

04.10.2019. / 15:45

BANJALUKA – U Agenciji za javne nabavke BiH kažu da sve institucije koje troše javna sredstva za nabavku roba, usluga ili radova moraju da provedu postupak javne nabavke, ali izbjegavaju da se odrede o nabavci aviona od 19 miliona KM od strane Vlade Srpske, ističući da mogu naložiti otklanjanje nepravilnosti, ali ne i da će to uraditi.

agencija za javne nabavke

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je da vlast RS ne želi da se odrekne luksuza te kupuje novi avion Cessna, vrijednosti 18,9 miliona KM, iako se Republika Srpska zadužuje na domaćoj i Bečkoj berzi, kod komercijalnih banaka, te moli za pomoć Srbije kako bi održala likvidnost.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je pisanja portala CAPITAL da Srpska kupuje novi avion, a kao razlog je naveo to što je avion koji RS posjeduje prizemljen zbog kvara na toj vrsti aviona u svijetu. Portal CAPITAL objavio je i da nisu tačne tvrdnje premijera da je avion prizemljen.

Za kupovinu aviona nije raspisana javna nabavka, a iz Vlade RS ne žele da odgovore na pitanja CAPITAL-a kojim aktom je odobrena kupovina aviona, u kojem iznosu, da li je, kada, na koji način, planirana nabavka aviona, sa koje pozicije iz Budžeta.

Direktor Vazduhoplovnog servisa RS Sreten Ilić, govoreći za Srnu, rekao je da je „depozit već dat i očekujemo da ćemo krajem novembra, početkom decembra dobiti novi avion“. Zanimljivo je da je njegova prvobitna izjava nedugo nakon objave ispravljena, te je iz vijesti, izbrisan dio da je depozit uplaćen.

Nabavka se, prema tome, uveliko realizuje, a ni nakon objave u medijima i potvrde premijera da se avion kupuje u Agenciji za javne nabavke BiH ne reaguju iako su nadležni da osiguraju pravilno provođenje Zakona o javnim nabavkama.

U Agenciji na pitanja CAPITAL-a o tome kako je Vlada morala da postupi prilikom nabavke aviona, rekli su da su svi ugovorni organi koji dodjeljuju javne ugovore za robe, usluge i radove, obavezni provesti odgovarajući postupak javne nabavke i slijediti zahtjeve koje definiše Zakon o javnim nabavkama i podzakonski akti.

„Odluku o tome koji će postupak provesti, ugovorni organ donosi na osnovu procjene vrijednosti javne nabavke definisane Zakonom, kao i ispunjenosti drugih uslova propisanih Zakonom“, ističu u Agenciji.

Naglašavaju da se Zakon mora primjenjivati ako su predmet javne nabavke robe, usluge ili radovi, ako ugovor dodjeljuje ugovorni organ, ako dolazi do korištenja (trošenja) javnih sredstava i ako nisu ispunjeni uslovi koji dozvoljavaju da se Zakon ne primjenjuje (izuzeci).

Što se tiče konkretnog slučaja nabavke aviona, u Agenciji kažu da imaju „nedovoljan broj informacija da bi u vezi s tom nabavkom dali konkretan odgovor“.

„Nemamo podatak da li su možda ispunjeni uslovi da se Zakon ne primjenjuje. Na Portalu javnih nabavki je vidljivo da za ovu nabavku još nije objavljeno obavještenje o nabavci“, istakli su u Agenciji.

Dodaju da mogu postupati po pitanju praćenja postupaka javnih nabavki, na način da reaguju na uočene nepravilosti i obraćaju se ugovornim organima dopisima da ih otklone.

Međutim, nisu naveli da li će postupiti po pitanju nabavke aviona i da li će se obratiti Vladi RS da otkloni nepravilnosti.

Iz Udruženja za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama „Tender“ kažu da se zbog trošenja javnih sredstava mora provesti jedan od postupka javne nabavke i da nabavka aviona ne smije biti izuzetak.

„Ne radi se tu o nacionalnoj bezbjednosti ili nekoj povjerljivosti, zna se od koga se i šta kupuje. Morali su u Vladi raspisati otvoreni postupak, međunarodni tender“, istakao je Igor Vukajlović iz „Tendera“.

Dodao je da je problem što niko u BiH ne izriče sankcije zbog nepoštovanja Zakona, te da bi Agencija za javne nabavke trebala pokrenuti prekršajni postupak.

Javni tender se jedino ne raspisuje ako se avion kupuje iz donacija, ali ako je iz budžeta, kako je premijer Radovan Višković rekao, onda je Vlada bila obavezna da raspiše javnu nabavku.

Osim izjava premijera novinarima i šturog objašnjenja datog na sjednici Narodne skupštine, Vlada nikada nije objavila zvaničnu odluku o kupovini aviona i ignoriše da odgovori na upućena pitanja o tome.

Izvršna direktorica “Transparensy International-a” Ivana Korajlić kaže da je Vlada Srpske dužna objaviti na osnovu koje odluke sprovodi nabavku aviona.

Za nabavku od 19 miliona mora se objasniti odakle se finansira, na koji način se sprovodi nabavka, koji postupak se primjenjuje i pod kojim uslovima se realizuje“, istakla je Korajlićeva.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Agencija za javne nabavke izbjegava nadzor kupovine aviona u RS

  1. Miki

   Ovi u Agenciji jedu Beli lebac a ništa ne rade.