Capital.ba

Agencija upozorila banke na visoku zaduženost građana

18.06.2008. / 11:34

BANJALUKA, Agencija za bankarstvo Republike Srpske upozorila je banke, da su ukupni bruto krediti  u RS za samo tri mjeseca porasli devet odsto, te da “moraju obezbijediti brži rast dugoročnih izvora” i “intenzivnije pratiti kreditiranje stanovništva, s obzirom na iznos i stopu rasta dospjelih kredita”.

Kreditna zaduženosti stanovnika RS raste.  Svaki građanin RS u prosjeku duguje bankama i mikrokreditnim organizacijama (MKO) 1 508 KM, navodi Agencija u svom Izvještaju za prvi kvartal ove godine, koji prenosi Capital.ba.

Banke  i MKO do 31. marta ove godine plasirale su stanovništvu ukupno 2,24 milijarde KM. Zaduženost građani RS kod banaka porasla je za tri mjeseca sa 1 161 KM, koliko je iznosila 31. decembra, na 1 294 KM krajem marta.

Zabrinjava ročna struktura kredita, naime kratkoročni krediti su porasli za 18 procenata, u odnosu na dugoročne koje su imale rast na tromjesečnom nivou od sedam odsto.

“Banke su dužne posebnu pažnju usmjeriti na ročnu usklađenosti izvora i plasmana, jer narušavanje ročne usklađenosti aktive i pasive može negativno djelovati na likvidnost”, upozorava Agencija bankare.

Ukupni bruto krediti za tri mjeseca porasli su za devet odsto na 2,97 milijardi KM, dok su u istom periodu depoziti u bankama porasli za tri odsto.

Štednja građana u prvom kvartalu porasla je da za osam odsto na 809 miliona KM, ali ohrabruje rast oročene štednje od devet odsto u odnosu kraj prošle godine.

Ukupna aktiva banaka u RS krajem marta iznosila je 5,55 milijardi KM i ima stopu rast od tri odsto u odnosu na kraj 2007. godine. Siniša Vukelić

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!