Capital.ba

Agencija odlučila: Banka Srpske ide u likvidaciju!

04.05.2016. / 11:38

– Banka nesolventna i ispunjeni svi uslovi za oduzimanje dozvole za rad i likvidaciju
– Akcionari banke nisu ispoštovali rok za dostavljanje plana za otklanjanje nepravilnosti u poslovanju banke
– Sigurno će biti isplaćeno oko 55 miliona KM depozita, sporna isplata preostalih 95 miliona

BANJALUKA, Agencija za bankarstvo Republike Srpske oduzela je dozvolu za rad Banci Srpske i pokrenula postupak likvidacije, ekskluzivno saznaje poslovni portal CAPITAL.ba u Vladi RS. Rjesenje Agencije

 „Od dana oduzimanja dozvole za rad, Banci Srpske u privremenoj upravi zabranjuje se da se bavi bankarskim djelatnosima iz člana 87. Zakona o bankama RS“, navedeno je u Rješenju Agencije.

U obrazloženju Rješenja koje je u posjedu CAPITAL-a navedeno je da je likvidaciju i oduzimanje dozvole Banci Srpske predložio privremeni upravnik banke Petar Mićić u izvještaju koji je dostavio Agenciji 5. aprila.

U izvještaju privremenog upravnika o finansijskom stanju i perspektivi Banke Srpske konstatovano je da se finansijsko stanje banke ne može poboljšati u mjeri da ona ispuni i održava minimalne uslove kapitala i stopu adekvatnosti kapitala propisane Zakonom o bankama RS.

Agencija se poziva na konstataciju Mićića da akcionari nisu ispoštovali rok koji je Agencija odredila za dostavljanje konačnog plana aktivnosti za sprovođenje neophodnih mjera za otklanjanje nepravilnosti u poslovanju banke i poboljšanje njenog finansijskog stanja sa utvrđenim rokovima za sprovođenje tih aktivnosti.

rp_rs-Banka-Srpske4.jpg„Privremeni upravnik je u svom izvještaju konstatovao da je banka nesolventna i da postoje uslovi za oduzimanje dozvole za rad i pokretanje postupka likvidacije u njoj“, stoji u obrazloženju Rješenja Agencije.

Dozvola za rad banci se oduzima danom konačnosti ovog Rješenja, koje će biti objavljeno i u Službenom glasniku RS.

Protiv ovog Rješenja donesenog 27. aprila Vlada RS kao vlasnik banke može se uložiti prigovor Upravnom odboru Agencije do sutra, kada ističe rok od osam dana za žalbu.

Javni sektor izgubiće desetine miliona KM

Ukupni depoziti u Banci Srpske iznose oko 150 miliona maraka, od čega su osigurani oko 55 miliona maraka. Nakon što i zvanično bude pokrenuta likvidacija sigurno će biti isplaćeno 55 miliona KM osiguranih depozita, jer se radi u ulozima građana i firmi čiji pojedinačni iznosi ne prelaze 50.000 KM i čiju isplatu garantuje Agencija za osiguranje depozita BiH.

Preostalih 95 miliona KM koji nisu osigurani biće isplaćeno u skladu sa raspoloživim novcem od naplate kredita i prodaje imovine banke. Među neosiguranim depozitima najviše je novca javnog sektora.

Direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevestić rekao je danas za CAPITAL da, prema preliminanim podacima, osigurani depoziti iznose oko 55 miliona KM, ali da bi se tačna cifra utvrdila nakon što bude oduzeta dozvola za rad.

josip nevjestic„Ukoliko Agencija i zvanično objavi da se ide u likvidaciju, mi ćemo izaći u javnost sa tačnim terminima i načinima isplate depozita. Ali, i mi još uvijek čekamo zvanično saopštenje Agencije. Ono što mogu reći je da će, ako banka ode u likvidaciju, osigurani depoziti biti isplaćeni u najkraćem mogućem roku“, naglasio je Nevjestić.

Agencija za bankarstvo RS uvela je privremenu upravu u Banku Srpske 16. novembra prošle godine zbog toga što nije radila u skladu sa Zakonom o bankama RS i drugim zakonskim i podzakonskim propisima. Od tada su i blokirani svi depoziti u ovoj banci.

Privremeni upravnik Banke Srpske Petar Mićić danas nije odgovarao na telefonske pozive.

CAPITAL: Siniša Vukelić

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Agencija odlučila: Banka Srpske ide u likvidaciju!

  1. prokleti MMF...

   Ljudi ce sad konacno dobiti svoje stedne uloge.

   • Nidzo

    Da konacno. Ee moj “prokleti mmf” zar ti stvarno vjerujes da je mmf kriv za ovo. Pa nije mmf doveo banku srpske u ovo stanje. Konacno i ovo da se zavrsi. Od sad pamet u glavu gdje cemo orocavati novac.

    • prokleti MMF...

     Napisah prosle sedmice da ce banka u likvidaciju i da ce biti nakon praznika objavljeno pa su me nazvali majmunom :)
     To je kultura radnika Banke Srpske.

     • Opet si majmun

      Opet si majmun jer se veseliš tuđoj nesreći i muci, boj se Boga!!!

      • prokleti MMF...

       Ja se veselim sto cu dobiti svoju ustedjevinu nakon 6 mjeseci, koju sam stavio u Banku Srpske vjerujuci sistemu. Za tih 6 mjeseci sam mogao skapati, umrijeti od gladi i nedostatka lijekova jer sam u teskoj zivotnoj situaciji. A takvih ima jos puno stedista
       A vama bagro zelim ono sto vas zasluzuje – da vama zatreba za lijekove

  2. Rade

   Kako sad ovo pa na Rtrs-u sve u redu, to vas neko grdno laze, garant SzP izmislja cccc. Sad ce jos biti da su Zeljka i Mile nesto krivi, a oni samo u interesu naroda rade.

   • Radnik

    EVO I OVDJE SI KOMPLETNI IDIOT JER DA NISI TI BI ZNAO DA SE NOVAC NE STAVLJA U BANKU. NOVAC SE STAVLJA U SLAMARICU. DAKLE IDIOTE, NOVAC SE U BANKU NE STAVLJA.

  3. kosta

   Nažalost, sada će svi korisnici kredita da dobiju obavjest o dospjelosti kredita na naplatu što će ljude ni krive ni dužne dovesti u užasnu situaciju.

   • prokleti MMF...

    Ne lupaj. Imovinom banke u likvidaciji upravlja likvidacioni upravnik i to će vjerovatno godinama trajati. Dakle krediti ne dospjevaju u cjelosti, već u skladu sa ugovorenim klauzulama.
    I što nisi komentarisao po pitanju teške situacije onih koji su banci povjerili svoja sredstva-depozite, na koje čekaju pola godine?!
    Obzirom da ovdje komentarišu uglavnom radnici Banke Srpske, očigledno je da su isti skupljeni ‘s koca i konopca’ jer pokazuju elementarno neznanje, nepismenost i bezobrazluk. Dobili ste tačno šta zaslužujete (neki bi trebali i u buvaru). Da vam neko turi koju stotinu KM ponovo bi ćutali i aminovali kriminal, bagro.

    • Pametnjaković

     Pa kada si ti tako pametan i sve znaš zašto si držao svoju ušteđevinu u banci srpske, a ne u nekoj uspešnoj stranoj banci. Ne lupaj ti bolesniče, vidiš da ti od mržnje udara pjena na usta

     • prokleti MMF...

      Zato što sam vjerovao Agenciji za bankarstvo Republike Srpske, Vladi Republike Srpske i rukovodstvu Banke Srpske, i zato što sam bio, naglašavam bio, patriotski nastrojen i htio podržati rad državne a ne inostrane banke. Ali nikad više.
      A vama radnicima želim uspješan dugogodišnji boravak na birou.

      • Radnik

       I DA TI SVAKAKO NE OSTANEM DUŽAN PA ĆU JOŠ NAPISATI DA SI TI POTPUNO KOMPLETAN IDIOT ( NEMOJ DA SE LJUTIŠ ŠTO TI KAŽEM ISTINU ) I ZBOG OVE SVOJE ZAVRŠNE REČENICE, ALI TI NISI ZA OSUDU TI SI ZA ŽALJENJE. SVAKAKO JE DOBRO ŠTO ĆEŠ DOBITI SVOJ NOVAC ( NARAVNO DA GA TREBAŠ DOBITI I TO SAD I ODMAH ) JER KAKO I SAM REČE DA SI BOLESTAN PA TI TREBA ZA LIJEKOVE. NADAM SE DA ĆEŠ SE I IZLIJEČITI ALI ZA BOLESTI KOMPLETNOG IDIOTA LIJEKA NEMA I OD TE BOLESTI SE NE UMIRE. DA SE UMIRE TI BI SVAKAKO DAVNO BIO MRTAV. KAŽEŠ DA SI VJEROVAO ABRS-U, VLADI, RUKOVODTVU. I OVA ČINJENICA POKAZUJE DA SI OPET KOMPLETAN IDIOT JER JE DIREKTORICA ABRS-a KUĆNOM PRITVORU, JER JE PROTIV RUKOVODTVA BANKE PODNIJETE OSNOVANA KRIVIČNA PRIJAVA, JER SE VLADA PONAŠA ,,KO DA JE SPALA S BAGLAMA”. DAKLE SAD KAD SAM TI NACRTAO VALJDA SHVATAŠ DA SI KOMPLETAN IDIOT. A OVO TI JE NACRATAO RADNIK BANKE ZA KOJE TI TVRDIŠ ,,DA SU SKUPLJENI S KOCA I KONOPCA,, ,, DA NEMAJU ELEMENTARNO ZNANJE,, DA U NEKULTURNI I NEPISMENI,, I DR. DAKLE KOMPLETNI IDIOTU TEBI TAKVOM MOGU U SVAKO DOBA IZACI NA CRTU.

      • Radnik

       EVO I OVDJE SI KOMPLETAN IDIOT. BANKA SRPSKE NIJE DRŽAVNA BANKA. DA NISI IDIOT TI BI ZNAO DA JE VEĆINSKI VLASNIK KAPITALA U BANKA SRPSKE REPUBLIKA SRPSKA. DA NISI IDIOT TI BI ZNAO DA REPUBLIKA SRPSKA NIJE DRŽAVA NEGO JE ENTITET. DAKLE TREBA LI JOŠ DA TI DOKAZUJEM DA SI IDIOT ?

    • kosta

     Poštovani,
     Zaista mi je žao što ste se zatekli u toj situaciji i što su Vam sredstva zarobljena u banci.
     Moj komentar se odnosio na sasvim drugu stranu t.j. na status brojnih korisnika kredita banke.
     Zakonom o likvidacionom postupku Sl. glasnik br 64/02 u članu 9 između ostalog stoji:
     Likvidacioni upravnik je dužan bez odlaganja uzeti
     u posjed imovinu pravnog lica i ovlašćen je i obavezan
     na unovčavanje imovine.
     Ovo je već viđeno u Bobar banci tako da stoji ono što sam naveo u predhodnom postu.
     Lično nemam nikakve veze sa bankom a Vama želim da što prije dobijete svoja sredstva.

     • prokleti MMF...

      Prvo treba vidjeti da li će biti likvidacija ili stečaj. Ukoliko bude likvidacija, onda se primjenjuje Zakon o likvidacionom postupku koji ste naveli koji je lex specialis, osim pojedinih odredbi Zakona o bankama koje se tiču likvidacionog postupka.
      Međutim, ukoliko bi se zauzeo stav da se ide u naplatu kompletnih iznosa kredita, to bi bilo u koliziji sa drugim zakonske odredbe i materijalno ugrozilo same subjekte koji su korisnici kredita (a koji nisu mogli uticati na poslovnu sudbinu Banke Srpske), jer su oni zaštićeni obligacionim ugovorom zaključenim između dvije strane i njegove klauzule se mogu samo sporazumno mijenjati ili sudski osporavati. Likvidacioni upravnik može iskazati maksimalističke zahtjeve, međutim meritorno će u takvim stvarima odlučivati sudovi.
      Zato bi bilo dobro da Agencija za bankarstvo (dok još uvijek postoji) propiše smjernice koje bi se primjenjivale u ovim slučajevima (Bobar i Banka Srpske su prve propasti banaka još od početaka privatizacije pa je ova materija novina i za regulatora i za ostale strane).

    • Radnik

     TI SI MAJSTORE JEDAN KOMPLETAN IDIOT SAMO STO TI TO NEZNAS. NARAVNO DA CES UZETI SVOJ DEPOZIT AKO JE NJEGOV IZNOS DO 50.000 KM , ALI KOMPLETNI IDIOTE ZAPAMTI DA CES I TI KAO PORESKI OBVEZNIK DIJELOM KAO I OSTALI GRADJANI RS_a PLATITI CIJENU PROPASTI BANKA SRPSKE. ZA RADNIKE BANKE SE TI NEMOJ BRINUTI, NIT SE VESELI NIT TUGUJ ZA NJIHOVOM SUDBINOM JER NJIHOVA SUDBINA JE SLICNA SUDBINI STOTINE HILJADA DRUGIH GRADJANA RS_a. TO SU UGLAVNOM MLADI I VISOKOOBRAZOVANI LJUDI I ONI CE SE VEC NEKAKO SNACI. U TO TI NEMOJ SUMNJATI. NAJVECI BROJ TIH LJUDI SU CASNI I POSTENI. ONI KOJI TO NISU MOZDA CE PRED ZAKONOM ODGOVARATI. KAZEM MOZDA, JER CEMU SE NADATI KAD U SVOM OKRUZENJU IMATE TAKVE IDIOTE KAO STO STE VI.

     • Pismen

      E moj radniče polupismeni… Vjerovatno si bio na rukovodećoj poziciji, jer danas nesposobni mogu da rade bilo koji posao, a sposobni samo ono šta znaju (ako im se pruži prilika).
      Prvo, nauči šta pisanje velikim slovima znači u internetskoj komunikaciji. Drugo, postoje tačka i zarez i u školi se uči kako se koriste. Znam, bio je rat kad si ti išao u osnovnu školu…

      • Radnik

       I OVO ŠTO SI NAPISAO SAMO POTVRĐUJE DA SI KOMPLATAN IDIOT. U SUPROTNOM, TI BI RAZUMIO ŠTA SAM TI NAPISAO. NO IDIOT NEBI BIO IDIOT DA ZNA DA JE IDIOT.

  4. Savjak

   Sasuo je njemu radnik dobro, a i ovaj vezano za likvidaciju i dospijece svih kredita. Lik mmfas ima znanje u fragmentima i negdje nesto gdje nacuje..

  5. Dog

   “RADNIČE“ lakše malo sa tim udaranjem etikete IDIOT i velikim slovima, djeluješ kao da ti pjena udara na usta i kao da ti je za to kriv ovaj mučenik-deponent. Treba da ti bude kriva Uprava, i prošla-Litvanska i nova-posljednja zajedno sa kompletnom nesposobnom kriminalnom vladom RS koja ih je postavila. Ako je neki prosječan deponent bio naivan (i nedovoljno informisan) pa je vama i vladi povjerio svoju crkavicu, a ti hga zbog toga nazivaš IDIOTOM, pa šta si onda ti koji si tamo radio, na izvoru informacija, obrazovan, upućen, a samo ćutao i pravio se englez dok je plata lijegala??

  6. nektarijada

   Svaki komentar je suvisan

  7. Srpska zauvijek!

   Neka se Zeljka prijavi na Lazijadu i samo nek isprica ovu pricu o Banci Srpske tamo i pobjeda je zagarantovana. Kao sve je na Agenciji a nista nisu ni dostavili. Da vidimo hoce li se zaliti na odluku. Tesko je priznati kapitulaciju pred mmf-om, a jasno je da je Banka Srpske pokradena kao i Republika Srpska koja je na srecu muslimana koji slave na klixu na koljenima. Za sve navedeno cemo vam se zahvaliti 14 maja. Vidimo se!

  8. ANTENA

   Je li ikome jasno šta se desilo u stvari i ko je kriv?
   Ovo je van pameti da tolike pare javnog sektora propadnu…SAMO TAKO—

   • ZElJKA VRATI PARE

    Koja je to pljačka ,krivac se mora pronaci!
    Ovo je primjer drugim bankama,pokradite i nikom nista!

   • Savjak

    Ovdje se bar zna da su Litvanci kroz kredite koji nisu naplativi izvukli pare iz banke.

    • Dragan

     … a domaće patriote su im u tome svesrdno pomogle. Nisu ni oni ostali praznih ruku…

  9. Saša

   Ima li jos koji “PAPAK”da povjeruje da nece biti likvidacije banke, vec samo reorganizacija, hahahaha

  10. Lazo

   Eno po federalnim portalima [email protected] od srece nek je nesto sa prefiksom srpski likvidirano.Do cega nas je rezim doveo a nazivaju se patriotama sve je unisteno, kad mmf ne bi dao kredit od juna ne bi bilo plata i penzija, ovako ce plate i penzije popucati tek u novembru poslije izbora.

  11. El Comandante

   Ja ne znam sta se vi ljudi cudite. Pa u svakom biznisu, pa i u bankarstvu, LJUDSKI POTENCIJAL je sve. To znaci da u upravi i nadzornom odboru jedne banke treba da budu ljudi bez mrlje u karijeri, sa dokazanim rezultatima iza sebe i sa minimalno 15+ godina iskustva u bankarstvu. U svim ovima bankama koje su propale nije bilo takvih ljudi, niti blizu. Sto znaci da oni nisu mogli da vode te banke i da ih sacuvaju od propasti cak i da su htjeli da rade posteno. To je sve tako jednostavno. E sad se vi zapitajte kako su ti ljudi dosli na te pozicije i ko ih je i po cijem nalogu i interesu imenovovao i eto vam rjesenja za propast Banke Srpske. Nakon toga ljudi koju su glasali i glasajuz za trenutnu politicku elitu na vlasti, a izgubili su pare/posao/nesto trece u ovaj banci, trebaju da se zapitaju KO IM JE KRIV za sve to? A, braco Srbi? Sami ste sebi krivi. Budite ljudi pa to priznajte.

   • zohari

    da li je iko ikad vidio ijedan konkurs kojim su primani radnici u Balkan investment banku? nije ih bilo, vec su to stele, kumske, rodjacke i ine veze. tako je naprimana kurta i murta levata bez strucnih a kamoli moralnih kvaliteta (tako je i u vecini ostalih banaka), koji se sada pozivaju na patriotizam a dok su primali platu cutali su i bili manji od makovog zrna za sve promasaje i nezakonitosti, odnosno iste su po nalogu bespogovorno izvrsavali. i to bi opet radili kad bi dobijali kintu za to. tako je bilo u Bobar banci, tako ce biti i u Novoj banci. i ne samo u bankama. takav je ovaj sufterski narod, koji je sam sebi izabrao vlast kakvu u potpunosti zasluzuje.

  12. Miroljub

   Ima li gdje Zeki, jel se zalila na fakticki odluku za koju fakticki nije znala da ce se iskristalisati 27.4. na osnovu fakticki hibridno predatog prijedloga za likvidaciju 5 aprila. Fakticki je jedino da je politicka kvazielita sve znala jos od 16.11. i samo je otezala. Vecih lopova i lazljivaca nema ni u najgoroj banana republici, ma kakva banana, Mauna Republika. Otezace se jos sa 100 drugih lopovluka u nadi da ce se sto duze odrzati na vlasti ali para nema tako da ce ih vrlo brzo najodaniji napustiti i pokusati promijeniti dresove nakon potvrde njihovih slutnji cetrnaestog maja.

  13. neobavezno

   ako mi je ikoga zao iz ove banke to je mister RADNIK, polupismen, a uprkos svemu arogantan i nekulturan, jadnice mali, da li si ti cuo sta je emotivna inteligencija? To znaci, obrusavaj se na onog ko je kriv za tvoje stanje a ne na prvog ko ti naleti da se iskaljujes

  14. Deda

   Bilo bo lijepo kada bi jos koji detalj saznali sa tih famoznih dogovora sa MMF-om za koji su nam “pregovaraci” rekli da nije tacno kao sto nije bilo tacno da se BS nece likvidirati. Kao na primjer: ukidanje ABRS na entitetskom nivou, otpustanje 8000 ljudi iz javnog sektora i vrlo vazno, samo 4 revizorske kuce i to strane koje je MMF odobrio ce imati pravo da rade reviziju u bankama sto znaci da ce vrlo brzo pod led ici jos banaka i u RS i u FBiH, a vi zakljucite kojih. Ja sam svoju crkavicu za stare dane prebacio kod Tegija u Unicredit, a vidim da tako mnogi razmisljaju, kaze mi prijatelj da se tamo satiru od posla u zadnje vrijeme.

   • Regge

    FBiH ima jako stabilan bankarski sektor.

    Iduće dvije banke su Nova Banka i Pavlović. To je neku noć i Šarović potvrdio za interviju na BHT.

  15. manijaci

   Kukala im majka šta uradiše od banke…pa ovo je nečuveno, sram da ih bude.
   Upropastiše banku koju su, da je bilo volje i manje šuplje priče, mogli bar prodati i koja je mogla nastaviti da funkcioniše…ovako, radnici će na ulicu a imovina na doboš, katasrofa.
   Dokle više da nas lažu i prave se da im stalo do običnih radnika koji žive samo od svojih zarađenih plata, a ne od lopovluka?

   • Zorislav

    Nije njima stalo ni do koga osim do njih samih sto se stalno dokazuje, a vise ne znam ko ovim ljudima moze ista povjerovati. Reorganizacija zeljeznica (MMF-ov uslov) znaci oko 1200 radnika dobija otkaz, to je cifra koja j eustanovljena jos prije dvije godine, posta 800 i vise radnika ce dobit otkaz. Nece se ni pocesati i ladno ce ljude na ulicu, a prethodno ce lagati kako sve cine i onda preko noci objava rjesenja, na RTRS-u jedna recenica o tome i kraj. Oproban recept, a na svojoj kozi ce ga u narednih 3 MMFove godine osjetiti 10000 ljudi. Medju njima naravno niko od familije, rodbine , kumova i prijatelja vladajuce elite.

    • Biti ili ne biti

     Cijela tragedija i jeste u tome, u navedenim institucijama su radile i rade cijele porodice, svako svog kuma, brata, sestru ili sina dovede, i gdje je tu prosperitet? Znaci ne cijeni se stručnost ni kvalitet, nego samo ide po rodbinskoj ili prijateljskoj liniji. Nije ni cudo onda sto se sve to dešava. Tako je sa Zeljeznicom, Postom, a o bankama i da ne pričamo, naprimalo, poprimalo, uglavnom nesposobne i nestručne ljude, koji samo broje dane od plate do plate i vrte palčeve

    • abc

     Kakvi radnici?O čemu vi pišete?Pa koliko je radnika bivših preduzeća od Čajeveca,Celeksa,Mljekare,Duvana, Pivare, Unisa ….itd,itd završilo na ulici ili na nekoj socijali .Pa i ti radnici u tim bankama i samoj željeznici svjesni su da su tu još kratko.Radnici su toliko puta do sada izmanipulisani od svih i svakoga ,da ne znaju šta i kuda.Sve dok se ne pokrene nešto u ljudima,a to se mora desiti jer se već dugo trpi,e onda to više niko neće moći zaustaviti.

  16. Biti ili ne biti

   abc, upravo se o tome i radi, jer sva proizvodnja je sasječena u korjenu, niko ništa ne proizvodi, a svi bi u bankare, u službenike i menadžere, a znanje im je što se vidi iz priloženog na “zavidnom nivou”. Što se Banke Srpske tiče, svi su ćutali, radnici te banke, i dobro im je bilo dok je bilo

   • manijaci

    Nekome i jeste bilo dobro, dobre plate za minimalan rad ali većina vrijednih ljudi nije imala baš neke plate, tako da ne možeš govoriti da je bilo dobro i da su svi ćutali.

   • Sok i nevjerica

    Svuda ljudi cute ako im je dobro i dok im je dobro, a na taj nacin rezim i funkcionise pogotovo kada su budzetski uhljebi u pitanju. Oni ce se sjetiti da nesto nije u redu tek kada im pocnu “proklizavati” plate i onda kada ih vise ne bude ni bilo, tada ce se osvijestiti i shvatiti kako stvari stoje. Zato se rezim i upinje da skrpi budzet i na taj nacin si daje infuziju da opstane jos malo na vlasti, Tu je i oprobani recept patriotizma i nazivanjem izdajnicima svih koji drugacije misle ili govore. Ako je tacno da medju radnicima Banke Srpske ima veliki broj ljudi koje je dovela ova vlast onda ona na njih i na njihove porodice vise ne moze da racuna jer su ih “pustili niz vodu” i jos dodatno odgurali obecanjima da ce ih sacuvati. Znaci proces pucanja sistema glasacke masinerije je poceo i tek ce dobiti svoju kulminaciju mada se rezim nada da ce to amortizovati. Ali MMF nije seoski disko klub i neko ko tek tako daje pare tako da su oni svoju igranku odavno osmislili. razapeli zamku i cekali plijen tako da ce od ove price profitirati i jos kao bonus diktirati politiku kako njima odgovara. Valjda je jasno da MMF ustvari donosi odluke i da suverenitet ne postoji.

    • Zohari

     Kakav sok i nevjerica? Sto je 200 bankarskih bandita koji su radili za kriminalce koji su oprali i izvukli iz RS preko milijardu KM ostalo bez posla? I sto su spickali jos 30 miliona para poreskih obveznika sebi na plate? Ko se od njih bunio, imenom i prezimenom napisao neki tekst, dao izjavu za medije o kriminalu? Niko, ni jedan. Sada se pozivate na vladu, ministre, MMF, litvance? Opet bi vi podrzavali vladu da vam je plata redovna, pa makar jos izvukli za gazde koju milijardu.
     Ne kukajte vi na vladu vec trazite Navickasa i kompaniju i Kvisko i ostale firme putem kojih su pare izvlacene pa njih prozivajte. Vi ste to operativno izvrsavali, eto vam ga sada, izvolite.

     • nije zlato sve što sija

      Sve tačno. Možda im režim nadje posao u drugoj banci

   • abc

    @ Biti ili ne biti
    “Da o tome se radi” ,da je sitematski i planski razorena privreda pa bankarski sektor.Kad se pokrenula privatizacija i radnici počeli ostajati bez posla, najgoru moguću ulogu na našem prostoru odigrala je “intelektualna elita”-e to su pravi izdajnici naroda.Oni su znali šta se ima desiti,jer se sve već dešavalo u regionu,i mogli su privatizaciju usmjeriti u dobrom tj boljem pravcu(Mađarska,Slovenija itd).No najveći dio stručne javnosti,onaj koji nije prišao pljačkašima ,je ČUTAO.Ćutao je i kad su pljačkali Kristal banku ,Banjalučku banku i kada su doveli strane banke.Čutali kad su uništili obrazovanje i počeli štancati diplome .Ćute na koncesije.Ćute izdajnici i sad kada se trči poslednji krug sa mmf,pred slom penzionog i zdravstvenog sistema !

    • janez

     nisi ti odavno bio u Sloveniji, a kad budes, pitaj ih malo kako zive i kako im je prosla privatizacija
     a to sto su Dodik i njegov pajtos Ljubo Klincov alias Kristal banka danas na slobodi mozete zahvaliti Mladenu Ivanicu, danasnjem ‘opozicionom’ lideru

     • abc

      Tačno ,samo prođem kroz Sloveniju.Teško je i u Sloveniju i Hrvatskoj a tek u Srbiji ,ali bolje nego u ovom protektoratu.A Mladen i Dodik se pomažu,ali ne na korist svojih birača,to je bar jasno.

      • janez

       samo je u SLO i HR malo demokraticnije i nema tolike represije, ali na privrednom planu, u Srbiji je daleko najgore jer oni imaju jos gori politicki rezim od Milokradovog i jos goru privrednu situaciju

  17. Biti ili ne biti

   Slovencima i Hrvatima je tako ” dobro” da redovno gostuju u Banja Luci i Beogradu, dodju da se ludo provedu za sitnu kintu

  18. Malo smo se nasmijali

   da se malo podsjetimo…šta li rade Sanja Zubović, odjel pranje novca, Balkan Investment banka, i Tamara Šuševski, odjel pranja novca, Bobar banka?

   one su bile članice Udruženja banaka BiH, Komisije za sprečavanje pranja novca i održavale seminare i edukovale ljude širom države na tu temu, npr. http://www.revicon.info/dokumenti/pdf%20doc/Prezentacija%20UBBiH%20za%20seminar%20Fojnica%2024_252011.pdf

   zašto se sada njih dvije ne oglase i kažu šta su radile, šta su kontrolisale a šta nisu kontrolisale i da li sada one kukaju na državu ili možda im je neko drugi kriv?

  19. prc

   Odlicno!!!! Zvaljavi i nosata su zato i isli u Ameriku em se lijepo proveli i vidjeli svijeta o nasem trosku em su skenjali banku,dok su nas ubjedjivali u suprotno i to onako uvrijedjeno..gdje cete sumnjati u to kakva likvidacija…e prc nam opet!!! I dokle vise danas jedan stav sutra kontrastav a prekosutra ono za sta ih optuzuju ali onako hinjski pokvareno daju izjavu koju me sramota njihove sramote gledati!!!!!!!!!!!

  20. Sta izjavi

   Sta Dodik izjavi pa ovo je sramota od 300 miliona do likvidacije. Sve se prebacuje na agenciju pa i kriminal. Serdaru potpiso il ne potpiso i ti si dio kola koje vodi na Tunjice a za tobom Miljevic, Mićić…. I svi potpisnici kriminala 2012. A zatim vrhuska Zeljkica, Tegeltija i kompanija

  21. KALAUZ BRAT

   Da je bilo sreće, a nije, odgovorni za kriminal u BIB su 2013 trebali završiti u zatvoru…kako litvanci, tako i naši domaći prevaranti!

  22. zonjo

   Zna li iko do kada će se ova situacija razvući, hoće li biti po kratkom postupku ili će potrajati?

  23. Dog

   Kakva je ovo Dodikova kretenska izjava na TVu!?? Nevjerovatno, kakav bezobrazluk i beskrupuloznost! Čovjek nas sve doživljava kao ovce ometene u razvoju.
   Kad bolje razmislim, možda i jesmo…

   • Bot

    “Al Capone – čuvar Srpske” vjeruje već odavno da smo mi zaostali u razvoju.

  24. amir

   Kako cu ja naplatit preko 50hiljada

  25. slavko

   Ja ljudi nisam upucen u to bankarsko go..a.ja sam samo znao odnjet im pare koje sam godinama skupljao od teskog rada poljoprivrede.250000km.koliko vidim sada je likvidacija sutra je stecaj.

  26. Dog

   Ako si zaista 250.000KM ostavio u Banci Srpske, dobićeš isplatu od Agencije za osiguranje depozita u iznosu od 50.000, a preostalih 200 nažalost otpiši. Možda nakon nekog vremena iz likvidacione mase, u zavisnosti od uspješnosti naplate kreditnog portfolija (koji je u toj banci golo go**o) dobiješ još koju hiljadu, i to je to.
   Savjet ostalima: NIKAD ne držite sva jaja u jednoj korpi!

   • Zar i dalje ....

    I ja imam preko 100000,ljudi organizujmo se dajte de se skupimo i tuzimo ih
    Hajde neka neko organizuje to

    • Re

     Narod hljeba nema da jede, a vi tolike paretine imate. Sigurno ste ih pošteno zaradili. Napišite imena da vidimo ko ste, pa da procjenimo jesti li taj novac radom i trudom zaradili. Vidite da je oteto, prokleto, kako vam je došlo tako i otišlo :-)))))))))

  27. slavko

   Ej ti RE nije svako propalica ko ti ljudi se trude da imaju a ne da budu propalice ko ti i da se vesele tudoj nesreci.

  28. kriminalci u vladi

   Ej ljudi sta cekat hajmo strajk napravit jedan veliki.depozitari su vecinski vlasnicista cekat prodaju imovine.u banci je ostalo 171milion.mogu isplatit sve neosigurane depozite.pa nek je nabju onda

   • Zar i dalje ....

    Ti sto govoris oteto prokleto idi to reci dodiku
    Ja sam prodao kucu i odatle pare…. imam porijeklo novca…
    A ti cuvaj da te grom ne sisne koliko si pokvarene duse
    Zlo misliti a dobru se nadati pa upitaj se gdje si ti sa takvim stavom
    A vi depozitari znam kako je tesko ovo sto prolazimo,ja sam za bilo koji oblik protrst tuzba itd samo se moramo skupiti

    • Re re

     Pa gdje živiš kada si prodao kuću, u šatoru, ili imaš više kuća dok porodice poginulih boraca nemaju ni jednu. Treba objaviti spisak depozitara i ispitati im porijeklo novca prije isplate, da se vidi odakle vam novac, kriminalaci

     • Djuro

      Možda je sposobniji od tebe, na primjer. Pametniji, učeniji, obrazovaniji, pa je zaradio više.
      Svi smo jednaki pred zakonom i imamo ista prava, ali neko je vispreniji. Što ne znači da je lopov. Oni koji su kriminalom stekli, treba im se dokazati, osuditi i oduzeti.
      Ta logika koju pominješ je relikt komunizma, gdje je direktor sa VSS imao skoro istu platu kao čistačica. To je gore od ovog što sad imamo i nema nazad.

     • Zar i dalje ....

      Mozda sam imao roditelje koji su radili cijeli zivot vani i stekli nesto,mozda nismo svi lopovi koji nesto imamo,
      Covjece nemoj pricat nebuloze
      Ja nisam kriv sto neki nemaju kuce posla itd itd kriva vam je vlast idi pa nju provociraj i napadaj tamo je kriminal teski al ti to ocito ne smeta
      Smetamo ti mi depozitari sto su nas preko noci pokrali…kako se tako mozes radovat necijoj nesreci svaka ti cast
      Zelim ti sve najbolje a najvise ti zelim da budes manje takva osoba kakvom si se pokazao do sad

      • Re

       Sada reci roditeljima da ti ih ponovo zarade, jer si ih ti potrošio, hahahahahahahaha

       • Zar i dalje ....

        Vidim ja da ovdje nekom treba psihijatar,i to dobar!?Ti si za zaljenje koliko si pokvaren!
        Mozda mi imamo jos novaca,a mozda i dobijemo svoje ,al naj gore je sto ti nit imas mozga nit ces ga imati,to je tako pa se ti sad pusi.
        Napadas ljude ni krive ni duzne,nazivas ih kriminalcima,ono halooooo,jesi ti dobro,a nikog ne poznajes i ne znas licno da tako govoris!Mozda ti nemas nista a mozda su oko tebe kriminalci pa mislis da su svi ljudi takvi,nisi ti dobar nikako jarane.

  29. ITD

   da su valjali išta ne bi propali, samo jadni ljudi koji su uštedjevinu držali u toj banci, kad će im isplatiti pitaj boga? a što se njih tiče, tih nazovi bankara došao đavo po svoje

  30. Simić Ljubica

   Kladim se da ni 10% od ovih ojadjenih depozitara u Banci rpske neće doći na proteste 14 maja. Takva smo mi rasa

   • Djuro

    Što bi sad dolazili depozitari na protest, sad će dobiti pare?
    Neka dođu oni koji su oštećeni a to su radnici i depozitari preko 50.000.

  31. Saska

   Zinulo vam dupe na kamatu od 6%. Eto vam ga sad..

   • stres

    ovaj narod nikada doci pameti, zar nije nista nauceno iz Ljubljanske banke, gazda Jezde, Dafine i ostalog?

  32. car

   Zašto držite preko 50.000KM?
   Ako imaš više para, stavi dio na ženu, roditelje, djecu.

   Ja držim u unicredit, pa sam opet razdvajao po računima, jer sa parama nikad dosta opreza.

   Ako netko kaže da nije znao, onda je glup, a glupani ne trebaju imati puno para

   • Kralj

    Pravo je pitanje…zasto uopste drzati ozbiljnije pare u banci, mizerno ukamacene (cak i ako bi potpuno iskljucili rizik od kolapsa banke)?
    Nas narod voli banke.

  33. dzi

   Zna li iko konacno dan kad ce se ljudi skupiti da trazimo svoje pare.nije svako isti dok jedni sparaju i vole imat.drugi se smjese i gluposti komentiraju.oti sto tako cudese odkud tolike pare oni ce i dalje bit klosari koji zive dan za dan i dolazeci na moja vrata pitajuc imas pozajmicu nemam sta da jedem.

   • Idi sam ako si hrabar

    Pa tebi se po vokabularu i pismenosti vidi da si kriminalac koji je novac stekao na nezakonit način. Ti ne možeš organizovati ni sastanak zajednice etažnih vlasnika, a ne nešto više od toga, jer da možeš ne bi putem blogova pozivao. Kada si toliko pošten i siguran, ti se spremi pa sam idi po svoj novac šta će ti ko……….

  34. car

   U nas su kamate bile dobre, mogao si uhvatiti fiksno 4-5%, a to je po meni solidan prinos, jer nista i ne radis, a rizika nemas.
   Normalno netko je glup pa preko 50.000KM stavi na jedan racun, ali takvih mi nije zao

   • Kralj

    To na oročenu štednju od dvije i više godina i to u par banaka vrlo sumnjive reputacije od koje su dvije propale a trećoj se smiješi sličan scenario (Bobar, Balkan/Banka Srpske i Nova banka). Pasivne kamate su sada mizerne jer bankama ne treba novac (imaju ga viška i nemaju kome plasirati).

  35. legenda

   PODRŠKA RADNICIMA BANKE SRPSKE!

  36. car

   AOD garantira za depozite do 50.000KM,ukljucene i kamate.
   Prema tome mene samo zanima kolika je kamata, a ne kakva je banka.
   Normalno pazim da mi na racunu,zajedno sa kamatama ne bude preko 50.000KM

   • Kralj

    Ne znam šta tebe zanima, mene zanima da ne čekam 6 mjeseci da dobijem svoje osigurane pare kao što deponenti čekaju u Banci Srpske.

  37. Tegi

   Ja svoje milijune drzim u inostranstvu kad razgulim da mi se nadje.

  38. car

   Ali kamata se pripisuje do oduzimanja dozvole za rad.
   Dakle kamata je uredno isla tih 6 mjeseci, a u narednih mjesec dana ce stedise dobiti pare, sa uredno pripisanom kamatom.

  39. Banjalucanin

   Da, ima nepismenih koji komentarišu. “Za njih” se piše odvojeno. Nije “glupi koza” već glupih koza”. Nije “milijon” već “milion”. Nije “će te” već “ćete”. Nije “netrebaju” već “ne trebaju”. Ne znam šta znači “otom kojom”. Nije “navas”, već “na vas”. I nije “ko da školstva nemate” već “kao da školstva nemate”. O velikim slovima,tačkama i zarezima ne bih komentarisao, kao ni o mržnji i nacionalizmu.

   Bravo majstore! Ako stvarno možeš milione zaraditi, vidi se da danas pismeni nemaju šansu u ovom društvu. Sami smo za to glasali.

  40. REALAN

   E prisjela vam likvidacija!
   Ima Boga, sve vidi, vratiće se odgovornim pojedincima za ovo kao bumerang!

   Radnici, izdržite!
   Žao mi je većine njih, pošto sam radio sa njima i znam ih, a zbog pojedinaca mi nije žao što se ovo desilo jer bolje nisu ni zaslužili (da ne pišem pojedinačno, prozivani su dotični u ranijim komentarima)!

   Za vrijedne i poštene radnike, a prvenstveno dobre ljude, naći će se neki posao, mada je ovo vrijeme naopako i bolje prolaze neradnici, poltroni i ulizice…ali, nadati se da će i tome doći kraj!

  41. Budala

   Ovo je tipican dokaz da nam je drzava demokratska. Jer vlast bira narod, koji je vecinski ovakav, isti kao vlast. Svi pricaju jedno, a na drugoj strani mole boga da dobiju kakav posao, da nista ne rade a plata da je redovna. Svi bi volili da su na mjestu da se nesta pitaju, a niko ne voli da uci, skoluje se, muci se na poslu da dobije neke rezultate, naporno radi bez obzira na uzpjeh. Svaka majka u Bosni sanja da sina zaposli u drzavnu sluzbu, i to je cinjenica. Pa sad, mozda je to ok, mozda bi bilo dobro kad bi MMF mogao nekako svake godine da nam odobri kakvih velikih transi, pa da samo sjedimo i uzivamo. Da zaposlimo citav narod u drzavni aparat, pa da se niko ne buni. Iskreno, nama nema izlaza, narod se ne moze promjeniti a on je nosilac svih desavanja zbog ove demokratije, koju smo duzni postovati.

  42. MMF JE PONOSAN NA PETRA MIĆIĆA

   Šta ćemo sada Mićiću, MMF je otkazao aranžman, a tebe uslovio da likvidiraš banku i otpustiš 200 radnika. Bitno je da si sebi i smradu Puhalu plate stavio po 4000 hiljade KM, a radnicima po 800 KM. Šta misliš hoćeš li odgovarati za to smrad jedan. Federacija nije zatvorila ni jednu svoju banku, a sve su gore od naših…

  43. Lezi lebe da te jedem

   Zagrizao je malo previše, bio privremeni, pa sad likvidacioni, pa se lagano priprema i za stečajnog. Što bi rekao Puhalo, ništa ne radiš, plata liježe, a stečaj će trajati godinama. Ali malo su prerano napravili ražanj, a zeko im još u šumi.