Capital.ba

Advokatima 1,5 miliona KM za odbranu RS od Aggarwala

30.04.2018. / 13:27

– Advokati Stevan Dimitrijević, Davorin Marinković, Senka Mihalj i Vladimir Đerić  zastupaće RS
– Na javni poziv stigla samo jedna ponuda
– Ministarstvo:  Imaćemo dovoljno vremena za odgovor na tužbu u cilju osporavanja svih navoda

BANJALUKA – Četiri advokata naplatiće 1,5 miliona KM za zastupanje Republike Srpske u arbitražnom sporu teškom 40 miliona dolara koji su protiv BiH pokrenuli akcionari banjalučkog „Krajina osiguranja“ Naveen Aggarwal i Gupta Neete, saznaje CAPITAL.

Rješenjem ministra finansija RS Zorana Tegeltije grupi advokata u kojoj su Stevan Dimitrijević i Davorin Marinković iz Banjaluke te Senka Mihalj i Vladimir Đerić iz Beograda dodijeljen je posao zastupanja RS u predmetu „Krajina osiguranje“.

Ova grupa bila je jedini ponuđač koji se prijavio na javni poziv Ministarstva finansija.

Ministarstvo finansija raspisalo je početkom marta javni poziv za nabavku međunarodnih ekspertskih usluga, a ministar finansija je 26. aprila donio rješenje o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

„Utvrđuje se da je za najpovoljnijeg kvalifikovanog ponuđača u postupku nabavke pravnih usluga izabran prvorangirani ponuđač odnosno grupa ponuđača u sastavu Stevan Dimitrijević, Senka Mihalj, Vladimir Đerić i Davorin Marinković sa ukupnom konačnom cijenom ponude od 1,26 miliona KM plus PDV ili ukupnom cijenom sa uračunatim PDV-om od 1,47 miliona KM“, navodi se u rješenju.

Navedeno je i da se ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem može potpisati u roku ne kraćem od deset dana od dana kada je ponuđač primio rješenje o izboru.

„Ako ponuđač u roku od 15 dana nakon potpisivanja ugovora ne dostavi bankarsku garanciju za uredno izvršenje ugovora, koja iznosi deset odsto vrijednosti ugovora, taj ugovor će se smatrati ništavnim“, istaknuto je u rješenju.

Vlada RS imenovala tim koji će učestvovati u osporavanju tužbenih navoda

U Ministarstvu finansija RS za CAPITAL su rekli da je početkom aprila održana statusna konferencija na kojoj su usaglašeni uslovi i način ponašanja stranaka u postupku te da je ugovoren i određeni stepen tajnosti kojeg su starnke dužne da se pridržavaju da nebi došlo do kršenja procedure u postupku.

„Pravilima je takođe predviđeno da će tužba u ovom postupku doći na izjašnjenje sredinom juna i biće ostavljen dovoljan rok u kome ćemo imati priliku da damo odgovor na tužbu u cilju osporavanja svih navoda iz tužbe. U međuvremenu Vlada RS je imenovala radni tim od predstavnika svih relevantnih institucuja u Republici Srpskoj koji će učestvovati u davanju odgovora na tužbu i osporavanju tužbenih navoda“, naglasili su u ministasrtvu.

Javnim pozivom koji je Ministarstvo finansija raspisalo predviđeno je da se ugovor zaključuje na period do tri godine, odnosno do završetka spora, a od ponuđača je treženo da imaju iskustvo u zastupanju države ili državnih organa sa područja bivše SFRJ u najmanje dvije investicione ili komercijalne arbitraže, pojedinačne vrijednosti minimalno 40 miliona dolara u periodu od tri godine, kao i spisak izvršenih ugovora koji se odnose na ovaj uslov.

Naglašeno je i da advokatske kancelarije kao i advokati koji u tim kancelarijama rade ne smiju biti u bilo kakvoj vezi sa tužiocem.

CAPITAL je prvi objavio da su indijski državljani Naveen Aggarval i Gupta Neete te njihova kompanija Usha Industries iz Nju Delhija 18. septembra prošle godine podnijeli zahtjev za arbitražu protiv BiH po pravilima UNCITRAL-a, a u skladu sa Sporazumom između BiH i Indije o unapređenju i zaštiti investicija.

Pravobranilac RS Mlađan Mandić rekao je ranije da će Vlada RS  vjerovatno voditi kompletan postupak, a da će Pravobranilaštvo BiH imati samo nadzor nad tim, s obzirom na to da se radi o preduzeću koje je u vlasništvu RS.

U tužbenom zahtjevu Aggarwal i Gupta Neete tvrde da su netačne informacije koje su o „Krajina osiguranju“ bile navedene u prospektu prilikom emisije akcija, a koje su oni kupili. Istakli su da su tek nakon kupovine saznali da je cijena akcija bila “naduvana” i da nije odgovarala stvarnom stanju.

Istovremeno, u RS se vodi i krivični postupak protiv Naveena Agarwala koji se sumnjiči za zloupotrebu položaja u “Krajina osiguranju”.

Naveen Aggarwal i Gupta Neete su krajem 2015. godine, za 6,9 miliona KM kupili većinski paket akcija „Krajina osiguranja“, a odmah po preuzimanju donijeli su niz spornih odluka zbog kojih su bili pod konstantnim nadzorom Agencije za osiguranje RS, a kasnije i Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Društvo je jedno vrijeme bilo i pod vanrednom upravom zbog nezakonitosti koje su počinili vlasnici iz Indije, a nakon što je i Komisija za hartije od vrijednosti RS utvrdila da su Aggarwal i Gupta Neete djelovali zajedno pri kupovini, obavezala ih je da objave ponudu za kupovinu preostalih akcija „Krajine“. S obzirom na to da to nisu učinili zabranjeno im je pravo glasa na Skupštini akcionara, a upravljanje ovim društvom ponovo je preuzela Investiciono – razvojna banka RS kao najveći pojedinačni akcionar.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Advokatima 1,5 miliona KM za odbranu RS od Aggarwala

  1. Posmatrač

   E, moji stručnjaci iz Vlade.
   Svako malo neki više milionski spor koji ste napravili, pa se vadili, i na kraju izgubili.
   Naravno platili javnim parama, pa opet ponosno u nove štete.

  2. Mira

   Srediće to teta direktor.