Capital.ba

Addiko banka “vođenje” neaktivnog računa naplaćuje 15 maraka mjesečno 

13.08.2020. / 13:55

BANJALUKA – Banke u Republici Srpskoj slobodno mogu da utvrđuju visinu provizija u platnom prometu, s obzirom da ih zakon u tome ne ograničava. Prema ocjenama klijenata pojedine banke to zloupotrebljavaju i obračunavaju neopravdano visoke naknade, iako računi miruju.

Addiko vođenje računa

Iz nevladine organizacije Spona ostali su zbunjeni nakon što im je Addiko banka sa njihovog računa u posljednja dva mjeseca “skinula” 30 maraka. Kako kažu, račun je neaktivan već duže vrijeme, pa im je nejasno po kojem osnovu se banka naplatila. Tvrde i kako je sve urađeno bez da su prethodno obavješteni, te da se ranije ništa slično nije dešavalo.

Pojašnjavaju kako im izvještaji dolaze elektronski, zbog čega duži period niko nije išao u banku. Naime, njihovi projekti se finansiraju od grantova prema kojima apliciraju i račun djeluje dok ima sredstava, a onda ide u fazu mirovanja do nekog novog projekta, što je bio slučaj sada.

Iz izvoda koji su dostavili portalu CAPITAL stoji kako je posljednja aktivnost na računu bila još početkom juna prošle godine.

Međutim, banka je skinula novac za vođenje neaktivnog računa. Bili smo šokirani, jer pritom nas nije upoznala sa promjenama tarifa i naknada, a u bazi imaju naš broj telefona, poštansku i elektronsku adresu. Drugo, naš ugovor nema tu stavku, što znači da nam je banka morala ponuditi aneks ugovora”, rekli su za CAPITAL u Sponi.

Dodaju kako je račun otvoren još prije 16 godina, za vrijeme dok je Addiko poslovala kao Hypo banka. Preko tog računa su realizovani brojni projekti, a problema ni nedoumica nije bilo.

Ovo je klasična pljačka uz podršku nadležne agencije koja ništa ne radi da se to spriječi. Kao udruženje koje se bavi humanitarnim radom i realizuje brojne projekte od koristi za cijelu društvenu zajednicu, ovo vidimo kao svojevrsnu kočnicu. Ako se otimačina nastavi većina nas u Sponi će tražiti kolektivnu vizu od bilo koje zemlje koja će nam omogućiti normalne uslove za rad i život”, zaključili su u NVO Spona.

Sa druge strane, iz Addiko banke kažu da svoje klijente o bilo kakvim promjenama koje se odnose na izmjene po pitanju naknada, redovno informišu, tako da uvijek imaju sliku o trošku koji će imati za određene servise koje koristi.

Ako je od momenta sklapanja ugovora došlo do izmjene naknade definisane u ugovoru, banka ima obavezu obavještavanja klijenata. Zakonska je obaveza banke da klijenta obavijesti o izmjeni naknade i ostavi mu dovoljno vremena da klijent reaguje prema banci u slučaju neslaganja sa izmijenjenom naknadom, te otkaže uslugu koju koristi, u ovom slučaju račun”, poručuju iz Addiko banke.

Dodaju kako su troškovi za vođenje računa jednaki i za aktivne i neaktivne račune, te obuhvataju trošak tehničkog održavanja računa koji banka plaća dobavljaču bankarske aplikacije, kao i trošak administracije računa u centrali banke.

Ako je za utjehu, jedina dobra stvar za Sponu u vezi sa njihovim računom je to da banka njihov račun neće odvesti u minus, odnosno naknadu će naplaćivati samo dok na računu ima sredstava.

Naime, banka razlikuje da li je klijent imao aktivnosti po računu u mjesecu za koji se naplaćuje naknada ili nije.

Ako nije bilo aktivnosti, a račun salda je 0, naknada se neće naplatiti, odnosno račun neće biti doveden u negativan saldo. U slučaju da je klijent imao transakcije po računu u posmatranom mjesecu, naknada za vođenje računa će se naplatiti bez obzira da li će račun otići u minus, a taj minus će se namiriti po prvom prilivu sredstava.

Iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske, a koja kontroliše i nadzire ovu oblast potvrđuju da ne postoji zakon koji je propisao visinu naknada, te da je bankama na volju ostavljeno da ju utvrde.

Zakonskom regulativom nije propisana visina naknada za korištenje usluga platnog prometa. Banke su dužne da učesniku u platnom prometu prije zaključivanja ugovora, stave na raspolaganje u pisanoj formi ili elektronskom obliku potpune i jasne informacije o svim bitnim uslovima korištenja usluga”, kažu u agenciji.

Pojašnjavaju kako se račun smatra neaktivnim ako u periodu od godinu dana i duže od strane vlasnika nije bilo nikakvih aktivnosti u koje spada i deponovanje i povlačenje sredstava. Bankama koje naplaćuju vođenje neaktivnih računa, preporučuju da to više ne rade.

Preporuka Agencije za bankarstvo Republike Srpske da banka, nakon što se račun proglasi neaktivnim ne naplaćuje naknadu za vođenje istog”, poručili su oni.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Addiko banka “vođenje” neaktivnog računa naplaćuje 15 maraka mjesečno 

  1. AUZC

   Svojevremeno je, čini mi se baš Addiko banka, zaračunavala tu mjesečnu naknadu na neaktivne račune i kada nemaju novčanih sredstava pa su odlazili u minus.

   A što se tiče Agencije, njihova uloga je izgleda čisto estetska. Oni kao institucija koja nadzire bankarski sistem nema ovlaštenja da zaštiti građane ovog društva od visokih provizija za neke najbanalnije stvari, a sve pod parolom “građani će izabrati najpovoljniju uslugu za sebe”. Neće! Kad je nivo cijena bankarskih usluga već visok, ne možete izabrati nešto jeftino. To je između ostalih i jedan od razloga zašto u siromašnoj zemlji kakvi jesmo većina građana ni nema bankovni račun, već se samo gotovina forsira.

  2. Marko

   Pa sto ne ugasi racun ako nema prometa. Auto stoji na parkingu ne vozi se ili odjavis ili placas registraciju pa ako ti se vozi vozi.

   • Direkt

    Jeste, samo da bi raskinuo ugovor, valja platiti ono što ne piše u ugovoru i uz to platiti i naknadu za zatvaranje računa i ponovo otići u CIPS i platiti za običnu potvrdu o prebivalištu, pa u neku drugu banku, gdje takođe naplaćuju troškove održavanja računa i ćaskati opet sa bankarom kako bi otvorio račun, a ako nećeš otvarati novi račun, onda ni pravni subjekat ne može funkcionisati, možeš jedino da radiš na crno, pa onda rizikuješ novčanu kaznu, a ako nećeš da rizikuješ novčanu kaznu, onda moraš da pored računa zatvoriš i pravni subjekt, što, da da i to košta, sve košta. Bogat je onaj ko nije imao puno ili nikakvog posla sa ovom ludom državom i njenim još luđim zakonima, a prije svega sa najluđom vlasti u Evropi, a možda i u svijetu.

    • Aleksa

     Za direktasa, u pitanju je vodjenje racuna za PRAVNA lica. Procitaj clanak pa upali mozak jer ako je racun neaktivan ne znaci da banka nema troskova oko tog racuna ali to znaju samo bankari a ne jajare neke iz udruzenja ili dr.

     • Direkt

      Imaju sigurno trošak, samo što nemaju nikakav trošak na osnovu održavanja računa, što dokazuju i mnoge banke u EU, koje ne naplaćuju tu uslugu, dok kod nas sve banke to rade, sve osim jedne (BBI banke).

  3. karac

   ima li iko normalan da se pojavi napravi online banku i preuzme vecinu malih klijenata? ponudite kao Telenor u Srbiji besplatno vodjenje racuna, karticu i aplikaciju i odose klijenti od klasicnih banaka
   ajmo krimosi sa opljackanim parama imate novca za licencu usemite se uradite nesto korisno i za sebe i za gradjane

   • Direkt

    Kod online banaka zapelo se kod elektronskog potpisa, kao i kod toga što naš bankarski sistem ne poznaje video poziv kao način ili kao jedan od načina upoznavanja banke sa klijentom. Kada se te dvije stvari uvedu u naš pravni i bankarski sistem, biće i preduslova za osnivanje online banaka, koje su nesumnjivo povoljnije nego tradicionalne banke, pošto, usljed glavnog fokusa na internet, nemaju gomilu (skupih) poslovnica, tako da ne naplaćuju osnovne usluge, poput mjesečnog održavanja računa, mjesečnog održavanja kartice, mjesečnog održavanja za internet bankarstvo, dok neke takve banke idu čak dotle da ne naplaćuju ni proviziju za povlačenje novca sa bankomata posredstvom kartice i imaju još neke druge povoljnosti. To sve kod nas nažalost neće još dugo biti, zbog dva najobičnija razloga, koja su preduslov za sve to.

    Sponi predlažem da raskine ugovor sa dotičnima iz Addiko banke i pređu u BBI banku. To je ujedno jedina banka u BiH, koja ne naplaćuje održavanje tekućeg računa, barem je tako za fizička lica, ne znam kako je za pravna.

    Nažalost, država je u službi interesa velikih inostranih banaka, a na štetu naroda, čim ne mogu da zaštite narod od najosnovnijeg problema, koji je koštao mnoge građane u BiH novaca i tu Spona sigurno nije jedina oštećena, pošto mnogima su banke naplaćivale održavanje računa čak i kada su imali 0 KM na računu, gurajući ih na taj način u minus (dug), što je nesumnjivo lopovska praksa i dobro bi bilo kada bi neko se udružio i tužio banke zbog ovog ponašanja ili “podigao buku”, pošto ovo ako nije protivzakonito, ovo je nesumnjivo loša praksa, zbog koje su u nekim zemljama, banke zbog dobile zabranu da to rade. Tako je kad šira javnost pritisne.

    Što se tiče samog interesa za pokretanje takve banke, vjerujem da ga ima (i sam sam veoma zainteresovan za to, pošto to je čak i mnogo bolje, nego tradicionalno bankarstvo, između ostalog i zbog Korone), samo dok država se sjeti da i narod postoji, bojim se da proći će još mnogo vode rijekom Savom (ne bojim se, već znam i nažalost gotovo nikad ne promašim i da je to kladionica, ja bih bio bogat čovjek).

    • karac

     kako pa elektronski potpis je uspjesno rijesio sefildski student ministar bez portfelja u mozgu Rajcevic ima 10 godina i vise sve se moze izjave i novinski clanci trpe sve

     • janjetina svima

      a kad se predje na online banku, sta ce onda pricati debeli polucelavi direktori banaka? hoce li onda nositi kravatu preko stomacine kad budu imali video poziv?

  4. Mile Todorovic

   Ja na sud ne mogu imam posla u Doboju nadgledam kupljenje sljiva, branje kuruza,a trebam i drva cjepati za zimu tako da ne mogu stici.

  5. Gacko

   U poslovnici Gacko radnici ojadili Addiko banku za oko 400 000 KM skidaju sa racuna stednje klijenata i tako da je banka morala sve to da namiri klijentima, tako da je razumno da se naplacuje sve pa cak i racuni koji NEAKTIVNI.
   Mora narod da pimogne nekako banku.
   Mi smo otisli u penziju a niko iz Addika nije primjetio da smo odstetili klijente za 400000KM.

   • Advokat

    Addiko banka sve vise podsjeca na kupleraj a ne na banku…a nekad je ta banka bila institucija za primjer.

   • Jahorina

    A sta je tek sa presudom u korist hotela Vucko, to u Gacku je sica, jadnija je uprava Adiko banke iz Audtrije koja ne moze naci bolji menadzment u BIH od Sanele Pasic i ostalih

  6. Direkt

   Addiko banka, kod nas 2+2=4, a može i 30. :)))

  7. Vrli pitac

   Je li neko trazio obrazlozenje za tako visoku naknadu vodjenja racuna? Kakva i je samo struktura tog troska?

   • Advokat

    Obrazlozicete ma sudu Vi kako ste i na osnovu kojih kriterijuma postavili direktoricu poslovnice Starcevice Natasu Radlovic, a bilo je boljih kandidata.

  8. 15 km

   pocela prica oko racuna i 15 km, a zavrsila ko je s kim u krevetu. joj banke i radnika i komentara

   • cvaja

    ko se u Republiki Sumskoj zaposlio ako ne preko kreveta, kumstva ili stranke?
    mozda 20%
    od banaka institucija klinika i ostalog

    • Banja Luka

     Nemoj da vrijedjas moju Republiku

  9. PR menadjerica

   Postovai ja sam sad zavrsila sa poslom i uzimam rijec da izrazim negodovanje povodom netacni mediskih navoda koji su navedeni u ovom clanku naime ako ste vi potpisali ugovor o racunu tojest o vodjenju racuna za vase udruzenje onda je tamo decidivno objasnjeno u kojim je situaciama moguce da banka ima naknadu koja joj pripada i jos jedna stvar za sve bankarske naknade je nadlezna regulatorna agencia dala odobrenje prema tome vi nemate pravo da se zalite mislim mozete se vi zaliti to vama niko nebrani ali vasa je stvar da upravljate sa vasim racunima a nasa da se naplatimo ako vidimo da mozemo toliko od mene

   • nezaposlen

    citam ove komentare, primate li u toj banci radnike? pristajem i na minimalca ako ima toliko redovnog sexa u radno vrijeme

    • Village People

     :)))

   • Direkt

    Ništa gospodo iz Spone, platite im ta dva mjeseca, zatvorite račun i ćao đaci. Njihov gubitak.

  10. Sramota

   Ovakvi komentari i radnici su sramota za Addiko banku. Čak i tamo gdje se osjeti ironija.
   Ako ima neko normalan od radnika neka ostavi neki komentar da bar malo unese profesionalizma.
   Terminologija, pismenost, komentari…. su sramni.

   • Banja Luka

    Zalite se upravi banke u Austriji, imate predsjednika uprave i clanove uprave Adiko banke u Austriji

   • Sarajevo

    Stavovi radnika su produkt uprave banke, ništa nije slučajno, tražili ste gledajte

   • Banja Luka

    Kakvo nagrađivanje, nama daju mrvice a sebi uzimaju prave bonuse, pa nismo mi više budale da rintamo za siću dok neradnici uzimaju prave bonuse. Samo se treba žaliti upravi u Austriju, ali isključivo anonimno jer je uprava znala da se sveti bivšoj radnici zato što se žalila upravi u Austriju.

  11. Banja Luka

   Mozes da zamislis koliko su ovi radnici nezadovoljni svojim kolektivom

   • Uros

    Ma jebes sud, bolje da vas nema nigdje, samo ce te napraviti stetu na sudu

  12. Uros

   Tako je Mile

  13. Bec

   Dosla je nova uprava Adiko grupe, pa bi uskoro trebala doci i nova uprava Adiko banke u BiH, a sadasnju upravu najbolje da povede Razvan Munteanu sa sobom.

  14. Bec

   Ovo je dokaz koliko je tu nezadovoljnih radnika a ima ih mnogo vise od broja clanaka

   • novinari

    brisete najvaznije komentare, pa vidite li da narod samo zeli da zna ko koga stanca u adiko banci i ko je kome u brak usao hahaha

    • Mile Todorovic

     Direktore Mile sto se Vi brisete komentare gdje se pise da kupite sljive, berete kukuruze i cijepate drva.
     Jel necete da vide gradjani, da kad nekog zaposlite trazite da Vam cijela porodica te radnice bude Vas najamni radnik???
     To citavo Vase selo u Doboju zna.

     • karac

      ma to su odozgo sa petog sprata zvali ovaj odmah mora obrisati inace tuze tako mi to radimo e pa drugovi sta bih ja sve mogao napisati samo banka nije drzavna vec u krajnjoj liniji privatna pa ako to vlasnici tolerisu neka im

  15. Celinac

   Pa ovaj gospodin Kosta dobio 2, on je izgleda veci kapacitet.

  16. MOLBA

   Molim portal Capital da izvrši brisanje neprimjerenih komentara u vezi sa odnosima zaposlenih u Addiko banci.
   Nepostupanje narušava kredibilitet ovog portala, a komentarisati ovu banku i njene zaposlene je ispod svakog nivoa.

   • Banja Luka

    Komentari nemaju nikakvu vezu sa kredibilitetom ovog portala, komentari čitalaca su sastavi dio svakog portala pa i ovog, a to što pojedinci svašta pišu to pokazuje koliko je uprava banke srozala nivo kolektiva.

   • Sarajevo

    Kakve veze komentari čitalaca imaju sa portalom

   • Senada

    Nemogu komentari narusavati kredibilitet ovog portala, ovaj portal radi profesionalno, a komentari su slobodno iznošenje stavova čitalaca

   • Ljiljana

    Ovi komentari su djelo posjetilaca ovog portala a ne novinara portala, tako da se uprava Adiko banke treba da zapita

   • Mara

    Ne komentarišu ovo novinari portala nego gospodo Vaši radnici i to pokazuje koliko je to sve jadno u našem društvu i kako se napreduje u Adiko banci

    • Pecenko

     Lažeš Božidare vidio sam te sa jednom našom

   • Mario

    Ha ha ha, ovo je baš po pravu velikog pravnika Božidara iz Adiko banke

  17. Miroslav jedno ministarstvo

   E kad bi neki u ministarstvu finansija, poreskoj i privrednoj komori progovorili, ono sto se desava u toj banci bi bila mala maca sta je ovamo. Imam posla sa bagrom koja je zaposlena tamo, i ja sam jedan od njih, ali ja sam dobio posteno preko stele posao, plata nije neka ali se i ne radi puno to je ok. Ali ne moze se vise gledati tih spodoba koje su zaposljavane ko zna kako, ne znaju se ni ponasati i nikad im nije dosta. Slobodan dan za slavu pa za posluzivanje pa stari godisnji novi godisnji pa poslovni putevi a nista se ne rjesava. Sad se nece moci zivjeti pred izbore i tako svake 2 godine se tesko stice taj drzavni hljeb zato vi u bankama sto imate te hiljade maraka primanja za to i trpite taj stres sve ima svoju cijenu.

  18. Ja

   Samo domace banke.
   Strane banke nek kupe prnje i nek idu odavde.
   Vise volim dati nasim bogatasima koji ce trositi novac u nasoj napacenoj drzavi.

   • Direkt

    Ovi naši su još gori.

  19. kole

   ko je sad taj nedic neki novi direktor ?

   • Bozo pravnik

    Nije Nedic direktor je Mile Todorovic poznatiji kao Mile seljak iz Doboja.
    Kod naseg direktora Mileta Todorovica se kupe sljive i sijeno i beru kukuruzi.
    Javna je tajna da se Mile stidi sto su mu opanke nosili caca i mater i sto je jeo samo sir, kajmak i jaja.

   • Ilija

    Sramota sta se sve pise o Addiko banci koliko sexsa i afera medju radnicima, a tek to sto se tice tog Mileta Todorovica je, l to normalno da se radnici banke koriste kao najamni radnici za seljacke poslove.
    Znaju li vlasnici banke za ove stvari, strasno da radnici moraju kupiti sljive i sijeno direktoru Miletu da bi dobili bonus i napredovali.

    • Radnik

     Taj isti Mile Todorovic na sastanku regije voditeljima poslovnice predlaze da radnike trebaju bicevati , i ko ne ostvari predlaze da se na radnike galami i da se trebaju dovoljno bicevati.
     Tako Mile Todorovic u banci se ponasa kao da je stala.
     Selo iz covjeka ne mozes istjerati, moze otici sa sela u grad al ostaje seljacki mentalitet.

     • Ljiljana

      U kojoj filijali Addiko banke mogu da porucim 30kg sljiva za pekmez sa imanja Mileta Todorovica da ne idem u Doboj, prebacite to u nekz od Addiko banaka u Banjaluci.

      • Nezadovoljni radnici

       Odlazi Mario Ivankovic ali bez odlaska ili rotacija sa raznih pozicija sadašnjih direktora i sefova nema napretka ni voljom za radom, bili smo velika banka u BiH, a sada smo mala sa trendom da budemo još manja.

       • Nezadovoljni radnici

        Agencija za bankarstvo je bila u kontroli Adiko banke ali ce opet biti jer smo od radnika dobili nove informacije.