Capital.ba

Budžet Srpske iscijeđen, nema para za višečlane porodice i mlade parove

13.12.2022. / 14:01

BANJALUKA – Razbacivanje novca na jednokratne pomoći glasačima uoči izbora, iscijedilo je budžet Srpske toliko da sada nema novca ni za finansijsku pomoć višečlanim porodicama ni za subvencije za stambene kredite mladim bračnim parovima. 

FOTO: Pixabay

Kako su za portal CAPITAL ispričali korisnici ovih naknada, finansijska pomoć od 750 maraka za višečlane porodice posljednji put je isplaćena u oktobru, dok je ona za stambene kredite na račune legla 29. septembra.

Da će biti kašnjenja nisu ni znali, niti ih je iko o tome obavijestio.

“Posljednja uplata za subvencije za stambene kredite na račun mi je legla 29. septembra. Od tada ništa. Prošla su dva i po mjeseca. Takođe, mi pojma nemamo za koji mjesec nam to kasni, jer nikada ne navode precizno”, kaže jedan korisnik.

Inače, pravo na subvenciju u iznosu od jedan odsto kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove je zagarantovano pravo koje se koristi do konačne otplate.

Roditelji u višečlanim porodicama kojima naknada od 750 maraka itekako znači, strahuju da bi se kašnjenje moglo otegnuti toliko da pređe u drugi mjesec.

“Do sada su naknade za višečlane porodice bile do 28. u mjesecu. Tako je bilo i sa posljednjom. Ali, 28. novembra ona nije uplaćena niti se to dogodilo do danas. Nisu nas obavijestili da će uplaćivanje kasniti, ni zašto. Čak i 15 dana kašnjenja je mnogo, a ako potraje, preći će u novi mjesec”, rekao je jedan od roditelja iz porodice koja prima ovu naknadu.

Jasno je da novca nema, ali kakvo je stanje u budžetu pokazuje užurbano, da ne kažemo, panično zaduživanje Vlade Republike Srpske koja je u posljednjih 15 dana donijela čak tri odluke kako bi se barem privremeno spasila finansijske dubioze.

Panično zaduživanje Vlade Srpske

Vlada će za još 20 miliona KM zadužiti Srpsku aukcijom trezorskih zapisa koja je planirana za 20. decembar.

Vlada zadužuje Srpsku za još 20 miliona KM

Prije toga donesena je odluka o emisiji dugoročnih obveznica takođe od 20 miliona, dok je prošle sedmice donijela i odluku o prihvatanju kreditnog zaduženja od čak 214 miliona KM od mađarske Izvozno-uvozne banke.

Srpska uzima od Mađarske kredit od 214 miliona KM za krpljenje budžeta!

Srpskoj u idućoj godini na naplatu dospijeva dug od 1,15 milijardu KM, a u taj iznos su uračunate i obveznice iz 2018. godine koje je Vlada prodala na Bečkoj berzi.

Ipak, to nije spriječilo vladajuće da uoči izbora na sve strane razbacaju skoro 160 miliona maraka takozvane jednokratne pomoći i nasumična povećanja plata.

Dok Srpska vraća milijardu KM, Dodik dijeli 160 miliona

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS kažu da će naknada za subvencije za stambene kredite biti uplaćena do kraja ove sedmice, a da sve ostalo zavisi od toga koliko će para biti u budžetu.

“Do kraja tekuće sedmice biće uplaćene subvencije za jedan mjesec, a zatim i za preostale mjesece u zavisnosti od dinamike raspoloživosti budžetskih sredstava”, rekli su nam, ali nisu precizirali za koji mjesec.

Mjesečni trošak za ove namjene je promjenljiv, kažu, što je uslovljeno visinom kamate za kredit svakog pojedinačnog korisnika. Za mjesec oktobar 2022. godine ukupan iznos za isplatu subvencija je 189.594,20 КM.

Dodaju i to da nisu sve banke dostavile spiskove za novembar 2022. godine.

“Isplate finansijske pomoći za nezaposlene roditelje četvoro i više djece, idu planiranom dinamikom. Do sad su isplaćene dvije finansijske pomoći i to za mjesec septembar, kao i za mjesec oktobar. Trenutno se vrši unos u sistem trezora za mjesec novembar, te se isplata očekuje u narednih 15-ak dana”, kažu u ministarstvu.

CAPITAL: Andrijana Pisarević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Budžet Srpske iscijeđen, nema para za višečlane porodice i mlade parove

    1. Superhik

      Najbolje uvedite da plaćamo ekstra porez na subvencije, na isti način kao što ste nas izmjenama Zakona o porezu na dohodak uslovili da moramo birati između subvencije i poreske olakšice na stambeni kredit, čime ste obesmislili sam konkurs i značaj subvencije!

    2. mile

      Glasali ste za Prointer, dobili ste prointer, šta sada hoćete?

    3. Korisnik subvencije

      Posljednja subvencija je uplacena krajem septembra za jul. Dakle, kasni se 4 mjeseca. Pred izbore su uvijek isplacivani svi zaostaci, a sad je to otislo u jednokratnu pomoc.