Capital.ba

Banjalučke vaspitačice idu u generalni štrajk?

07.10.2022. / 12:00

BANJALUKA – Nakon što su nedavno održale jednočasovni štrajk upozorenja, banjalučke vaspitačice iz javnih vrtića uveliko se spremaju za generalni štrajk, s obzirom da im gradska uprava nakon brojnih obećanja nije povećala plate, saznaje portal CAPITAL.

FOTO: Pixabay

Podršku u svojim namjerama one su sinoć dobile u Domu sindikata na sastanaku sa predstavnicima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, a koji su takođe za ideju da se ide u radikalnije mjere.

Uvijek smo za dogovor i razgovor, ali do momenta dok to ima smisla i dok postoji neka mjera. Saglasni smo sa kolegama da se treba ići u radikalniji vid borbe”, kaže za naš portal predsjednik Sindikata Dragan Gnjatić.

On podsjeća kako se plate vaspitačima u Banjaluci nisu mijenjale 17 godina, dok je većina lokalnih zajednica u Srpskoj to uradila.

Postalo je degutantno dopisivati se sa poslodavcem, gdje para nema, a stižu samo obećanja. Nas politika ne zanima, interesuje nas samo bolji materijalni status zaposlenih”, zaključio je on.

Snježana Markić Stojaković iz sindikata Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka kaže kako ništa nije definitivno odlučeno, ali da su radnici na jučerašnjem sastanku izrazili veliko nezadovoljstvo.

U toku iduće sedmice sindikalni odbor će razmotriti stavove radnika i donijeti zaključak da li ići u generalni štrajk ili ne“, kazala je Markić Stojaković.

CAPITAL saznaje kako se većina vaspitačica po vrtićima izjasnila za štrajk, ali i dalje jedan manji broj radnica je neodlučan.

Vijest o njihovim namjerama sigurno neće obradovati roditelje. Mnogima je i jednočasovna obustava rada koja se desila 21. septembra napravila ogromne probleme.

Gradski menadžer Bojan Kresojević kaže da je gradska uprava uradila sve da dođe do povećanja plata.

Odgovornost prebacuje na Skupštinu grada koja treba da usvoji rebalans budžeta.

Rebalans je spreman za narednu sjednicu koja bi trebala biti održana krajem oktobra. Njime je predviđeno dodatnih 350.000 KM za plate vaspitačicama”, kazao je on.

CAPITAL: V. Popović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!