Capital.ba

Banjalučki „Vodovod“ se zadužio za milion KM

07.10.2022. / 16:15

BANJALUKA – Uprava banjalučkog „Vodovoda“ je ove godina podigla kredit od milion KM da bi, nakon skoro decenije, mogla kupiti prve radne mašine.

vodovod banjaluka

Izvor: Gerila.info

Kako je ranije CAPITAL pisao preduzeće je u prvih šest mjeseci ostvarilo gubitak od blizu pola miliona KM, a negativan trend se nastavlja i dalje.

Vršilac dužnosti direktora „Vodovoda“ Predrag Duduković je potvrdio da se ovo preduzeće zadužilo i napomenuo da se radi o namjenskim sredstvima, koja se ulažu u „Vodovod“.

Bager i solarni paneli

„Za investicije se uvijek uzima kredit, rijetko se za te namjene uzima novac iz tekućeg poslovanja. Zašto je potrebno? Kada je u pitanju mehanizacija, devet godina nije kupljen nijedan kamion ili bager“, rekao je Duduković  i dodao da je bager već kupljen, dok je za kamion završena procedura nabavke, te se čeka isporuka.

„Nabavka mehanizacije znači brži angažman na kvarovima i izgradnja mreže, a osim toga uvešćemo neke usluge, koje će nam obezbijediti prihode“,  kazao je Duduković.

Objasnio je da su dio zaduženja i zamjena pumpe na vodozahvatu koja je stara 40 godina.  Dodao je da je raspisan tender za nabavku pumpe.

U milion maraka kredita ulazi i nabavka solarnih panela.

„Projekat je završen i čeka se izdavanje građevinske dozvole. Nakon izdavanja građevinske dozvole krećemo sa radovima i nadamo se da ćemo u idućoj godini instalirati panele i da ćemo moći koristiti benefite“, kazao je Duduković.

Objašnjava da ulažu u solarne panele „kako bi se smanjili troškove potrošnje električne energije“.

„Naši troškovi za struju samo u ovoj godini su skočili za 500.000 KM i oni otprilike na godišnjem nivou iznose tri miliona KM. Izgradnjom solarnih panela ostvarićemo uštede na potrošnji električne energije od 120.000 KM“, kazao je on.

Poslovanje u minusu

Kada je u pitanju poslovanje „Vodovoda“, Duduković priznaje da se nastavlja negativni trend, ali da nemaju problema sa poslovanjem.

„Ove godine, ne našom krivicom dobili smo umanjenje prihoda od 1,2 miliona KM, zbog odluke Ustavnog suda RS o ukidanju naplate naknade za mjerno mjesto. Sa druge strane povećali su se troškovi. Na primjer kod goriva smo imali povećanje troškova od 200.000 KM zbog povećanje cijena ovog energenta. Na to nismo mogli uticati. Na ono što smo mogli uticati su javne nabavke gdje smo napravili uštedu od pola miliona KM te povećali naplatu za šest odsto“, kazao je Duduković.

Kazao je da će i na kraju trećeg kvartala „Vodovod“ imati negativan poslovni rezultat, ali da u ovom momentu ne može reći koliko će on tačno iznositi.

Cijenu vode vratiti na staro

Duduković ponavlja stav da se finansijska situacija u „Vodovodu“ može popraviti ako se cijena vode vrati na staro.

„Prije nekoliko mjeseci smo poslali zahtjev Gradu da se uradi korekcija cijena i sada čekamo da vidimo šta će biti. Sve zavisi od odluke Skupštine grada Banjaluka, a kao što je poznato politika je dosta umiješana u sve“, kazao je Duduković

Ustavni sud RS je krajem februara proglasio neustavnom naplatu mjesečne naknada za mjerno mjesto koju je “Vodovod” naplaćivao građanima od 2019. godine. Odbornik PDP u Skupštini grada Banjaluka Milko Grmuša je podnio inicijativu Ustavnom sudu RS da se ukine ova naknada.

Predrag Duduković je imenovan na ovu poziciju krajem avgusta prošle godine. On je zamijenio dugogodišnjeg direktora Zorana Popovća, koji je kadar SNSD i na tu poziciju je imenovan za vrijeme prethodnog gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića.

CAPITAL: Vesna Popović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!