Capital.ba

Traže veće cijene hrane i pića za gladne političare

06.10.2022. / 12:08

SARAJEVO – Služba za zajedničke poslove BiH koja upravlja ugostiteljskim objektima u državnim institucijama traži od Savjeta ministara BiH da usvoji novi, korigovani cjenovnik hrane i pića, usklađen sa inflacijom i rastom sirovina na tržištu. 

FOTO: Pixabay

Kažu da je sa postojećim cijenama, koje se nisu mijenjale od 2005. godine poslovanje neodrživo.

Međutim, i pored poskupljenja, cijena hrane i pića za političare i državne službenike i dalje će biti jako niska za njihove plate koje su iznad prosjeka.

Sa druge strane obični građani rijetko gdje mogu ručati i nešto popiti po tim cijenama.

Kada su jela u pitanju, kod političara veoma popularna teleća supa koja je do sada bila jednu marku, po novom prijedlogu, koštaće 1,5 KM.

Za isti iznos poskupila je i Begova čorba, koja će se po novoj cijeni plaćati dvije, umjesto dosadašnjih 1,5 KM.

Cijene se mijenjaju i za jela sa roštilja. Tako sada ćevapi koštaju 5,5 KM umjesto četiri marke, koliko se godinama za njih plaćalo.

Pljeskavica je poskupila za marku, i po novim cijenama, koštaće pet KM.

Dobre vijesti dolaze zaljubitelje telećeg kotleta. Porcija ovog jela biće viša za samo pola marke i košteće 5,5 KM.

Korigovane su i cijene pića. Cijena kafe sa 0,80 KM ide na jednu marku, koliko će se plaćati i šoljica čaja koja je ranije koštala 0,70 KM.

Mineralna voda skuplja je za duplo i za nju će biti potrebno odreći se dvije marke, a za po jednu KM dižu se cijene piva i limunade koji su ranije koštali 1,5 KM.

U Službi za zajedničke poslove kažu da je usljed  globalnog poremećaja u proizvodnji, transportu i snabdijevanju došlo je do enormnog rasta nabavnih cijena prehrambenih artikala.

To se automatski odrazilo i na njihovo poslovanje.

Rast osnovnih namirnica poput brašna, ulja, riže, voća i povrća i mesnih proizvoda išao je od 50 do 300 odsto, pokazala je njihova analiza.

Uzimajući u obzir da navedene namirnice učestvuju u formiranju cijena gotovih proizvoda u prosjeku preko 90 odsto zaključak je da se prodajne cijene moraju korigovati na više kako bi se kompenzovao rast cijena ulaznih sirovina”, navode oni u svom zahtjevu.

Poručuju da cilj njihovog poslovanja nije profit, ali da očekuju rast prihoda od 35 odsto ukoliko se novi cjenovnik usvoji.

Time bi se anulirao uticaj rasta troškova ulaznih sirovina na rentabilnost poslovanja koja bi imala blagi rast uz pretpostavku da rast prodajnih cijena neće imati uticaj na visinu prometa”, zaključuju u Službi za zajedničke poslove BiH.

CAPITAL: D. Tovilović

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!