Capital.ba

Kamate na hipoteke u Velikoj Britaniji dostigle najviši nivo u zadnjih 14 godina

05.10.2022. / 16:10

LONDON – Pritisak na finansije više hiljada britanskih kućevlasnika postaje intenzivniji nakon što su hipotekarne kamatne stope dostigle najviše nivoe u skoro 14 godina.

vlada rs kredit

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Prosječna fiksna kamata na dvogodišnju hipoteku dostigla je nivo od 6,07 odsto, što je najviše od novembra 2008, navodi kompanija Moneyfacts Group. Prosječna fiksna kamata na petogodišnju hipoteku je takođe oko šest odsto, što je nivo koji nije viđen još od februara 2010. godine, piše Bloomberg.

Britanski ministar finansija Kvasi Kvarteng (Kwasi Kwarteng) preokrenuo je situaciju na tržištima 23. septembra sa takozvanim “mini-budžetom” koji je isključivao nefinansijska smanjenja poreza. To je dovelo do rasta prinosa na svopove kamatnih stopa, koje su zajmodavci koristili pri kreiranju cijena za hipotekarne proizvode.

Odluka britanske vlade da isključi najspornije smanjenje poreza u ponedeljak iz svog plana, nakon što reakcije Torijevaca, nije uspjela da zaustavi rast kamatnih stopa.

Više cijene kreditiranja za zajmodavce znače da će prosječni mjesečni trošak dvogodišnje hipoteke sa fiksnom kamatnom stopom sa 725 funti u 2021. godini porasti na oko 1.325 funti (1.508 dolara) mjesečno, procjenio je Bloomberg Economics prošle nedelje. Biznis.rs

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!