Capital.ba

Za ski-centar u Vlasenici naručili najskuplju žičaru u regionu

04.10.2022. / 11:15

JAHORINA – Uprava Olimpijskog centra Jahorina koja je ljetos krenula sa radovima na izgradnji ski – centra Igrišta kod Vlasenice naručuje šestosjednu žičaru vrijednu 24,6 miliona maraka.

FOTO: Pixabay

Ako se uzme u obzir da će ovaj objekat biti dug oko 850 metara, prosta računica pokazuje kako će za njegov jedan metar biti plaćeno 29.000 marka.

Poređenja radi, nedavno završena žičara “Rajska dolina” na Jahorini koštala je 24.000 maraka, a prošle godine je na Šar – planini u Sjevernoj Makedoniji izgrađena žičara koja je plaćena svega 11.600 KM po dužnom metru.

Nakon što bude montirana i puštena u pogon, svakog sata će prevoziti oko 2.500 skijaša.

U tenderu koji je raspisan danas se navodi da je obaveza ponuđača da prije dostavljanja ponude obiđe teren, upozna se sa uslovima na terenu i shodno tome formira svoju ponudu.

Sve potrebne uslove, odobrenja, saglasnosti i dozvole nadležnih institucija uključujući građevinsku i upotrebnu dozvolu obezbjeđuje investitor, koji će snositi i troškove”, navode u OC Jahorina.

Od potencijalnih kandidata za ovaj izuzetno vrijedan posao se traži pozitivno poslovanje u posljednje tri godine, iskustvo na izgradnji i rekonstrukciji žičara, ali i minimalno jedan izvršen ugovor vrijedan 21 milion maraka, a koji se odnosi na ove projekte.

Traži se ekonomski najpovoljnija ponuda, gdje cijena učestvuje sa 70, a rok za završetak 30 odsto.

Podsjećamo, ovaj projekat finansiraće se iz kredita vrijednog 37 miliona maraka, koji će se vraćati deset godina, a za koji će biti plaćeno 12,5 miliona maraka kamata.

Vlast u Srpskoj po drugi put pokušava da oživi ovaj ski-centar, ovaj puta preko OC Jahorina, koji ga je preuzeo na upravljanje.

Naime, Vlada RS ga je kupila 2008. godine, navodno da ga spasi, ali je uradila nešto sasvim suprotno. Nakon što su uloženi milioni maraka iz prodaje Telekoma Srpske, centar je posle toga propao.

Novcem i ulaganjima upravljao je aktuelni načelnik Vlasenice, Miroslav Kraljević.

CAPITAL: D. Tovilović

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Za ski-centar u Vlasenici naručili najskuplju žičaru u regionu

    1. Goran

      Evo stvarnih cijena vertikalnog transporta pa se igrajte poređenja:
      Primjer 1: Leitner-ova gondola “Galsterbergalm” sa 10 sjedišta je sagrađena za narednu sezonu na skijalištu Schladming-Dachstein. Dužina je 2.339,68 m. Ukupna cijena projekta je bila 11 miliona evra.
      Primjer 2: Doppelmayr-ov osmosjed “Asitzkogelbahn” na Leogang-u je takođe sagrađen za narednu zimu. Dužina 794 m. Ukupna cijena projekta je bila 7 miliona evra.
      Na zapadu je sve transparentno. Evo informacija: https://www.tai.at/verkehr/bergbahnen/bergbahn-investitionen-2022

    2. Toni Bernaba

      Čuuujjjj…???

    3. Miki

      Eh a ne računate IMT za SNSD pacijenta.