Capital.ba

Etmax želi da gradi 880 miliona KM vrijedan solarni park u Nevesinju

03.10.2022. / 15:34

BANJALUKA – Banjalučka kompanija Etmax” traži od Vlade Republike Srpske koncesije za gradnju solarnog parka ukupne snage 500 megavata, saznaje portal CAPITAL.

FOTO: Agencije

Riječ je o mega projektu vrijednom 880 miliona maraka i ukoliko bi se realizovao bio bi jedan od najvećih ne samo na ovom području nego i u cijeloj Evropi.

Solarni park bi činilo sedam zasebnih elektrana, od kojih je naveća “Nevesinje 1”.

Njena snaga biće 200 megavata, a godišnje bi trebala da proizvodi 316 gigavat časova struje. Procijenjena vrijednost ove prve investicije je nešto preko 352 miliona maraka.

Investitor će po osnovu jednokratne naknade biti dužan da uplati 1,76 miliona maraka, kao i 0,0055 KM za svaki proizvedeni kilovat električne enrgije.

Koncesije će biti dodijeljene na 50 godina”, navodi se u Odluci Vlade Srpske koja je odlučila da sa “Etmaxom” započne pregovarački postupak.

Preostalih šest elektrana imaju iste karakteristike.

Instalisana snaga će im biti 50 megavata, godišnja proizvodnja 79 gigavat časova, a procjena je da svaka vrijedi oko 88 miliona maraka.

Za svaku će biti uplaćena jednokratna naknada od preko 880 hiljada maraka, a investitor će plaćati i već spomenutu naknadu po proizvedenom kilovatu struje.

Direktnu korist imaće i opština Nevesinje. Naime, prihode od koncesija Vlada dijeli sa lokalnim zajednicama u kojima se projekat realizuje, a odnos raspodjele se utvrđuje na osnovu stepena razvijenosti.

Tačnije, što su opštine ili gradovi nerazvijeniji, mogu da računaju na više novca po osnovu koncesija.

Ugovorima će se bliže odrediti obaveze koncesionara u pogledu uslova izgradnje i korišćenja predmeta koncesije. Ministarstvo energetike i rudarstva će u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke dostaviti vladi izvještaj o sprovedenom pregovaračkom postupku, prijedlogu rješenja o dodjeli koncesije i prijedlogom ugovora o koncesiji”, navodi se u odluci Vlade RS.

solarne elektrane

FOTO: Pixabay

O kolikoj investiciji je riječ najbolje govori podatak da se vrijednost hidrocentrale “Dabar” procjenjuje na preko 600 miliona KM, a HE Buk Bijela 400 miliona KM. To su dva najveća projekta Elektroprivrede Republike Srpske.

Ako bi se uzelo u obzir da prosječno domaćinstvo godišnje troši oko 6.000 kilovata struje, elektrane u Nevesinju bi zadovoljile godišnju potrebu za oko 130.000 potrošača.

Direktor “Etmax-a” Siniša Maksimović za CAPITAL kaže da je plan da se radovi finansiraju iz kreditnih sredstava, dok bi projektovanje i izgradnja bi bili naslonjeni na sopstvene kapacitete.

Projekat će se, kako je potvrdio, izvoditi u nekoliko faza.

Prva faza je projektovanje, sa kojim ćemo započeti do kraja tekuće godine i za koje nam treba s obzirom na složenost projekta oko godinu dana. Naredna faza je izvođenje, koje okvirno možemo započeti krajem 2023. ili početkom 2024. godine. Očekivani period, potreban za izgradnju solarnog parka je procjenjeno na pet do maksimalno deset godina”, otkriva Maksimović.

Prema njegovim riječima solarne elektrane velike instalisane snage su nosilac razvoja sektora obnovljivih izvora energije svugdje u svijetu, gdje značajno  ubrzavaju energetsku nezavisnosti od drugih izvora energije, povećavaju udio obnovljivih izvora energije u ukupnom energetskom miksu i značajno doprinose unaprijeđenju poslovanja na princpima održivih i odgovornih poslovnih praksi.

Sve to posljedično direktno doprinosi novom zapošljavanju, uglavnom lokalnih radnika, kao i naših inžinjera i stručnjaka različitih zanimanja. Dosadašnje investicije u solarne elektrane su pokazale pozitivan uticaj na lokalni razvoj i sa daljim razvojem sektora korištenja obnovljivih izvora energije možemo očekivati značajne benefite i unaprijeđenja koja se odnose kako na lokalni nivo, tako i na razvoj u cijelini”, zaključio je Maksimović.

CAPITAL: D. Tovilović

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!